2 tips om schommelingen in uw portefeuille te vermijden

5 minuten

De beurs kende de afgelopen dagen de zwaarste correctie sinds augustus 2011. Volgens experts is er geen reden tot paniek maar de angst voor hogere inflatie en stijgende rentes voedt de huidige verkoopgolf. Bescherm uzelf en uw portefeuille dankzij deze 2 tips.

Blijf weg van kuddegedrag

Basisles op de beurs: emoties en beleggen gaan in het algemeen niet goed samen. Wanneer we geconfronteerd worden met verlies, vallen we terug op onze kerninstincten en willen we onszelf (en ons geld) beschermen. Resultaat: we verkopen halsoverkop onze winstgevende aandelen (‘want het zal toch niet meteen beteren’). De verlieslatende stukken houden we ironisch genoeg te lang bij, met als achterliggende gedachte dat ‘het tij misschien nog zal keren’.

Wetenschappers noemen dit fenomeen ‘het dispositie-effect’. Voeg daar het kuddegedrag van de mens aan toe en u snapt al beter waarom iedereen massaal aan het verkopen slaat. Probeer daar niet in mee te gaan. Lees dit artikel om de ‘symptomen’ snel te herkennen.


Bescherm uzelf dankzij geavanceerde orders

Neemt u toch liever het zekere voor het onzekere? Dan kan u dankzij geavanceerde orders uw winst beschermen en eventuele schommelingen in uw portefeuille beperken. U bepaalt zelf de onder- en bovengrens waartussen u wil bewegen. Wordt aan 1 of meerdere voorwaarden voldaan? Dan pas koopt of verkoopt u. Bij Binck kan u kiezen uit 3 verschillende types:


De verschillende types lichten we toe in onderstaande video. Bent u klant bij Binck? Dan kan krijgt u vanaf minuut 14 de instructies te zien hoe u op ons platform een geavanceerd order kan plaatsen.
Nog geen klant? Een Zelf Beleggen rekening openen is gratis en kan snel en makkelijk online. Vragen kan u ons altijd stellen op het gratis nummer 0800 50 320.


Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Alvorens u overgaat tot een belegging gaat BinckBank na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen. Aan de dienstverlening zijn kosten en lasten verbonden die u kan raadplegen in de Tarievenlijst. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt. U vindt alle nuttige en wettelijk voorgeschreven informatie terug in het Documentencenter.

Ook interessant voor u