Fors lagere beurskoersen?

Waarom je juist ook nu moet kiezen voor periodiek beleggen

Geschreven door Peter Siks | 5 minuten
VR 03-04-2020

Aandelenkoersen kunnen soms flink fluctueren. Daar weet u, als u de markten de afgelopen weken hebt gevolgd, inmiddels alles van. Sommige beleggers veren op van deze scherpe bewegingen, zien kansen en worden extra actief. Maar tegelijk blijven we bij BinckBank zeggen dat juist ook rust en geduld belangrijk zijn om via de beurs op een slimme manier vermogen op te bouwen. Door stapje voor stapje extra in te leggen.

Zo kan u bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag beleggen. Historische data laat zien dat uw geld zo uiteindelijk meer oplevert dan wanneer u denkt ‘het’ ideale moment te kunnen vinden om alles ineens te beleggen.

Maar wanneer moet u starten met periodiek beleggen? En is het wel verstandig daarmee door te gaan op het moment dat beurskoersen heel hoog staan of – zoals nu – juist flink zijn gedaald?

Het antwoord op die laatste vraag is zonder meer ‘ja’. Periodiek beleggen is en blijft juist nu ook een verstandige keuze. En is ook in deze bijzondere tijden een slimme manier om te blijven werken aan het opbouwen van een potje voor later.

Gespreid instappen

Het moment waarop u belegt, is eigenlijk niet eens zo belangrijk. Als de koersen relatief laag zijn, koopt u relatief veel stukken. Wanneer de koersen juist hoog zijn, koopt u relatief minder stukken. Het voordeel van deze aanpak is dat u daardoor over een langere termijn een mooie gemiddelde prijs voor de stukken betaald hebt. Dat principe wordt ook wel dollar-cost-averaging genoemd.

U hoeft beursorders niet meer te timen

Door periodiek te beleggen hoeft u ook niet langer iedere dag of week naar de markten te kijken om een geschikt investeringsmoment te kiezen. Wie kan in alle hectiek het beste moment kiezen? Dat probleem wordt eenvoudig opgelost. Het enige dat nog nodig is: het prikken van een vast moment of vaste datum en een vast bedrag om stukken aan te kopen. En daar vooral niet van af te wijken.

Persoonlijk investeringsmoment

Een ander voordeel van periodiek beleggen is dat u dit op een door u te bepalen gunstig en vast moment kunt doen. Bijvoorbeeld aan het begin van iedere maand of – na een vaste overboeking via uw bank - enkele dagen nadat maandelijks het salaris binnenkomt. Dan weet u bovendien precies hoeveel geld er over is voor de uitgaven die in de rest van de maand nog volgen.

Gunstig voor langetermijnbelegger

Periodiek beleggen is bij uitstek geschikt voor langetermijnbeleggers, die zo stap voor stap een positie willen opbouwen. Omdat u voor een langere termijn investeert, bent u minder afhankelijk van beursschommelingen. Een langetermijnhorizon geeft rust en dat werkt in uw voordeel.

Meerdere vormen mogelijk

Bij BinckBank kunt u op meerdere manieren periodiek beleggen. Zelf, via uw Zelf Beleggen-rekening, een bepaalde ETF of mix van aandelen bijkopen op geregelde tijdstippen. Of, via Laten Beleggen, wordt elke som die u stort automatisch voor u belegt volgens het voor u meest geschikte plan. Zodra u de initiële investering van 10.000 euro heeft gedaan, kan u op eender welk tijdstip, eender welk bedrag (klein of groot) naar uw Laten Beleggen-rekening overmaken. Al de rest doen wij.

Auteur

Peter Siks

Peter Siks is met meer dan 30 jaar ervaring inmiddels gepokt en gemazeld in beleggen. Peter heeft onder meer interesse in de psychologische aspecten van beleggen en sinds 2010 is hij werkzaam bij BinckBank als beleggerstrainer.

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Peter Siks staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u