10 antwoorden op uw vragen over het coronavirus en uw beleggingen bij BinckBank

Geschreven door Dieter Haerens | 5 minuten
MA 06-04-2020

Het coronavirus en de gevolgen daarvan raken burgers en bedrijven hard. De koersen op de effectenbeurzen zijn de afgelopen weken ongekend hard gedaald en de Belgische economie is deels tot stilstand gekomen. Onduidelijk is hoe lang dit nog gaat duren.

De volksgezondheid staat bij de aanpak van de crisis vanzelfsprekend voorop, maar met ook flinke gevolgen voor u als belegger en voor ons als bank. Wij ontvangen hierover – heel begrijpelijk – deze weken veel vragen van onze klanten.

Graag geven wij u daarom alvast antwoord op een aantal belangrijke vragen:

1. Waarom gaan de beurzen zo hard omlaag?

Angst en onzekerheid hebben altijd een zeer sterk effect op het beurssentiment en zorgen – zeker nu - voor veel volatiliteit. Omdat we nog zo weinig weten van het coronavirus, maar wel al zien dat deze een steeds grotere impact op onze economie heeft, is er sprake van veel nervositeit op de beurs. De onrust en angst over het virus werd daarnaast verder versterkt door de olieruzie tussen Rusland en Saoedi-Arabië, die de olieprijzen deed kelderen. Doordat beide effecten de hele economie raken, blijft daarbij geen sector op de beurs gespaard.

2. Wanneer zullen de financiële markten stabiliseren?

Dat is op dit moment heel moeilijk te zeggen. De markten blijven hoogstwaarschijnlijk ook de komende tijd onrustig. Het wordt pas mogelijk om een inschatting te maken van de economische schade wanneer er een vaccin komt en/of als de overheid erin slaagt om het virus af te remmen. Dan zal het ook duidelijker worden wat de impact daarvan is geweest op de verschillende beursgenoteerde bedrijven, sectoren en regio’s.

3. Moet ik nu kopen of verkopen?

Als BinckBank bieden wij u de mogelijkheid om te beleggen op de beurs, maar wij geven geen beleggingsadvies. U zult van ons dus geen koop- of verkoopadviezen ontvangen. Wel zult u van ons blijven horen dat het als belegger belangrijk is er altijd voor te zorgen dat emotie niet de boventoon voert bij uw beleggingsbeslissingen en dat u altijd weloverwogen en goed geïnformeerd investeert in een bedrijf of sector.

4. Wat is dan de beste strategie?

Die hangt uiteraard voor een belangrijk deel af van uw eigen persoonlijke situatie en de mate waarin u risico wenst te nemen. Maar over het algemeen blijven wij van mening dat wanneer u als belegger vermogen op wilt bouwen het vooral belangrijk is rust en geduld te hebben. Dat kan best door over een langere periode goed gespreid te beleggen en vast te houden aan uw vooraf opgestelde doelen. Zo kan uw geld blijven renderen en zijn pieken en dalen op de beurs uiteindelijk veel minder van belang.

5. Waarom is het nu extra druk bij BinckBank?

Door de forse koersdalingen handelen niet alleen onze actieve klanten nu nog meer dan gebruikelijk, maar ook andere beleggers die de dagelijkse beursontwikkelingen doorgaans meer van afstand volgen, stellen veel vragen of willen orders plaatsen. Daarnaast is er sprake van een zeer grote instroom aan nieuwe beleggers, die rekeningen willen openen om voordelig te kunnen investeren.

6. Kunnen de handelsplatformen van de bank daardoor gewoon blijven functioneren?

Hoewel door de maatregelen in verband met het coronavirus een groot deel van onze medewerkers thuiswerkt, kunnen wij u als online bank in principe op dezelfde wijze blijven bedienen. Ook onze platformen en diensten kunnen wij ondanks deze beperkingen zonder uitzondering – ook vanop afstand - laten functioneren. Via onze app kunt u op ieder moment uw portefeuille raadplegen en handelen. Wel hebben wij het door de onrust op de financiële markten momenteel extra druk met het afhandelen van e-mails en telefonische vragen.

7. Welke maatregelen neemt BinckBank om de stroom aan orders en vragen goed af te handelen?

Omdat de activiteit op de financiële markten fors kan fluctueren, hebben wij er in een eerder stadium reeds voor gezorgd dat wij met onze systemen goed voorbereid zijn op zeer drukke handelsdagen. Daarnaast hebben wij aanvullende maatregelen genomen om de capaciteit bij de verwerking van uw orders nog verder te vergroten. Ook hebben wij onze Klantenservice & Orderdesk opgeschaald om uw vele e-mails en telefoontjes toch zo snel als mogelijk te beantwoorden.

8. Wat betekent het coronavirus voor BinckBank zelf?

Net als andere bedrijven heeft BinckBank maatregelen moeten nemen die er voor zorgen dat onze medewerkers worden beschermd en de verspreiding van het coronavirus in België zoveel mogelijk wordt afgeremd. Dat betekent dat op dit moment het overgrote deel van onze collega’s van thuis uit werkt.

9. Raakt de coronacrisis BinckBank ook financieel?

Sinds de overname door Saxo Bank vorig jaar is BinckBank niet langer beursgenoteerd. Hoewel een groeiend aantal bedrijven door de coronacrisis geraakt wordt in haar bedrijfsvoering, heeft het geen impact gehad op het werk van BinckBank. Het is op dit moment zelfs extra druk. Verder willen we graag benadrukken dat BinckBank een financieel zeer gezonde bank is met een sterke kapitaalpositie en zeer gezonde financiële ratio’s. Bovendien zijn de effecten die u zelf bezit in uw portefeuille gescheiden van het vermogen van de bank.

10. Waar kan ik terecht met mijn andere vragen?

Uiteraard kan u altijd terecht bij onze Klantenservice & Orderdesk via e-mail of telefoon als u verdere vragen hebt. Door de uitzonderlijke drukte de laatste weken, kan het zijn dat u iets langer moet wachten op een antwoord dan u van ons gewend bent. Wij danken u daarom alvast voor uw begrip.

Deel dit artikel:

Auteur

Dieter Haerens

Dieter Haerens is Country Manager bij BinckBank België. Gepassioneerd door alles wat te maken heeft met de deelverzameling van de financiële wereld, technologie en customer centricity, deelt hij af en toe zijn opinie. 

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Dieter Haerens staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u