5 misverstanden over het uitlenen van aandelen

6 minuten
MA 17-02-2020

Veel beleggers vragen zich af of het verstandig is om aandelen uit te lenen. De extra opbrengst is wel fijn maar er heersen ook heel wat misverstanden over het onderwerp, die beleggers onnodig afschrikken. Voor eens en voor altijd ruimen we de meest voorkomende misverstanden uit de weg.

1. Aandelen uitlenen is ‘shorters’ vrij spel geven om de koers van mijn aandelen te kelderen.

Veel beleggers geloven dat effecten uitlenen er is om shorters in hun acties te faciliteren en zo een negatieve impact te hebben op de koers van een aandeel. Shorters zijn een groep speculanten die inzetten op een koersdaling en winst maken wanneer een aandeel in waarde daalt. Shorters maken inderdaad gebruik van de uitleenmarkt, maar dat is slechts een kleine fractie van de leners actief op deze markt. De uitleenmarkt is er vooral om het beleggers gemakkelijker te maken om toegang te krijgen tot aandelen en derivaten. Zo wordt het mogelijk om effectentransacties vlotter te verwerken, bepaalde beleggingsposities af te dekken en liquiditeit te voorzien in de markt.

Waarom moet ik me geen zorgen maken over shorters?

Een aandeel koopt u omdat u gelooft in de strategie en het potentieel van een bepaald bedrijf. U gaat er dus vanuit dat een aandeel gaat stijgen. Wanneer er sterke resultaten behaald worden dan is de impact op de aandelenkoers vele malen groter dan de impact die een kleine groep speculanten daarop kan hebben. U loopt dus niet meer of minder koersrisico wanneer u een aandeel uitleent.

Het bewijs?

Er zijn genoeg voorbeelden van aandelen die populair zijn op de uitleenmarkt en tegelijk een positief koersverloop kenden de afgelopen maanden. Een gematigd voorbeeld daarvan is het aandeel AMG Advanced Metallurgical Group (NL0000888691). Over een periode van iets meer dan 6 maanden (1/8/2019 tem 10/2/2020) won het aandeel 4,60%. Beleggers die de dienst “Uitlenen van effecten” activeerden, konden daar nog 2,09% (na aftrek van roerende voorheffing) opbrengst aan toevoegen.

 


Bron: Bloomberg


2. Aandelen uitlenen is niet veilig. Hoe kan ik er zeker van zijn dat ik mijn uitgeleende aandelen terugkrijg?

Bij het uitlenen van aandelen bestaat er altijd een tegenpartijrisico, het risico dat de tegenpartij de uitgeleende aandelen niet kan teruggeven. Gelukkig betekent uitlenen van aandelen bij ons dat BinckBank altijd uw tegenpartij is, ongeacht wie het aandeel leent. Om nog meer zekerheid in te bouwen, wordt er bij elke lening achterliggend meer onderpand aangehouden dan de waarde van de uitgeleende aandelen. Het risico voor u als belegger is er dus enkel als BinckBank failliet zou gaan én de 105% onderpand onvoldoende blijkt om de uitgeleende aandelen terug te kopen op de markt. Een scenario dat dus zeer onwaarschijnlijk is.

3. Ik kan mijn aandelen niet verkopen als ze uitgeleend zijn.

Alle leningen zijn dagelijks opzegbaar. Dat wil zeggen dat u op elk moment uw aandeel kan verkopen, op voorwaarde dat de beurs geopend is.

4. Ik ontvang geen dividenden meer als mijn aandelen uitgeleend zijn.

Ondanks het feit dat u aandelen van een bepaald bedrijf uitleent, blijft u de economische eigenaar. U ontvangt dus nog steeds dividenden, ongeacht of het aandeel uitgeleend is.

5. Aandelen uitlenen is enkel voor beleggers met grote kapitalen.

Het uitlenen van aandelen was vroeger inderdaad iets dat enkel bestemd was voor professionele partijen. BinckBank heeft daar verandering in gebracht door de dienst ‘Uitlenen van Effecten’ voor alle klanten toegankelijk te maken. Hoe meer aandelen er worden uitgeleend, hoe groter de opbrengsten. In tegenstelling tot sommige financiële instellingen, die de opbrengst voor zichzelf houden, deelt BinckBank die opbrengst met zijn klant in een 50/50-verdeling.

Conclusie

Tijdens het uitlenen van uw aandelen:

  • Loopt u niet meer of minder koersrisico dan gewoonlijk
  • Loopt u enkel tegenpartijrisico ten aanzien van BinckBank
  • Ontvangt u nog steeds dividenden
  • Kan u zelfs met een beperkte portefeuille extra opbrengsten genereren

Uitlenen van uw effecten, is dat gevaarlijk?

De 10 meest gestelde vragen beantwoord

Download de whitepaper

Deel dit artikel:

Ook interessant voor u