Bescherm uw portefeuille dankzij de married put

Geschreven door Luc Van Hof | 5 minuten

Wat is een married put? 

Op zoek naar een bescherming voor uw aandelenportefeuille? Dan is een protective putstrategie (ook wel married put genoemd) een goede keuze. Expert Luc Van Hof licht in de video de toepassing toe. 

Nog geen idee waarom u deze strategie zou inzetten? Lees dan het dossier over ‘waarom kiezen voor opties’.

Weten wat een short put is? Lees er dan alles over. Naar het dossier.

De protective put in het kort

Bij de strategie van de protective put (ook ‘married put’ genoemd) wordt een putoptie gekocht voor 100 long aandelen. Zoals de naam zelf zegt, is een protective put een strategie die het risico van aandelenbezit verkleint. Wanneer een put gekocht wordt voor 100 aandelen, wordt het risico van deze aandelen onder de uitoefenprijs van de putoptie geëlimineerd. De kosten voor dit verminderde risico zijn een hogere break-evenprijs van de aandelen: de aandelen moeten stijgen met de kosten van de putoptie om de strategie te doen slagen en op de expiratiedatum van de putoptie het break-evenpunt te bereiken.

In theorie is de married put hetzelfde als het kopen van een calloptie voor de uitoefenprijs van de putoptie die wordt gebruikt in een protective putpositie.

Wat zijn de kenmerken van deze strategie?

Maximale winst: onbeperkt

Maximaal verlies: [(aankoopprijs aandeel - uitoefenprijs put) + betaalde putpremie] x 100 (= het aantal onderliggende waardes. Dat zijn er meestal 100, maar niet altijd)

Break-even bij de expiratie: aankoopprijs aandeel + betaalde putpremie

Geschatte kans op winst: Minder dan 50 % omdat de betaalde putpremie resulteert in een break-evenprijs die hoger ligt dan de aankoopprijs van het aandeel.

Resulterende positie na expiratie: Als de long put bij de expiratie ‘in the money ’ is, wordt de put automatisch uitgeoefend en verkoopt de belegger zijn long aandelen tegen de uitoefenprijs van de put.

Als de long put bij de expiratie ‘out of the money’ is, verliest de belegger de premie die werd betaald voor de put maar houdt hij zijn long aandelen.

Risico op afnameplicht : Omdat er bij deze geen strategie geen short opties zijn, is er geen risico op een vroege afnameplicht.

Zeg het met cijfers: een rekenvoorbeeld

Oorspronkelijke aankoopprijs aandeel: € 150
Toegepaste uitoefenprijs van de long put: € 145 put
Betaalde putpremie: € 5
Break-evenprijs: € 150 aankoopprijs aandeel + € 5 putpremie = € 155

De volgende grafiek geeft weer wat de maximale winsten en verliezen zijn voor deze positie op de expiratiedatum: (bron: Capital Hedge)

optiedossier-5-NL

Toelichting

Zoals we hier zien, is de positie verlieslatend bij elke aandelenkoers die lager is dan € 155. Omdat de aandelen gekocht zijn tegen € 150, moet de aandelenkoers dus stijgen met € 5, opdat bij de expiratie enige winst gemaakt kan worden. Hierdoor bedraagt de kans om winst te maken bij deze handel in theorie minder dan 50 %. Wel is het aandelenrisico geëlimineerd onder de koers van € 145, wat ook de uitoefenprijs van de protective put is.

Wat u zeker moet onthouden

  • Bij een married put wordt een putoptie gekocht voor 100 long aandelen (= het aantal onderliggende waardes. Dat zijn er meestal 100, maar niet altijd).
  • Een protective put begrenst het maximale verlies bij een longpositie in aandelen in ruil voor een hogere break-evenprijs en een kleinere kans om winst te maken op de long aandelen.
  • De maximale winst is onbeperkt.
  • Het maximale verlies is gelijk aan: [(aankoopprijs aandeel - uitoefenprijs put) + betaalde putpremie] x 100
  • Om een protective put voor de expiratie te sluiten, kan de trader de putoptie schrijven en de aandelen verkopen.
  • Wanneer de long put bij de expiratie ‘in the money ’ is, verliest de belegger zijn longpositie in de aandelen omdat een long put afloopt op -100 aandelen.
  • Let er tot slot op dat het altijd wordt aangeraden om voldoende kennis te hebben over de werking en risico’s van dit beleggingsproduct.

 

U leest het, opties kan u op erg veel manieren benutten. Het belangrijkste wat optiehandel betreft is dat u duidelijk weet wat u hoopt te bereiken (en dat u zich bewust bent van de verbonden risico’s en kosten). Pas dan is het opportuun om te beginnen met optiehandel.

Wist u trouwens dat op opties de beurstaks niet van toepassing is? Minder kosten betekent alvast minder afroming van uw potentieel rendement.

Benieuwd naar meer artikels? Kijk dan zeker ook eens naar:


Dan kan u nu aan de slag. Niet zeker? Test uw strategie eerst uit dankzij de schaduwportefeuille van de Zelf Beleggen rekening.

Auteur

Luc Van Hof

Luc Van Hof begon zijn carrière als financieel consultant bij Deloitte en ging daarna aan de slag bij de Europese commissie (waar hij een portefeuille van € 2+ miljard in derivaten beheerde). Nog later verhuisde hij naar Londen waar hij werkte voor namen als Bankers Trust International en Morgan Stanley. Vandaag is Luc hoofd van het bedrijf Capital Hedge, dat adviseert in alternatieve beleggingsstrategieën.

DISCLAIMER

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank.

Alvorens u overgaat tot een belegging gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. Binck zal u steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of Binck dit niet heeft kunnen toetsen.

Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

De fiscale behandeling is afhankelijk van de individuele omstandigheden van een cliënt en kan in de toekomst aan wijzigingen onderhevig zijn.

Aan de dienstverlening zijn kosten en lasten verbonden die u kan raadplegen in de Tarievenlijst. Alle nuttige en wettelijk voorgeschreven informatie vindt u terug in het Documentencenter.

Ook interessant voor u