Waanzinnige voorspellingen Saxo Bank voor 2021

Amazon neemt Cyprus over en blockchain elimineert ‘fake news’

Geschreven door Ronald Veerman | 5 minuten

Had u een jaar geleden kunnen voorspellen dat een virus de wereldwijde economie zou stilleggen en dat de olieprijs zelfs even onder het nulpunt zou zakken? Sommige voorspellingen zijn zo onwaarschijnlijk dat u ze eigenlijk niet kunt geloven. Toch krijgt u er via BinckBank en Saxo Bank in december jaarlijks een tiental cadeau. 

Voor 2021 hebben de beurseconomen van Saxo Bank tien Outrageous Predictions op papier gezet: ‘Waanzinnige voorspellingen’ die u mogelijk doen glimlachen of juist schrikken. Maar maakt u zich geen zorgen. Het betreft hier tien spraakmakende maar ook hoogst onzekere toekomstvisies, die de bank en haar beleggingsstrateeg Steen Jakobsen ieder jaar in december naar buiten brengen. Voorspellingen met een knipoog, die daarom ook geen onderdeel zijn van de officiële marktvooruitzichten van Saxo Bank of van BinckBank.  

Toch is dit niet alleen een mooie traditie, maar wordt er wel degelijk steeds serieuzer meegelezen in de financiële wereld. Want hoewel veel van de voorspellingen nogal onwaarschijnlijk lijken, bestaat altijd de kans dat een of meer daarvan toch onverwacht zullen optreden. 

“De reeds aanwezige supertrends op sociaal en technologisch gebied zijn door de coronacrisis enorm aangejaagd. Daardoor zijn de komende jaren revolutionaire dingen mogelijk, zowel technologisch, medisch als op het gebied van duurzaamheid”, aldus Steen Jakobsen. 

Lees hier de ‘Saxo Bank 2021 Outrageous Predictions’ van wat mogelijk kan zijn volgend jaar.  

Dit zijn de tien ‘waanzinnige voorspellingen’ voor 2021 

 1. Amazon neemt Cyprus over

  De verder toenemende druk vanuit overheden op de macht van grote tech-concerns en hun lage belastingafdrachten dwingt Amazon tot een radicale stap. De tech-gigant besluit haar hoofdkantoor te verhuizen naar Cyprus. Ondanks een zeer laag tarief vennootschapsbelastingen is het land door de enorme winsten van Amazon direct uit de financiële problemen en kan een groot deel van haar staatsschuld aflossen. 

 2. Duitsland redt Frankrijk

  Frankrijk dreigt alsnog het grootste slachtoffer te worden van de coronacrisis en in 2021 financieel te bezwijken onder een oplopende staatsschuld en imploderende financiële sector. Parijs rest uiteindelijk geen andere keuze dan bedelend de hand op te houden bij rijke buur Duitsland, dat het land van een ineenstorting redt. 

 3. Blockchain elimineert ‘fake news’ 

  Er komt een einde aan ‘fake news’. Door de groeiende irritatie over de schadelijke effecten en invloed van verkeerde en valse informatie op internet en social media zien de hoofdrolspelers zich gedwongen een dam op te werpen. Via de blockchain-techniek wordt voortaan alleen nog informatie gedeeld na een check op betrouwbaarheid en zijn nieuwsberichten voortaan herleidbaar naar de bron. 

 4. Vliegende start Chinese digitale munt 

  Hoewel in China reeds 80 procent van alle betalingen via diensten als AliPay en WeChat lopen, gaat het land nog een stap verder met de introductie van een digitale versie van de yuan. Door tegelijk ook buitenlandse investeerders langs deze weg toegang te geven tot de Chinese kapitaalmarkt wordt tevens de aanval geopend op de dollar als reserve-valuta. 

 5. Nieuw algoritme creëert energierevolutie 

  Hoewel nieuwe en duurzame energieoplossingen de groei stimuleren heeft de wereldeconomie ook op dit punt een disruptie nodig. Die komt er in 2021 met een doorbraak op het gebied van kernfusie. Daarmee wordt via een nieuw ontwikkeld algoritme de energiewinst van deze techniek met een factor 20 vergroot, en daarmee een commercieel alternatief. 

 6. Leegloop steden door wereldwijd basisinkomen 

  Om de door het coronavirus verder vergrote ongelijkheid aan te pakken en het toegenomen belang van een goede balans tussen werk en privé komt een wereldwijd basisinkomen in beeld. Tegelijk neemt thuiswerken door corona een vlucht, waardoor velen de dure steden uittrekken en zich vestigen in de gebieden waar ze opgroeiden toen ze jong waren. 

 7. Gewone man ontvangt disruptiedividend 

  Ook wordt gehoor gegeven aan het toegenomen gevoel van onrecht, sociale onrust en kritiek op de huidige samenleving door ook de gewone man alsnog te laten profiteren van de grote technologische vooruitgang. Dat gebeurt via een groot burgertechnologiefonds, dat jaarlijks een deel van het wereldwijde aandelenbezit herverdeelt via een disruptiedividend aan groepen die juist verder op achterstand kwamen door te technologische vooruitgang. 

 8. Faillissementsgolf door coronavaccin  

  Na de aanvankelijke jubelstemming over de coronavaccins blijken deze in 2021 juist een killer voor een deel van de economie. Doordat als gevolg van het krachtige herstel sommige delen totaal overhit raken lopen rente, lonen en inflatie in de loop van 2021 extreem op, waardoor alsnog een groot aantal met forse schulden kampende bedrijven en sectoren omvallen.   

 9. Zilver is het nieuwe goud  

  Een combinatie van aanhoudende lage rente en aantrekkende inflatie zal de vraag naar zilver in 2021 doen exploderen. Niet alleen omdat de vraag naar zilver het aanbod zal overtreffen, maar ook omdat het belang van zilver als toepassing in steeds meer industriële applicaties de prijs van het metaal extra omhoog zal stuwen. 

 10. Internetbubble verhuist naar platteland 

  Waar de internet- en techbubble de afgelopen jaren door bekabeling en masten vooral voor groei zorgde in de steden en dichtbevolkte gebieden, gaan ook meer afgelegen gebieden en opkomende markten volop profiteren van de techbubble. Door satellieten en drones wordt digitaal handelen en digitaal betalen overal de norm. De hele wereld wordt tech.  


Niet te serieus nemen (of toch wel?)

Wilt u meer lezen over deze bijzondere voorspellingen van Saxo Bank en wat de achterliggende gedachten zijn? Klik dan hier voor een veel uitgebreider toelichting op de Saxo-website.

De voor een belangrijk deel ludiek bedoelde extreme voorspellingen van Saxo Bank vormen uiteraard ook niet de visie van BinckBank op de financiële markten. Maar om u aan het denken te zetten delen we deze toch graag met u. Mocht u toch uw beleggingsstrategie willen afstemmen op een van deze ‘voorspellingen’, besef dan goed dat u de stellingen met een stevige korrel zout moet nemen. Maar tegelijk, u weet maar nooit…


Aan elke belegging zijn risico's verbonden, uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

Auteur

Ronald Veerman

Ronald Veerman is financieel expert bij BinckBank Nederland. Daarvoor was hij jarenlang actief als financieel journalist in onder andere Den Haag, Brussel en Amsterdam. Het meest recent als hoofdredacteur van De Financiele Telegraaf (DFT).

DISCLAIMER

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.

Ook interessant voor u