Dollar Cost Averaging: de winnende formule op de beurs?

Geschreven door Dieter Haerens | 5 minuten
MA 04-05-2020

Er zijn al boeken vol geschreven over Dollar Cost Averaging (DCA). Volgens auteur Nick Maggiulli van de site ‘Of Dollars and Data’ kan zelfs God deze beursmethode niet verslaan. En hij legt ook haarfijn uit waarom. Zelf heb ik heb de formule al ruim 20 jaar lang getest èn goed bevonden. Ze is eenvoudig te begrijpen en elke belegger kan ermee aan de slag. Bovendien is ze uw beste garantie op een optimaal resultaat op uw beleggingen op lange termijn.

Het is een aloude, beproefde methode die eenvoudig neerkomt op: gespreid in de tijd, periodiek beleggen. Bijvoorbeeld: elke maand een bepaald vast bedrag. Er zijn al ettelijke scenario’s door diverse onderzoekers grondig doorgerekend maar steevast kwamen ze tot dezelfde conclusie: zelfs de meest ‘lucky’ markt-timer slaagt er doorgaans niet in om op lange termijn beter te presteren dan door gewoon elke maand een vast bedrag te investeren en er niet naar om te kijken.

In het vermelde artikel geeft Nick Maggiulli aan dat voor eender welke periode van 40 jaar sinds 1920 (dus incluis alle grote crashes):

  • … DCA in 70% van de gevallen beter presteert dan ‘buy the dip’, zijnde je cash opsparen om enkel te kopen op elk absoluut dieptepunt tussen 2 beurspieken in (God zal inderdaad de enige zijn die dat kan, nee?).
  • … als je het absolute dieptepunt met je ‘buy the dip’-aanpak telkens met 2 maanden mist, ben je zelfs in 97% van de gevallen beter af met een eenvoudige DCA.

Een tijdbesparende en rendabele strategie

Ik lijst kort voor u op wat DCA voor u betekent:

  • Je maakt elke maand een vast te beleggen bedrag over naar je portefeuille;
  • Je moet je niet bezighouden met of ’s nachts wakker liggen van de vraag “Of het nú hét moment is om aandelen (bij) te kopen?”;
  • Het bedrag dat je wenst te beleggen in de tijd knip je gewoon op en ga je gespreid investeren;
  • Je spendeert intussen je tijd aan de leuke dingen des levens;

Kortom, het is meestal een veel rendabelere strategie dan het onwaarschijnlijke scenario waarin u 40 jaar lang elke beursdip perfect kan timen.

En dus daarom antwoord ik op de vraag “Is het nú het moment om in aandelen te stappen?" altijd “Ja”. Maar zeg ik er wel ineens bij: “En volgende maand, en de maand daarop en…”.

U snapt het plaatje.

Pas DCA toe via Laten Beleggen

Het mooie is: via onze Laten Beleggen-rekeningen kan u perfect de DCA-formule gebruiken. En: automatisch. Geen gedoe, wij doen het werk voor u. Gespreid, in een wereldwijde mix van beleggingen, mét een systeem van actieve kapitaalbewaking dat u helpt om een vooraf bepaald deel van uw investering tegen verlies te beschermen.

Daardoor kan u dus een mooie spreiding bekomen, zelfs met ‘kleine’ maandelijkse bedragen. U zal misschien denken dat het storten van kleine bedragen procentueel veel kosten met zich meebrengt. Integendeel zelfs: via Laten Beleggen wordt elke storting zonder instap- en zonder transactiekost voor onze klanten uitgevoerd.

Zodra u een eerste maal minimaal € 10.000 hebt gestort op uw Laten Beleggen-rekening kan u, geheel conform uw beleggingsplan, elke maand een vast bedrag bijstorten.

Ook klanten die bijvoorbeeld € 100.000 (of meer) wensen te laten beleggen en ons nu vragen of het wel een goed moment is om te starten, raden we meestal die gespreide instap aan: bijvoorbeeld € 10.000 per maand de komende 10 maanden.

En dan doorzetten natuurlijk. Succes!

Auteur

Dieter Haerens

Dieter Haerens is Country Manager bij BinckBank België. Gepassioneerd door alles wat te maken heeft met de deelverzameling van de financiële wereld, technologie en customer centricity, deelt hij af en toe zijn opinie. 

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Dieter Haerens staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u