Turbulente tijden op de financiële markten

Terugblik maart 2020

Geschreven door Fadwa Lahssini | 5 minuten
MA 13-04-2020

Het zijn uitzonderlijke tijden. Dat merken we niet alleen in het dagelijkse leven maar ook op de financiële markten.

Het coronavirus raakt dit jaar de groei van de wereldeconomie en brengt ons recht in een recessie. De afgelopen weken zagen we forse bewegingen in aandelen, obligaties, valuta’s en grondstoffen. Midden februari stond de wereldaandelenindex nog op de hoogste stand ooit. Kort daarna is het marktsentiment 180 graden gedraaid. In slechts 5 weken tijd zijn aandelen met meer dan 30% gezakt: de snelste daling ooit. Dat komt uiteraard door de coronacrisis maar werd ook nog versterkt door de olieschok, waarbij een mislukte oliedeal tussen Rusland en Saoedi-Arabië de olieprijs op één dag tijd met 30% deed dalen.

Hoelang gaat deze crisis duren?

De snelle wereldwijde verspreiding van het virus en de daaraan gekoppelde quarantainemaatregelen hebben de wereldeconomie abrupt tot stilstand gebracht. Dat maakt een recessie onvermijdelijk. Hoelang deze crisis aanhoudt, zal sterk afhangen van hoelang de quarantainemaatregelen nodig blijven. Toch is er reden om optimistisch te blijven. Nog nooit hebben overheden en centrale banken overal ter wereld zo snel alles uit de kast gehaald om een crisis te bezweren.

Recessie kan Europa dichter bij elkaar brengen

Europa blijft het zwaarst getroffen continent door het coronavirus. Elke lidstaat lijkt zijn eigen maatregelen te handhaven om de uitbraak te bestrijden, wat eurosceptici het belang van een EU nog meer in vraag doet stellen. Toch kan deze crisis Europa dichter bij elkaar brengen. Sommige landen, vooral Italië en Frankrijk, wensen het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM) in werking te stellen. Dat is een permanent financieel noodfonds dat leningen verstrekt aan EU-lidstaten die in financiële problemen verkeren. Het inzetten van dit fonds is echter gekoppeld aan strenge financiële eisen voor de landen die ervan wensen gebruik te maken. In deze periode van gezondheids- en financiële crisis leiden deze eisen echter tot veel wrevel. Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Finland zijn vooralsnog geen voorstander om het ESM in te zetten.

Hoe hebben de markten gepresteerd?

    maart 2020
Aandelen (in euro)
Europa  -14,48% -23,08%
Verenigde Staten -12,77% -18,45%
 Japan -7,19% -15,41%
Obligaties
EMU staatsobligaties 3-5 jaar -0,96% -0,34%
Euro bedrijfsobligaties 1-3 jaar -4,30% -4,16%
Munten (t.o.v. de euro)
Amerikaanse dollar -0,06% +1,63%
Britse pond -3,20% -4,83%
Japanse yen +0,37% +2,70%

Bron: Morgan Stanley Capital International, Barclays, Bloomberg

Hoogtepunten

  • De Amerikaanse presidentsverkiezingen van november komen langzaam dichterbij. De voorverkiezingen zijn volop bezig en lopen tot 23 juni. Dan weten we eindelijk of het grote kanshebber Joe Biden wordt die het opneemt tegen Trump.
  • De ECB gaat dit kalenderjaar voor € 750 miljard extra aan staat- en bedrijfsobligaties opkopen. Het noodpakket heeft de naam Pandemic Emergency Purchase Programme gekregen en komt boven op de € 120 miljard die de ECB een week eerder aankondigde.
  • Hoewel er steeds meer landen op slot zijn gegaan, bouwt Azië stilaan de coronamaatregelen af na een sterke daling in besmettingen.


Belangrijke informatie

Waar deze bijdrage verwijst naar in het verleden behaalde resultaten, dient u er rekening mee te houden dat deze resultaten geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten vormen. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Auteur

Fadwa Lahssini

Als contentstrateeg gaat Fadwa Lahssini op zoek naar wat beleggers bezig houdt. Om de juiste antwoorden te bieden en onderwerpen aan te kaarten die er toe doen, volgt ze het beursnieuws op de voet. Af en toe kadert ze hier interessante gebeurtenissen in de financiële wereld.

Ook interessant voor u