Terugblik op september

Tweede coronagolf voorlopig zonder veel invloed op de beurzen

Geschreven door Dieter Haerens | 5 minuten

De coronapandemie leek afgelopen zomer even over zijn hoogtepunt heen te geraken, maar nu heeft het virus de wereld weer stevig in zijn greep. Wereldwijd zijn er meer dan 34 miljoen besmettingen met het coronavirus geregistreerd. In Europa liep, na een rustige zomer, het aantal coronabesmettingen in september weer sterk op. De Verenigde Staten staan nog steeds bovenaan de lijst aangaande het aantal bekende besmettingen, maar India is hard op weg om deze plek over te nemen. Naast het coronavirus lagen er meer potentiële gevaren op de loer, die de beurs in beweging konden brengen. Premier Johnson wist de schijnwerpers weer op zich te richten door te morrelen aan afspraken met Europa over de aanstaande Brexit. Aan de andere kant van de oceaan is Trump in een moddergevecht met Biden beland in de strijd om het Amerikaanse presidentschap.

Verenigde staten: race for presidency

In de VS is de finale van de race om het presidentschap aangebroken. Het eerste debat tussen zittend president Donald Trump en de Democratische presidentskandidaat Joe Biden vond aan het einde van de maand plaats. Op welke manier de debatrondes in oktober een vervolg krijgen, moet de tijd uitwijzen want zelfs Trump blijkt niet immuun voor het coronavirus. Aan het einde van de maand zijn hij en zijn vrouw besmet geraakt met het virus.

Het aantal coronabesmettingen liep ook afgelopen maand weer op. In de VS zijn er al meer dan 200.000 mensen overleden aan het virus. Desondanks toont de Amerikaanse economie veerkracht. De inkoopmanagers van de dienstensector als ook van de industrie leken afgelopen maand duidelijk positief tegen de economie aan te kijken en uit te gaan van verder herstel. Dit was terug te zien in de cijfers van de onderliggende inkoopmanagersindices als ook het door IHS Markit gepubliceerde voorlopige cijfer van de inkoopmanagersindex. Deze daalde licht van 54,6 naar 54,4. Deze stand is ruim boven de neutrale stand van 50 en duidt daarmee op verder herstel van de economie. De Amerikaanse consument lijkt ook weer geloof te krijgen in de toekomst. Het door de Universiteit van Michigan gemeten consumentenvertrouwen in de VS, cruciaal voor de belangrijke binnenlandse consumptie, herstelde afgelopen maand en staat nu op het hoogste niveau sinds maart. Het vertrouwenscijfer van de consumenten is wel nog steeds duidelijk onder het langjarig gemiddelde.

Europa: Brexit is terug

De Brexit-onderhandelingen zijn weer in volle gang. De deadline voor de onderhandelingen komt met rasse schreden dichterbij. Afgelopen jaar had de EU met het Verenigd Koninkrijk (VK) een zeer beperkt akkoord bereikt over de onderlinge relatie, waarmee met name de open grens tussen Noord-Ierland en de rest van Ierland werd veiliggesteld.

Het VK heeft de zaken echter recent op de spits gedreven door zich via nationale wetgeving deels terug te trekken uit het eerdere akkoord met de EU waarmee er met name onzekerheid ontstaat over de open grens tussen Noord-Ierland en Ierland. In reactie heeft de Europese Commissie het VK in gebreke gesteld, een procedure die kan eindigen bij het Europese Hof van Justitie. De onderlinge relatie en vertrouwen zijn op een dieptepunt beland. Het wordt dus spannend of de deadline gehaald gaat worden.

In september liep het aantal coronabesmettingen in Europa sterk op. Het aantal doden is relatief beperkt ten opzichte van de eerste golf in maart en april. Dit komt aan de ene kant doordat het vooral jongeren zijn die nu besmet zijn geraakt, aan de andere kant wordt er ook meer getest. De eerder doorgevoerde versoepelingen in coronabeleid worden dan ook in verschillende landen weer teruggedraaid. Het besef dat het coronavirus een nieuwe druk op de economie kan leggen, sijpelde door onder de inkoopmanagers van de dienstensector. Het cijfer voor deze deelindex daalde afgelopen maand flink en deze inkoopmanagers gaan dan ook uit van een terugval van de economie. De inkoopmanagers van de industrie blijven wel positief aankijken tegen de ontwikkelingen in hun sector. Dit resulteerde erin dat het door IHS Markit gepubliceerde cijfer van de samengestelde inkoopmanagersindex afgelopen maand terugviel van 51,9 in augustus naar een stand van 50,4, net boven de neutrale stand. In tegenstelling tot de inkoopmanagers van de dienstensector begint de Europese consument wel comfortabeler te worden met de huidige situatie. Hoewel nog ruim onder het niveau van begin dit jaar herstelde het door de Europese Commissie gepubliceerde consumentenvertrouwen.

Azië-Pacific: Japan wint vertrouwen

In augustus liet de langstzittende premier van Japan weten dat zijn aftreden aanstaande is. Yoshihide Suga volgt Shinzo Abe op als premier van Japan. Hij zal de economische strategie van Abe grotendeels voortzetten. Ondanks dat het vertrouwen van de consument nog op een laag peil staat, herstelde het door de Cabinet Office gepubliceerde consumentenvertrouwen en lijkt de Japanse consument langzaamaan de toekomst weer zonniger tegemoet te zien. De vooruitzichten van de inkoopmanagers herstelde verder, maar duidt nog steeds op krimp. Het door de Jibun Bank gepubliceerde cijfer van de inkoopmanagersindices steeg naar 46,6 ten opzichte van 45,2 in augustus.

De Chinese economie herstelt sterk. In tegenstelling tot veel andere landen blijft het nieuwe aantal besmettingen in China gering en worden de maatregelen steeds verder afgebouwd. De fiscale stimulansen en de sterke vraag naar Chinese goederen steunen de Chinese industrie. In augustus nam de industriële productie met 5,6% toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook andere factoren duidden op een relatief sterke stand van de economie. De werkloosheid liep iets terug en de detailhandelsverkopen lieten voor het eerst dit jaar een jaar-op-jaar stijging zien. Deze positieve ontwikkelingen waren terug te zien in het cijfer van de door Caixin en IHS Markit gepubliceerde index van inkoopmanagers. Deze kwam in augustus uit op 55,1. Daarmee steeg deze ten opzichte van 54,5 in juli.

Centrale banken: de 2% norm

In lijn met het in augustus aangepaste beleid heeft de Fed afgelopen maand aangegeven dat ze verwachten dat de beleidsrentes nog zeker tot eind 2023 laag blijven. Volgens de nieuwe economische projecties van de Fed komt de inflatie pas in 2023 in de buurt van 2%. De Fed maakte geen verdere aanpassingen aan het huidige beleid. 

De beleidsmakers van de ECB hebben zich ook afgelopen maand over het rentebeleid gebogen. Het belangrijkste rentetarief werd stabiel gehouden op -0,5%. Hierbij speelde de verwachting, dat de economie in 2020 minder zal krimpen dan in eerdere prognoses werd aangenomen, een belangrijke rol. De centrale bank verwacht dat de economie van de eurozone pas in de loop van 2023 terug is op het niveau van eind 2019. Mocht de inflatie zwak blijven, dan staat de ECB klaar om verdere monetaire maatregelen te treffen, om deze aan te wakkeren.

De Japanse centrale bank was voorzichtig positiever gestemd over het economische herstel. Ze gaven aan dat hun visie op de economie enigszins verbeterde, omdat de bedrijvigheid begint te herstellen. Desondanks verkeert de economie nog in een ernstige staat en liet de centrale bank het ruime monetaire beleid ongewijzigd. De People’s Bank of China liet eveneens haar rentetarieven ongewijzigd, met de wens om een stabiele expansie van de economie in stand te houden de komende jaren. Uit recente economische gegevens concludeerden de beleidsmakers dat de economie zich gestaag herstelt van de COVID-19 schok.

Olie: de lange weg naar minder

Afgelopen maand vond de jaarlijkse bijeenkomst van de Verenigde Naties plaats. Ditmaal was het een digitale bijeenkomst. De Chinese president Xi Jinping kondigde hier aan dat China in 2060 CO2-neutraal wil zijn. China produceert ongeveer een kwart van de wereldwijde CO2-uitstoot. Door deze toezegging zijn nu de EU, Japan en China gecommitteerd om de wereldwijde CO2-uitstoot terug te brengen. De grote ontbrekende is de VS, die zich eerder al hebben teruggetrokken uit het akkoord van Parijs. Presidentskandidaat Biden heeft wel al aangegeven met de VS weer toe te willen treden indien hij tijdens de aankomende verkiezingen verkozen wordt tot president.

Niet alleen overheden, maar ook grote bedrijven zien het belang van het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Zo wil Microsoft vanaf 2030 koolstof negatief zijn en hanteert BP als groot oliebedrijf 2050 als streven om klimaatneutraal te zijn. De energietransitie heeft wel zo haar impact op de verwachte vraag naar olie. Grote oliebedrijven zoals BP, als ook de IEA en de OPEC, verwachten een afname naar de vraag op de lange termijn. Hoewel de olieprijs op de langere termijn onder druk staat door een afnemende vraag naar olie, word de prijs wel gestut door mogelijke productiebeperkingen van de OPEC-landen en Rusland. In september daalde de prijs voor een vat Brent olie met -9,6% en sloot de maand af op een slotkoers van USD 40,95 ten opzichte van de slotkoers van USD 45,28  in augustus.

Overzicht ontwikkelingen financiële markten

De rally van de aandelenmarkten sinds het dieptepunt in maart heeft veel beleggers verrast. Het herstel van de financiële markten is even noemenswaardig als de snelle hevige daling in februari en maart. In september vielen de beurzen weer enigszins terug. De STOXX® Europe 600 ex-UK NR eindigde deze maand -1% lager. De STOXX® USA Total Market NR (EUR) daalde met -1,7% gemeten in euro’s (in dollars daalde de index met -3,7%).

De onderstaande grafieken zijn samengesteld uit interne data en data afkomstig van Morningstar

Morningstar grafiek
Morningstart grafiek

De financiële markten in 10 seconden (toestand op 30/09/2020):

    September 2020
Aandelen (in euro)
Europa  -1,56% -12,80%
Verenigde Staten -2,00% +2,20%
 Japan +2,83% -4,98%
Obligaties
EMU staatsobligaties 3-5 jaar +0,38% +0,90%
Euro bedrijfsobligaties 1-3 jaar +0,11% +0,11%
Munten (t.o.v. de euro)
Amerikaanse dollar +1,84% -4,34%
Britse pond -1,58% -6,77%
Japanse yen +2,27% -1,43%

Bron: Morgan Stanley Capital International, Barclays, Bloomberg


Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.


DISCLAIMER

De waarde van uw beleggingen kan natuurlijk fluctueren. Uw werkelijke rendement is afhankelijk van de ontwikkelingen op de markten en eventuele onttrekkingen. In het verleden behaalde resultaten vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Net als er geen rechten kunnen ontleend worden aan bovengenoemd verwacht rendement. Hou er ook rekening mee dat de moeilijke economische situatie n.a.v. de corona-crisis een extra impact kan hebben op de evolutie van de waarde van uw beleggingen de komende maanden.

De bovenstaande informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt. Alvorens u toegang krijgt tot de dienstverlening Laten Beleggen zal BinckBank op basis van uw kennis en ervaring, uw voorkeuren en uw financiële situatie oordelen over de geschiktheid van de dienstverlening.

Auteur

Dieter Haerens

Dieter Haerens is Country Manager bij BinckBank België. Gepassioneerd door alles wat te maken heeft met de deelverzameling van de financiële wereld, technologie en customer centricity, deelt hij af en toe zijn opinie. 

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Dieter Haerens staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u