Waarom (beginnen met) beleggen?

5 minuten

Grote fortuinen moet u later niet verwachten wat uw pensioen betreft. We worden geacht meer en meer zelfredzaam te zijn, ook als het gaat over onze financiële toekomst. Met de minimale marge op onze spaarboekjes is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als u een beetje verder kijkt, dan zijn er meer opties dan u denkt om kapitaal dat u niet meteen nodig hebt, te laten groeien. Maak kennis met: waarom beleggen?

Wat is beleggen?

Er zijn vele vormen van beleggen. Zo kan u beleggen in kunst, goud, vastgoed en zelfs whisky. We beperken ons tot het beleggen op de beurs. Op de beurs (vb. de BEL20, de beurs van Brussel) kan u beleggen in aandelen, beleggingsfondsen, ETF’s, obligaties en opties. Dit zijn de meest bekende beleggingsproducten. Een belegging in deze producten kan in waarde stijgen (en daar doet u het natuurlijk voor), maar ze kunnen ook in waarde dalen.

Waarom is beleggen iets voor mij?

Mensen beleggen om verschillende redenen: om hun oudedagsvoorziening wat verder aan te vullen, voor de aflossing van een hypotheek, om vermogen te beschermen of juist te vergroten, ... Verder is beleggen voor veel mensen als hobby een spannende aanvulling op hun interesses.

In België trekt de overheid zich meer en meer terug uit haar zorgende rol. Bovendien scheert de spaarrente vandaag de dag geen hoge toppen en daalt de waarde van uw spaargeld bij een inflatie hoger dan de spaarrente. Redenen genoeg dus om beleggen te overwegen als interessante aanvulling.

Hoe beginnen ik met beleggen?

Beleggen is niet per se aartsmoeilijk. U bent niet bijzonder veel tijd of geld kwijt. Als u vb. elke maand € 50 belegt, dan kan dat (na bepaalde tijd) al tot een heel mooi bedrag leiden. Sparen doet u voor de lange termijn, waarom dan niet aanvullend beleggen? 

Als u gaat beleggen, kan u ook meer invloed uitoefenen op de groei van uw vermogen. En als u zelf belegt, kan u zelf bepalen hoeveel risico u wil nemen. Natuurlijk geldt hierbij wel: hoe hoger het rendement dat u nastreeft, hoe meer risico u moet accepteren. Gelukkig is zelf beleggen een stuk eenvoudiger dan u wellicht denkt.

Waarom zelf beleggen?

  • Als u zelf gaat beleggen kan u starten met een (klein) bedrag naar keuze.
  • Daarnaast zijn de kosten vaak lager doordat u enkel kosten per transactie hebt en geen vaste kosten.
  • Bij zelf beleggen beslist u ook volledig zelf wat betreft de producten waarin u gaat handelen. U kiest dan voor producten die passen bij uw beleggingsdoel en bij een risiconiveau dat comfortabel voelt.

Houdt u graag de touwtjes zelf in handen en bent u benieuwd naar wat BinckBank u kan bieden? Download onze info brochure.

De voordelen en risico's van beleggen

Beleggen en risico zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.  Wil u hoge rendementen? Dan moet u meer risico nemen. Belegt u behoudend en voorzichtig, dan zijn de rendementen vaak lager.

Onze tip luidt: breng in kaart wat u wil bereiken, beleg alleen met geld dat u niet direct nodig hebt en informeer voldoende. 

Hoeveel tijd heb ik nodig om te beleggen?

Een belangrijke vraag! De tijd die u nodig heeft, hangt in grote mate af van hoeveel rendement u wenst. Wil u een hoog rendement, dan moet u bereid zijn om veel met de beurs bezig te zijn, veel transacties te doen en in risicovollere producten te beleggen. Onthoud welke instrumenten welk risico en rendement met zich meebrengen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Bent u tevreden met een bescheiden rendement, dan is actief opvolgen minder aan de orde; u kan zich beperken tot af en toe een transactie.

En nu?

Zonder een gevulde portefeuille kan u op de beurs niet veel aanvangen. Maar uit welke producten kan u nu kiezen? En wat brengen ze elk op? Tegen welk risico? Lees het in het volgende dossier: financiële instrumenten.

Benieuwd naar de mogelijkheden maar geen idee waar te beginnen? Haal dan inspiratie uit de portefeuilles van professionele beleggers dankzij ProBeleggen. Als Binck-klant geniet u van een flinke korting. Een rekening openen is bij ons trouwens gratis - altijd handig om eens rond te kijken op ons platform.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor u