Drie redenen waarom vrouwen vandaag moeten beginnen met investeren.

5 minuten

Als het gaat om het dichten van de genderkloof, kan het verleidelijk zijn om te denken dat er al veel vooruitgang is geboekt. Maar in het rapport van het World Economic Forum uit 2021 wordt opgemerkt dat de genderkloof met betrekking tot 'Economische participatie en kansen' tot nu toe slechts voor 58% is gedicht. De kloof is marginaal verbeterd sinds het rapport uitkwam in 2020, en als gevolg daarvan schatten zij dat het nog 267 jaar zal duren om die kloof op 100% te dichten.

Een groot deel van de kloof kan worden verklaard door de lagere arbeidsmarktparticipatie, die nog wordt vergroot door de loonkloof (de verhouding tussen het loon van vrouwen en dat van mannen in een vergelijkbare functie), die wereldwijd nog steeds een verbazingwekkend verschil van 37% vertoont.

Om de zaken nog ingewikkelder te maken, blijkt uit een onderzoek van Fidelity dat vrouwen in feite meer sparen dan mannen, maar slechts voor een klein percentage. Vrouwen sparen ongeveer 9% van hun jaarsalaris en mannen 8,6% van hun salaris. Het verschil in jaarsalaris voor beide groepen is eigenlijk de hoofdoorzaak van de kloof en sparen alleen zal niet genoeg helpen om die te dichten. Daar komt nog bij dat de gemiddelde rente op een spaarrekening veel lager is dan het rendement van beleggen op de aandelenmarkt. Toch nemen minder vrouwen dan mannen deel aan de aandelenmarkt.

Het plaatje is dus als volgt: er zijn minder vrouwen aan het werk, en degenen met een baan verdienen meestal minder dan hun mannelijke tegenhangers, en ook al sparen ze meer, hun spaargeld levert niet het meeste rendement op. Kortom, door niet te beleggen, zetten vrouwen zichzelf op achterstand als het gaat om het in handen nemen van hun financiële toekomst.

Hier zijn drie zeer reële redenen waarom vrouwen vandaag zouden moeten beleggen.

1. Vrouwen leven (statistisch gezien) langer en hebben meer pensioengeld nodig dan mannen

Hoewel vrouwen over het algemeen minder verdienen dan mannen, leven vrouwen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gemiddeld zes tot acht jaar langer dan mannen. Dat betekent dat als vrouwen extra geld beschikbaar willen wanneer ze op pensioen gaan, zij een groter bedrag beschikbaar moeten hebben dan mannen, om een groter aantal pensioenjaren te kunnen overbruggen.

2. Beleggen is de optie als je je vermogen niet wilt laten slinken

Met een spaarrente van rond de 0% en een inflatie van rond de 3% wereldwijd, is beleggen een goede manier om uw vermogen te laten groeien.

Uit onderzoek blijkt dat het niet laten deelnemen van pensioen en ander spaargeld aan de aandelenmarkt een welvaartsverlies van 12% oplevert. Met de rentetarieven rond de 0% of zelfs negatieve cijfers, wordt beleggen nog belangrijker om uw geld te laten groeien dan ooit tevoren.

3. U werkt hard, dus waarom zou u uw geld niet net zo hard laten werken als u door te beleggen?

Een van de belangrijkste manieren om voor uw financiële toekomst te zorgen, is ervoor te zorgen dat uw geld net zo hard werkt als u. Het geld dat u verdient door te sparen en/of te beleggen in aandelen of onroerend goed, is passief inkomen: uw geld werkt voor u terwijl u 'slaapt'.

In 2020 is het aantal nieuwe vrouwelijke beleggers bij Saxo wereldwijd met 354% gestegen ten opzichte van 288% voor mannen. De kloof tussen vrouwelijke en mannelijke beleggers kan echter nog verder worden gedicht. De investeringskloof is er een die vrouwen zelf kunnen oplossen, zonder de hulp van anderen, door vandaag actie te ondernemen. Doe je huiswerk, maak een plan en houd je eraan en je zult jezelf later dankbaar zijn. Dit is een eenvoudige manier om het financiële leven van vrouwen aanzienlijk te verbeteren.

De weg naar financiële vrijheid is lang en vereist de nodige aandacht, focus en vastberadenheid. Door regelmatig te beleggen, diversifiëren we onze inkomensstromen met een aanvulling op ons inkomen of pensioen. Dit komt niet alleen onszelf ten goede, maar kan ook onze dierbaren ten goede komen. Het beleggen zal vol uitdagingen zitten en de strategie moet worden aangepast naarmate ons leven zich op natuurlijke wijze ontwikkelt. Maar het is een zeer krachtige, waardevolle en versterkende zoektocht om aan te beginnen.

Beleggen kent risico's, uw inleg kan minder waard worden.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor u