Hoe beleggen in tijden van coronacrisis?

Zo maakt u uw portefeuille crisisbestendig

Geschreven door Dieter Haerens | 5 minuten
DI 17-03-2020

Het coronavirus zorgt voor turbulentie op de financiële markten. Zeker nu regeringen wereldwijd drastische maatregelen nemen om het virus te bestrijden. De BEL20 is op een paar weken tijd maar liefst 40% gezakt. Op andere aandelenmarkten was het niet beter. Wat kan u als belegger nu best doen om uw portefeuille bestendig te maken voor moeilijke tijden? En welke valkuilen moet u absoluut vermijden?

De crisis als koopmoment

In het begin van de coronacrisis zagen we dat veel beleggers op zoek waren naar koopjes op de beurs. Onder invloed van paniek daalden de aandelenkoersen aanzienlijk terwijl dat niet altijd in verhouding was tot de gezondheid van het bedrijf. Niet onverstandig dus om zulke tijden als koopmoment te gebruiken.

Alleen is het belangrijk om vooraf uitgebreid de cijfers van het bedrijf te bestuderen voor u beslist om te kopen. Verder is het ook verstandig om niet in één keer alles te investeren maar uw belegging te spreiden over een langere periode. Zo loopt u minder risico op verlies mochten de koersverliezen veel langer aanhouden dan verwacht.

Aandelen verkopen in crisistijd?

Wanneer u belegt met als doel het behalen van koerswinst op de lange termijn, hoeft u in principe niets te doen tijdens een crisis. Het is belangrijk om in zulke tijden een onderscheid te maken tussen koersverliezen die rechtstreeks te maken hebben met de slechte prestaties van het bedrijf zelf of die veroorzaakt zijn door een verslechterde economische situatie.

Als de oorzaak van de slechte prestaties niets te maken heeft met het bedrijf zelf dan moet u vooral onthouden dat u het aandeel destijds kocht omdat u erin gelooft en er dus geen reden is om te verkopen. Na een crisis volgt altijd wel een opleving.

Uw portefeuille crisisbestendig maken

Beleggen in tijden van crisis is niet gemakkelijk. De markten zijn onrustig en de dagelijkse schommelingen in uw beleggingen kunnen zenuwslopend worden. Investeren in laag volatiele aandelen kan op zo´n momenten wel een goede optie zijn. Deze aandelen bewegen over het algemeen minder sterk.

Interessant in crisistijd maar minder spannend wanneer de markten goed presteren. Bedrijven die een laag niveau van volatiliteit kennen, zijn vooral bedrijven die diensten of producten leveren die altijd wel nodig zijn zoals telecomdiensten en essentiële voedingsmiddelen.

Kiezen voor een bewakingssysteem

Het zijn spannende tijden op de beurs. Alles op de voet volgen en de markt achterna hollen, is zelden een goed idee. Gelukkig zijn er ook andere manieren om uw portefeuille crisisbestendig te maken én tegelijkertijd ook te genieten van wat gemoedsrust. Met de actieve risicobeheersing die wij aanbieden via Laten Beleggen zorgen wij ervoor dat uw portefeuille zich automatisch aanpast op basis van de beursprestaties. Lees er alles over in Gemoedsrust in tijden van coronavrees.

Wees klaar voor het herstel

Markten veren vroeg of laat weer op. Daarom is het belangrijk om uw portefeuille voor te bereiden op het herstel dat zal volgen. Dat kan door voor aandelen te kiezen van hoogwaardige bedrijven met een lage schuldenlast. Van deze aandelen wordt verwacht dat zij het sterkst zullen stijgen en dus het meeste impact hebben op de prestaties van uw beleggingen. Bekijk ook Welke aandelen zitten in een 'bounce back-korf'? voor inspiratie.


Beleggen bij BinckBank?

Open uw Zelf Beleggen-rekening volledig online, in doorgaans minder dan 10 minuten


Start vandaag


Belangrijke informatie

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Resultaten uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Aan elke belegging zijn risico’s verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grotere risico’s met zich meebrengt. De kosten en lasten verbonden aan Laten Beleggen kan u raadplegen in de tarievenlijst op www.binck.be.

Auteur

Dieter Haerens

Dieter Haerens is Country Manager bij BinckBank België. Gepassioneerd door alles wat te maken heeft met de deelverzameling van de financiële wereld, technologie en customer centricity, deelt hij af en toe zijn opinie. 

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Dieter Haerens staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u