Zo koopt u uw eerste Amerikaanse aandeel

America first, ook voor u?

Geschreven door Peter Siks | 5 minuten

Jerome Powell zei het recent in een voordracht: “Never bet against the American economy”. Hij bedoelde hiermee op het feit dat de Amerikaanse economie veerkrachtig is en ook het coronavirus te boven zal komen.

Als u die mening deelt, kan het goed zijn dat u overweegt om ook in Amerika te gaan beleggen. Houd uiteraard wel rekening met de Amerikaanse verkiezingen op drie november! De verwachting is dat deze de (beleggers)gemoederen in hoge mate bezig zullen houden. En zoals wel vaker is het zeker nog geen gelopen race. Weet ook dat de beurs grillig kan zijn in de periode naar de verkiezingen toe en erna. Dat laatste is in dit geval zeker een scenario om rekening mee te houden: de kans is namelijk groot dat Trump, mocht hij nipt verliezen, de verkiezingsuitslag niet zal accepteren. Dat zou tot onduidelijkheid en onzekerheid kunnen leiden en daar houden beleggers niet van.

Maar nu praktisch: hoe koopt u uw eerste Amerikaanse aandeel? In dit artikel zet ik de belangrijkste stappen uiteen.

De Amerikaanse markt

De Amerikaanse markt is de grootste ter wereld. Kijkend naar de wereldwijde waarde van bedrijven – de marktkapitalisatie – dan is daarvan ongeveer 40% genoteerd in Amerika. De marktkapitalisatie van de belangrijkste aandelenindex - de S&P500 - is bijna $ 30.000 miljard. De technologiebeurs Nasdaq heeft een waarde van 18.000 miljard. En voor het perspectief: de marktkapitalisatie van de BEL20-index is ‘slechts’ 238 miljard en dat van de Duitse DAX-index is het 1.200 miljard. Kortom, eigenlijk kunt u als belegger niet om Amerika heen.

Aandeel kiezen

Wat gaat u dan kopen? Dit is uiteraard de hamvraag. De keus is enorm en hoe bepaalt u daarin de juiste keus? Hier zijn boekenkasten over vol geschreven en de lijst met titels groeit iedere week. Belangrijk is dat u zichzelf een aantal vragen stelt. Wilt u beleggen in een individueel aandeel of liever een mandje aandelen in de vorm van een beleggingsfonds of ETF? En kiest u dan voor een specifieke sector? Of voor ‘de brede Amerikaanse markt’?

U kunt uiteraard ook kiezen voor een individueel aandeel. Als u dat doet, doe dan uw huiswerk zoals u dat (hopelijk) ook doet voor uw aankopen op de Belgische markt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: hoe zijn de (fundamentele) cijfers van het bedrijf? Om er een paar te noemen: de koerswinstverhouding, de cashflow, de schulden en de omzet. En als u ook met een Technische Analyse-bril naar de markt kijkt, hoe staat het aandeel er technisch voor?

Op onze website kan u voor populairste Amerikaanse bedrijven allerlei kerncijfers en analyses terugvinden, maar u kunt ook veel data vinden op de volgende websites:


Let wel, dit is slechts een zeer kleine greep uit het overweldigend aanbod van websites die deze informatie verschaffen.

Welke Amerikaanse aandelen zijn populairst?

De populairste Amerikaanse aandelen onder BinckBank klanten (op basis van belegd vermogen) zijn:


 1. Tesla Inc
 2. Apple Inc
 3. Amazon.com Inc
 4. Microsoft Corp
 5. Berkshire Hathaway Inc -B-
 6. Alibaba Group Holding Ltd  -ADR-
 7. Gold Fields Ltd -ADR-
 8. Facebook Inc -A-
 9. NVIDIA Corp
 10. Alphabet Inc -A-
 11. Alphabet Inc -C-
 12. Sibanye Stillwater Ltd -ADR-
 13. Intel Corp
 14. Johnson & Johnson Inc
 15. NIO Inc -ADR-
 16. Newmont Corp
 17. Kirkland Lake Gold Ltd
 18. Boston Scientific Corp
 19. First Majestic Silver Corp
 20. Barrick Gold Corp
 21. Pfizer Inc
 22. Fortuna Silver Mines Inc
 23. Pan American Silver Corp
 24. IBM

Populairste ETF’s

 1. iShares Core S&P 500 UCITS ETF
 2. Vanguard S&P 500 UCITS ETF
 3. Lyxor ETF Nasdaq 100 Daily Leverage
 4. iShares NASDAQ 100 UCITS ETF
 5. iShares S&P 500 UCITS ETF DIST

Bron: Op basis van belegd vermogen onder Binck-beleggers, d.d. 12 oktober.

Kopen in dollars

Als u gaat beleggen op de Amerikaanse markt dan worden de transacties afgewikkeld in Amerikaanse dollar. Bij aan- en verkopen zorgt BinckBank automatisch voor de omwisseling van EUR naar USD of omgekeerd op het moment dat de beurstransactie plaatsvindt.

Mocht u zelf willen bepalen wanneer u euro’s omwisselt in Amerikaanse dollar of omgekeerd, dan bestaat de mogelijkheid om een gratis USD-rekening 

Valutarisico

Het feit dat u gaat beleggen in Amerika betekent dat u valutarisico gaat lopen. Bij valutaire tegenwind kan dit betekenen dat de Amerikaanse koersen weliswaar stijgen maar dat er geen winst in euro’s is.

Een voorbeeld:

Mijnheer Mertens heeft € 100.000 op zijn beleggingsrekening staan. € 70.000 belegd in aandelen en € 30.000 cash. Hij heeft na intern beraad besloten om de aanwezige cash te gaan beleggen in de US bij een €/$ koers van 1,17. Die 30% beleggen in Amerika vindt de heer Mertens ook het maximum. De situatie wordt dan:

Beleggingen Europa                      € 70.000
Beleggingen US                              € 30.000 (= $ 33.000 bij €/$ van 1,17 )   +
Totaal                                               € 100.000


Een scenario van valutaire tegenwind
Als de koersen in de US 5% stijgen maar de EUR/USD stijgt naar 1,25, dan wordt er per saldo geen geld verdiend op het Amerikaanse gedeelte van de portefeuille. Rekent u even mee?

 • De aanwezige cashpositie van € 30.000 was bij een EUR/USD van 1,17 exact $ 35.100;
 • De koersen in de US stijgen met 5%;
 • De $ 35.100 wordt door deze stijging $ 36.855 waard;
 • Die $ 36.855 is echter in euro’s – die gestegen is 1,25 in waarde ten opzichte van de dollar - maar € 29.484 waard.

In dit voorbeeld was de inschatting van de marktbeweging goed maar door de verzwakking van de Amerikaanse dollar is er per saldo toch een verlies gerealiseerd. Uiteraard kan het ook de andere kant op; er is dan sprake van valutaire meewind. Dit zou het geval geweest zijn als de EUR/USD niet was opgelopen, maar juist gedaald. De Amerikaanse aandelen staan hoger én de dollar is meer waard geworden ten opzichte van de euro’s. In dat scenario wordt er dus aan twee kanten geld verdiend.

Conclusie

Een belegger die over de grenzen kijkt kan bijna niet om de Amerikaanse markt heen. Het is de grootste, meest liquide aandelenmarkt ter wereld en wint de laatste maanden enorm aan populariteit. Zeker nu de presidentsverkiezingen voor de deur staan kan het alle kanten op. Houd altijd in het achterhoofd dat de EUR/USD-wisselkoers zowel voor meewind als tegenwind kan zorgen.


Veel succes met uw Amerikaanse beleggingen.


Aan elke belegging zijn risico's verbonden, uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

Deel dit artikel:

Auteur

Peter Siks

Peter Siks is met meer dan 30 jaar ervaring inmiddels gepokt en gemazeld in beleggen. Peter heeft onder meer interesse in de psychologische aspecten van beleggen en sinds 2010 is hij werkzaam bij BinckBank als beleggerstrainer.

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Peter Siks staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u