De positieve kant van het zomerakkoord op uw beleggingen

7 minuten

Uw matras. U weet wel, dat ding waar u ’s nachts op slaapt. Of wakker op ligt. Te piekeren over uw geld. De lage rente doet ons allemaal aan koopkracht inboeten. Beleggen is des te aantrekkelijker geworden, maar dan komt Vadertje Staat opdagen met nieuwe fiscale hervormingen genaamd ‘Het Zomerakkoord’. Uw centen onder die matras bewaren lijkt dan ineens niet zo’n heel gek idee. Terug naar af? Toch niet. Want ondanks de negatief getinte berichtgeving en de vele discussies in de Wetstraat is dit akkoord voor u misschien wel een positieve zaak.


De overheid bereikte in juli het beruchte Zomerakkoord over een aantal fiscale hervormingen. Naar goede Belgische gewoonte wordt als reactie hierop al volop gezocht naar ontsnappingsroutes. Dit nog vóór de volledige wetgeving ten eerste geschreven is, en ten tweede gestemd is. Maar ontsnappen hoeft helemaal niet. Uit een enquête van Schroders blijkt dat 77% van de Belgische beleggers positief antwoordde op de vraag of ze geld van hun spaarrekening zouden overhevelen naar andere beleggingen als de regering fiscale vrijstelling zou verlenen aan andere beleggingsproducten. En dit is ook waar het Zomerakkoord deels in voorziet.


Is de totale waarde van de effecten op uw effectenrekening lager dan € 500.000 (per persoon)? Handelt u vooral in aandelen? En dat eerder op (middel)lange termijn in plaats van korte termijn? Dan heeft het Zomerakkoord hoogstwaarschijnlijk een gunstige invloed op uw portefeuille.


Die gunstige invloed komt er door de introductie van de vrijstelling van Roerende Voorheffing op de eerste schijf aandelendividenden ten belope van € 627 (per persoon). Dit betekent dat indien u € 627 of minder aan dividenden uit aandelen ontvangt, u jaarlijks de volledige Roerende Voorheffing (maximum € 188,10) zal kunnen terugtrekken van uw belastingen. Vanaf 2019 wordt de fiscale vrijstelling op dividenden zelfs opgetrokken van € 627 naar € 800, waardoor u per persoon tot € 240 kan terugvorderen. Weliswaar zal u dit bedrag zelf moeten terugvorderen via uw belastingaangifte (de eerste keer zal in 2019 zijn voor het aanslagjaar 2018). U zal dus moeten wachten op uw volgende belastingaanslag voor dat bedrag op uw bankrekening verschijnt, maar we zien het glas halfvol.


Wat betekent dit nu concreet?

Stel, u hebt € 25.000 op uw spaarrekening staan. U kan kiezen om dit op uw spaarrekening te laten staan of dat geld te beleggen in een aantal Belgische aandelen met een gemiddeld dividendrendement van 2% (Ter vergelijking, het gemiddeld Bel20 aandeel leverde in 2016 een bruto rendement van 3,54%).


Situatie 1: U laat uw geld op uw spaarrekening staan.

Aan de huidige minimumrente van 0,11%, zal u een rendement overhouden van 0,11%*€ 25.000= € 27,5 per jaar. (Hoewel het Zomerakkoord de vrijgestelde interest op het spaarboekje halveert van € 1.880 naar € 940 heeft dit in dit voorbeeld geen impact.)


Situatie 2: U belegt in een wereld zónder Zomerakkoord in enkele Belgische aandelen.

U betaalt op dit moment 0,27% beurstaks bij de aankoop van uw aandelen. Dit komt neer op 0,27%*€ 25.000 = € 67,5 beurstaks.

Een dividendrendement van 2% levert jaarlijks 2%*€ 25.000 = € 500 op. Hiervan wordt 30% Roerende Voorheffing afgehouden, waardoor u slechts € 350 ontvangt.


Situatie 3: U belegt in een wereld mét Zomerakkoord, in dezelfde Belgische aandelen

U betaalt 0,35% beurstaks (aangekondigde tariefverhoging) bij de aankoop van uw aandelen. Dit komt neer op 0,35%*€ 25.000 = € 87,5 beurstaks.

Een dividendrendement van 2% levert 2%*€25.000 = €500 op. Hiervan wordt 30% Roerende Voorheffing afgehouden, waarvan u alles kan terugvorderen bij uw volgende belastingaangifte, aangezien dit bedrag zich volledig onder de grens van € 627 bevindt. U ontvangt dus, weliswaar met wat vertraging, het volledige bedrag van €500.


Conclusie

Beleggen kan u meer rendement opleveren dan sparen. Indien u uw geld op uw spaarrekening laat staan, ontvangt u jaarlijks € 27,5. Over 5 jaar betekent dit een rendement van € 137,8. Als we uw fiscaal resultaat mét en zónder Zomerakkoord bekijken, bedraagt uw voordeel mét Zomerakkoord over het eerste jaar € 130. U ontvangt immers € 150 meer dividend, maar betaalt ook € 20 meer beurstaks. Gedurende de opeenvolgende jaren, bedraagt uw voordeel op jaarbasis € 150. Op de middellange termijn (5 jaar) realiseert u dus dankzij het Zomerakkoord een voordeel van € 730.

Weliswaar is bovenstaande voorbeeld vereenvoudigd. Er wordt geen rekening gehouden met onder andere beheervergoedingen op spaarrekeningen, toekomstige wijzigingen van het tarief van de Roerende Voorheffing, transactiekosten, schommelingen in aandelenkoers en schommelingen in dividendrendement, - maar deze zaken beïnvloeden uw beleggingen hoe dan ook.

We steken het niet onder stoelen of banken dat het Zomerakkoord een negatief effect kan hebben op uw effectenrekening indien deze een waarde heeft hoger dan € 500.000 (per persoon), of dat een actieve belegger de gevolgen zal voelen van de verhoogde beurstaks. Maar als er positieve zaken zijn, dan melden we dit ook graag. Lees alle informatie over het effect van het Zomerakkoord op uw beleggingen.

Dividendbeleggen iets voor u?

Wil u meer te weten komen over dividendbeleggen, lees dan zeker het artikel van Belgische pro Stefaan Casteleyn "Dividenden, belangrijk voor aandelenbeleggers - 4 redenen waarom dividendbeleggen een goed idee is".

U belegt nog niet?

U kan er niet omheen: het laag wettelijk pensioen, de inflatie en de dalende koopkracht geven onzekerheid over uw financiële toekomst. Nu is een goed moment om te starten met beleggen. Voor de kleine tot middelgrote belegger voorzien onze politici namelijk gunstige maatregelen. De vrijstelling op roerende voorheffing is hier één voorbeeld van.

U bent geïnteresseerd in beleggen houdt liever zelf de touwtjes in handen? Kies dan voor Zelf Beleggen bij Binck. Vraag de brochure aan.

U wil wat doen met uw geld maar de tijd of kennis ontbreekt u? Kies dan voor Laten Beleggen. Lees meer in de brochure.

Hebt u nog vragen?

Contacteer ons dan op 0800 50 320 of via info@binck.be.


De informatie in dit artikel is niet bedoeld als fiscaal advies, noch als persoonlijk beleggingsadvies.. Alvorens u overgaat tot een belegging gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. Binck zal u steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of Binck dit niet heeft kunnen toetsen.

Ook interessant voor u