Wereldwijd beleggen in technologie

Geschreven door Hans Oudshoorn | 5 minuten

Het coronavirus heeft van 2020 een bijzonder jaar gemaakt. Voor bedrijven en mensen, op economisch en sociaal vlak. Ondanks de hoopvolle berichten van Pfizer en Moderna over de in effectieve vaccins zal COVID-19 het nieuws waarschijnlijk ook in 2021 domineren. Maar het positieve vaccinnieuws biedt perspectief voor de gezondheid van de wereldbevolking, de economie en de beurs in de toekomst.

Sterker nog, de financiële markten hebben al een inhaalslag gemaakt. Na de flinke daling op de beurzen wereldwijd dit voorjaar, hebben ze een opmerkelijk herstel laten zien. Een aantal sectoren heeft in eerste instantie de herstelkar getrokken: healthcare, fintech en I(C)T-bedrijven die onderdeel uitmaken van de digitale economie.

Wel lijkt de laatste weken een sectorrotatie plaats te vinden. Aandelen van klassieke sectoren die in veel (particuliere) portefeuilles voorkomen zoals financials en oliebedrijven, kregen dit jaar een flinke klap maar kruipen uit het dal. De NASDAQ – de toonaangevende Amerikaanse techindex – hapert daarentegen juist wat. In het algemeen is de ondertoon van de beurzen wereldwijd na het vaccinnieuws positiever geworden.

Zo’n koershapering van de techsector is niet erg, het is voor het rendementspotentieel op lange termijn eerder gezond. Want een adempauze op de techbeurs of niet, de technologische sector blijft ook de komende jaren relevant. Veranderingen in de wereld gaan vandaag sneller dan ooit en daarom moeten bedrijven zich met steeds hogere snelheid aanpassen om te overleven. Technologieën zoals ‘Artificial Intelligence’ (AI), robotisering en ‘Internet of Things’ (IoT) zijn drijvende krachten achter deze (benodigde) transformaties. In een breder perspectief: technologiebedrijven hebben een diepgaande invloed op ondernemingen, de economie, de wereldhandel en op onze levens. Het belang van technologie is groot, dat maakt de groeimogelijkheden van technologiebedrijven nog altijd enorm.

Ik heb de laatste tijd veel vragen van beleggers gekregen over de beleggingsmogelijkheden binnen de sector technologie. Met dit artikel wil u dan ook ideeën meegeven om op uw beleggingsradar te houden.

Technologie: een overkoepelend begrip

Technologie is een ruim begrip dat veel omvat: het geheel aan technieken, vaardigheden, methoden en processen die worden gebruikt voor de productie van goederen en diensten, of voor de realisatie van een doel, zoals wetenschappelijk onderzoek. Technologie manifesteert zich in fysieke objecten – van auto’s tot gebouwen – maar ook binnen organisaties. Technologie maakt deel uit van én ontwikkelt zich in nauwe samenhang met onze samenleving.

Technologie heeft belangrijke effecten, zowel positief als negatief. Technische hoogstandjes zoals precisie-robots helpen artsen bij het uitvoeren van complexe operaties én natuurlijk zijn we blij met onze smartphone. Diezelfde smartphone is echter slechter voor het milieu dan vaak gedacht. De productie van de toestellen vereist niet alleen veel energie en daardoor uitstoot van CO2, het mijnen naar de benodigde materialen zoals goud, yttrium en kobalt zorgt voor vervuiling en haalt regelmatig het nieuws vanwege de erbarmelijke werkomstandigheden en mensenrechtenschendingen van de mijnwerkers. Gelukkig is hiervoor steeds meer aandacht.

Dat technologie een overkoepelend begrip is, blijkt ook uit de vele sectoren – regelmatig gebaseerd op een (disruptieve) innovatieve techniek of trend– die eronder vallen. In willekeurige volgorde - gebruik ik de Engelse termen, omdat die het meest gangbaar zijn binnen de financiële wereld. U kunt denken aan:

Verschillende tech-sectoren
 • Artificial intelligence (AI)
 • Augmented reality
 • Biotech
 • Big data
 • Blockchain
 • Cyber security
 • Cloud computing
 • Drones
 • Fintech
 • Internet of Things (IoT)
 • Semiconductors
 • Social media
 • Software and licensing
 • Virtual reality
 • 3D printing

Als belegger kunt u tegenwoordig vrij gemakkelijk gespreid in veel van deze ‘individuele’ thema’s beleggen. Wie liever kiest voor een brede aanpak heeft ook veel keuze.

Beleggen in technologie met internationale spreiding

Het Duitse Statista – een van de leidende dataspecialisten ter wereld– heeft onderzoek gedaan naar de totale mondiale uitgaven voor technologie voor van 2014-2019. In onderstaande grafiek ziet u de gegevens terug.


grafiek

In de meetperiode zijn de uitgaven gestegen van US$ 2.959 miljard naar US$ 3.360 miljard. Verbazingwekkende bedragen en er zit nog meer groei in het vat voor de diverse sectoren en daarmee technologie als geheel de komende jaren. Overigens is het onderzoek verschenen vóórdat de wereld met het coronavirus te maken kreeg. De huidige situatie met het vele thuiswerken en de ontwikkeling van de digitale economie heeft vrijwel zeker een extra impuls aan de uitgaven voor technologie gegeven. Wie wil investeren in de technologiesector, kan bijvoorbeeld in het Belgisch fintech-bedrijf, Unifiedpost kopen. Ook de Amerikaanse klassieker Microsoft en relatieve nieuwkomer Slack passen in het techrijtje, evenals de FAANG-aandelen: FAANG is een acroniem voor Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google. Mocht u voor individuele aandelen gaan, besef dan dat dat over het algemeen risicovoller is dan gespreid beleggen door middel van een ETF.

Beleggen in tech via ETF’s

Het aanbod van ETF’s (voor particulieren) is behoorlijk, wel zijn veel titels Amerikaans georiënteerd. Wie voor de pure Amerikaanse insteek kiest, mist een belangrijk werelddeel dat toonaangevend is op het gebied van technologie: Azië. Het kan dus zinvol zijn uw blikveld te verruimen. Ook omdat (nog verder) internationaal spreiden risicoverlagend werkt, terwijl dit niet ten koste hoeft te gaan van het mogelijke rendement. Want al belegt u in de sector technologie, de ene regio presteert soms beter of juist slechter dan de andere regio. Wat nog meer? Hoe internationaler u spreidt, hoe minder last u heeft van valutarisico. Valuta’s bewegen onderling als communicerende vaten, meer valutaire spreiding werkt dus risicoverlagend.

Populair bij BinckBank

Hieronder zet BinckBank enkele bedrijven op een rij met focus op technologie. Een selectie die niet gemaakt is omdat wij vinden dat u daar direct in moet investeren, maar waarbij gekeken is waar BinckBank-beleggers op dit moment vooral in handelen.

De top 10 ETF’s die momenteel populair zijn bij BinckBank:

 1. VanEck Video Gaming and eSports (DE)
 2. L&G Cyber Security UCITS ETF
 3. L&G Global Robo And Auto UCITS ETF
 4. iShares Automation & Robotics ETF
 5. SPDR MSCI World Technology UCITS ETF
 6. iShares Electric Vehicles & Driving Tech
 7. iShares S&P 500 Information Tech Sec ETF
 8. Lyxor MSCI World Inf Tech ETF -C- EUR
 9. WisdomTree Cloud Computing UCITS ETF
 10. Global X Robot & Artificial Intelligence

Aan elke belegging zijn risico's verbonden, uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

Deel dit artikel:

Auteur

Hans Oudshoorn

Hans Oudshoorn is beleggerstrainer bij BinckBank. Hij is co-auteur van het boek 'Beleggen voor Dummies' en columnist van onder andere DFT, FiscAlert en NRC Handelsblad. U kunt hem ook op Twitter volgen via @HansOudshoorn.

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Hans Oudshoorn staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u