Tesla markeert switch Belgische belegger naar VS en tech

De populairste Binck-aandelen in augustus

Geschreven door Ronald Veerman | 5 minuten

Ondanks dat het in veel landen nog volop zomer was beleefden de financiële markten in augustus opnieuw een boeiende maand. Met Tesla als absolute blikvanger.

Daarbij was Tesla qua transactiewaarde plots het 4e meest verhandelde aandeel, na Galapagos, Ageas en ING Groep. Ook stormde het aandeel qua belegd vermogen de top-10 van BinckBank-beleggers binnen en werd ‘en passant’ ook Apple gepasseerd als populairste VS-aandeel.

De enorme opmars van de Amerikaanse techaandelen zorgt daarbij ook voor een inmiddels unieke verschuiving in het landschap van aandelenbeleggingen door Belgische particuliere beleggers.

Door de techhype en forse koersstijgingen op de Amerikaanse beurs belegt de Belgische aandelenbelegger inmiddels een op elke vier euro’s aan de overkant van de oceaan. Een grote verandering ten opzichte van een paar jaar geleden, waar de BEL20-aandelen nog de volledige top van belegd vermogen vormden.

Een van de verklaringen hiervoor is de grote toestroom van nieuwe jonge beleggers, die vaker dan de generatie voor hen ook naar buitenlandse aandelen en markten en opkomende nieuwe aandelen kijkt. In augustus was de regio Amerika-Canada goed voor maar liefst 42% van het handelsvolume in aandelen dat BinckBank-beleggers lieten optekenen.

Kijkend naar het belegd vermogen van BinckBank-klanten zag de top-10 er eind augustus als volgt uit (tussen haakjes positie eind augustus 2019):


  1. AB Inbev
  2. Ageas
  3. Tesla Inc
  4. Galapagos
  5. Apple Inc
  6. KBC Group
  7. Royal Dutch Shell -A-
  8. ING Groep
  9. Euronav
  10. Umicore

Tesla vervoegt Apple in de top-10 van dit lijstje en klimt meteen hoger. Treffend is ook dat het belegd vermogen van particuliere beleggers in Tesla intussen ongeveer drie keer zo groot is als ‘klassiekers’ zoals Ahold Delhaize, ArcelorMittal en Bpost dewelke net uit de top-25 vallen.


Aan elke belegging zijn risico's verbonden, uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

Auteur

Ronald Veerman

Ronald Veerman is financieel expert bij BinckBank Nederland. Daarvoor was hij jarenlang actief als financieel journalist in onder andere Den Haag, Brussel en Amsterdam. Het meest recent als hoofdredacteur van De Financiele Telegraaf (DFT).

DISCLAIMER

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.

Ook interessant voor u