Verbod op short selling in België, Frankrijk, Italië en Spanje

5 minuten

Door de aanhoudend uitzonderlijke marktomstandigheden heeft een aantal toezichthouders van - op dit moment - België, Frankrijk, Italië en Spanje besloten om een verbod op 'short selling' uit te vaardigen voor een groot aantal aandelen op hun lokale markten. Onder short selling wordt verstaan het innemen van een positie waarmee u speculeert op een koersdaling. Met dit tijdelijke verbod willen de toezichthouders grote koersdalingen als gevolg van speculatie tegengaan en zo de stabiliteit op de financiële markten verbeteren.

Wat betekent dit voor u?

Bestaande shortposities in derivaten

Reeds bestaande shortposities mogen worden aangehouden en hoeven dus niet gesloten te worden. Voorbeelden:

  • een long put in portefeuille zonder de onderliggende aandelen in bezit te hebben.
  • een short call in portefeuille zonder de onderliggende aandelen in bezit te hebben.

Nieuwe posities in derivaten

Het is dus niet toegestaan om nieuwe (netto) shortposities te openen. Voorbeelden:

  • het kopen van een putoptie op bijvoorbeeld AB Inbev zonder de onderliggende aandelen in bezit te hebben (waarbij 1 put bescherming biedt aan 100 aandelen, 2 puts aan 200 aandelen, etc…)
  • het ongedekt schrijven van een calloptie op bijvoorbeeld AB Inbev zonder de onderliggende aandelen in bezit te hebben (waarbij 1 call wordt ingedekt door 100 aandelen, 2 calls door 200 aandelen,
  • het kopen van een putoptie op bijvoorbeeld AB Inbev zonder daartegenover een geschreven putoptie op AB Inbev in bezit te hebben.
  • het ongedekt schrijven van een calloptie op bijvoorbeeld AB Inbev zonder daartegenover een long calloptie op AB Inbev in bezit te hebben.

Binck turbo's

Op Binck turbo's short met onderliggende waarden waarvoor dit verbod geldt, wordt alleen een biedkoers afgegeven. Het is daarmee niet mogelijk om nieuwe posities in te nemen en te speculeren op een koersdaling.

Turbo's andere aanbieders

Verschillende turbo aanbieders hanteren hetzelfde beleid als BinckBank en geven enkel een biedkoers af. Voor overige turbo's short met onderliggende waarden waarvoor dit verbod geldt, is het enkel mogelijk om posities te sluiten.

Overzicht per land

De nationale toezichthouders in Europa gaan verschillend om met dit verbod op short selling. In onderstaand overzicht vindt u meer specifieke informatie over de wijze waarop dit verbod in deze landen wordt opgelegd. Hier vindt u ook informatie over de onderliggende waarden die onder het verbod vallen.

NB: Wij willen u erop wijzen dat u er zelf voor verantwoordelijk bent om geen posities in te nemen die strijdig zijn met het verbod op short selling.

De informatie over wat dit verbod betekent voor de verschillende markten vindt u hieronder terug.

België   

Frankrijk 

Italië

Spanje

Met vriendelijke groeten,

BinckBank

Deel dit artikel:

Ook interessant voor u