Beleg eens in het thema technologie

Kies voor fondsen die slim beleggen

Geschreven door Pictet Asset Management | 5 minuten

Technologische innovatie is overal en verandert razendsnel en fundamenteel onze economie en ons dagelijks leven. Traditionele bedrijven en sectoren worden bedreigd en tegelijk ontstaan enorme beleggingsopportuniteiten. Pictet Asset Management, fondshuis en partner van BincBank, verzamelde een aantal thema’s om als (fonds)belegger mee rekening te houden als u wil beleggen in (nieuwe) technologie.

Uit alles blijkt dat technologie vandaag een uitzonderlijke periode van snelle vooruitgang kent. De productie van microprocessoren is sneller en kan goedkoper, de omvang van computernetwerken groeit exponentieel, data verwerken en opslaan gebeurt steeds energie-efficiënter... Dit samenvallen van belangrijke technologische ontwikkelingen is uitstekend nieuws voor de economie. De ervaring leert dat daaruit duurzame verbetering van productiviteit volgt.

Techbedrijven beloven opschudding

En dat is nodig, want de komende 10 jaar worden een uitdaging voor veel sectoren. Normaal kent de wereldeconomie 2 motoren voor groei: een stijging van het aantal arbeidskrachten en een verbetering van de productiviteit van arbeid. Meestal gaan beide hand in hand. Maar in het nieuwe decennium zullen vele grote geïndustrialiseerde én opkomende landen geconfronteerd worden met vergrijzing en een afname van de actieve bevolking. We zullen een economie krijgen die voortgestuwd wordt door 1 enkele motor. Gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn, aangezien de huidige technologische revolutie een ware adrenaline-injectie geeft aan productiviteit.

Technologische innovatie zorgde in de OESO-landen in de laatste 2 decennia voor 50% van de groei in het bruto binnenlands product. En de veranderingen treffen bedrijven in alle sectoren. Uit een studie van consultant Accenture blijkt dat bijna 9 op de 10 bedrijfsleiders verwachten dat de industrie waarin ze actief zijn de komende 3 jaar met een nooit geziene snelheid zal veranderen dankzij technologische vooruitgang.

Focus op vooruitgang creëert kansen voor beleggers

Ook voor beleggers is dat uitstekend nieuws: in tijden van disruptie, zijn er vaak de meeste beleggingsopportuniteiten. Dat blijkt uit de opkomst van baanbrekende technologiebedrijven die innovatieve ideeën hebben omgezet in een duurzame bron van winstgroei, zoals bv. ‘oude’ bekenden Tesla en Apple. Dankzij grensverleggende technologie hebben deze bedrijven producten en diensten ontwikkeld die 10 jaar geleden ondenkbaar waren, maar vandaag niet meer weg te denken zijn uit ons dagelijks leven.

Hoe belegt u slim in technologie?

Beginnen doen we met te kijken naar de trends. Elk jaar voorspelt onderzoeksreus Gartner nieuwe trends op basis van de Hype Cycle. In de meest recente voorspelling zouden de komende jaren de grenzen tussen man and machine vervagen. AI (artificial intelligence) wordt dan hoogstwaarschijnlijk beschikbaar voor de massa en zal technologische infrastructuur overal aanwezig zijn dankzij 5G.

Voor een geïntegreerde beleggingsaanpak kunnen themastrategieën u op weg helpen. Thematische beleggingsteams binnen een fondshuis, zoals die van vb. Pictet Asset Management, zijn gespecialiseerd in de identificatie van de sterkste bedrijven die succesvol kunnen zijn in de nieuwe, door technologie gedomineerde wereld. Een bloemlezing.

Beleg eens in robotica

De fondsen uit dit thema beleggen in bedrijven die nieuwe generaties robots maken om mensen te assisteren in industriële processen, die robots ontwerpen om ons dagelijks leven makkelijker te maken en die slimme software ontwikkelen waarmee robots kunnen zien, voelen, communiceren, verwerken en ageren.

Volgens het VFB becijferden analisten van Robeco dat de groei van het aantal robots in het afgelopen decennium maar liefst 10% op jaarbasis was. In 2014 was de groei zelfs 15%. Op dit moment is de auto-industrie de belangrijkste afnemer van robots. In Japan is nu al 1 op de 6 arbeiders in een autofabriek vervangen door een robot. In Duitsland en vooral China ligt dat aantal veel lager. Daar liggen dus groeimogelijkheden. Maar ook andere industrieën lenen zich prima voor het inzetten van robots.

Beleg eens in digital tech

Het thema ‘Digitalisering’ biedt blootstelling aan de belangrijkste drivers van de techindustrie voor de komende jaren, zoals big-data-analyse, blockchain, de deeleconomie, sociale media en cloudcomputing. Niet te vergeten is natuurlijk ook het internet der dingen. Naar schatting zullen tegen 2020 meer dan 5 miljard mensen met 50 miljard apparaten online zijn. Deze exponentiële toename in internetgebruik maakt van informatiebeveiliging een absolute prioriteit voor individuen, ondernemingen en overheden.

Beleg eens in veiligheid

In het thema ‘Beveiliging’ kiest u voor bedrijven met de meest efficiënte IT-oplossingen die ons beschermen tegen virtuele en fysieke bedreigingen. De gevaren zijn hier niet min. Denk alleen al aan de cyberaanval WannaCry, die in 2017 meer dan 230.000 computers besmette met zogenoemde gijzelsoftware en naar schatting $ 8 miljard schade veroorzaakte. Dat is nog maar het topje van de ijsberg. Zo becijferde de Britse verzekeringsmaatschappij Lloyd’s of London enkele maanden geleden dat een wereldwijde cyberaanval de wereldeconomie tot $ 121 miljard kan kosten, dat is 2 keer de totale schade van orkaan Irma.

Los van welk thema u kiest (want uiteraard is de lijst hierboven niet eindig), (beleggen in) technologie(bedrijven) zit in de lift. Het gewicht van de sector in de MSCI World index is door de jaren heen opgelopen van iets onder de 12% in maart 2009 tot ruim 15% per eind oktober (2018). En volgens Trendinvest zullen de jaarlijkse groeicijfers voor bovenstaande trends en ontwikkelingen tussen de 5,3% en 26,9% zijn. Hoogt tijd dus om slim uw slag te slaan.


Benieuwd naar fondsen?

Download de praktisch gids met de 5 vragen die u aan uw bankier moet stellen.

Download hier

belangrijke informatie
Deze bijdrage is afkomstig van derden, te weten Pictet Asset Management. Deze bijdrage is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of individuele aanbeveling vanwege BinckBank. Voor deze bijdrage kan Binck geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden. De aangeboden informatie is algemeen en houdt geen rekening met uw financiële situatie, risicobereidheid en beleggingsdoelstellingen. Pictet Asset Management ontvangt geen vergoeding van BinckBank voor deze bijdrage. BinckBank ontvangt voor het aanbieden van de producten van Pictet wel een vergoeding en investeert deze vergoeding in de kwaliteit van haar aanbod van niet-beursgenoteerde beleggingsfondsen. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Auteur

Pictet Asset Management

Dit Zwiters fondsenhuis met vestigingen in 17 landen over de hele wereld is een van de belangrijkste spelers in thematisch beleggen. Pictet biedt een volledig gamma aan actieve en kwalitatieve beleggingsoplossingen met aandelen-, vastrentende en alternatieve strategieën. Hun doel? Langdurige klantenrelaties opbouwen, door de verwachtingen ten aanzien van beleggingsresultaten en service te overtreffen.

Ook interessant voor u