Hoe omgaan met een fors gedaalde portefeuille

Beurs onderuit door corona

Geschreven door Peter Siks | 5 minuten
ZO 22-03-2020

De beurzen zakken in en de olieprijs keldert. Hoe kan u hier als belegger het beste mee omgaan? In dit artikel geven wij u enkele tips om het hoofd koel te houden. Erg moeilijk in de huidige context maar zeker mogelijk. Laat u vooral niet leiden door angst. Het is de slechtste raadgever.

Over het coronavirus gaan we niet uitweiden. Daar kan u via andere kanalen informatie over vinden. In dit artikel willen wij het vooral hebben over hoe u als belegger kan omgaan met een portefeuille die hoogstwaarschijnlijk fors in waarde is gedaald. Uiteraard is iedere belegger uniek en wordt dat ook gereflecteerd in de opbouw van de portefeuille.

Om toch iets te kunnen zeggen dat voor meer mensen geldt, introduceren wij 3 fictieve beleggers: de ervaren lange termijn belegger, de net gestarte belegger en de risicozoekende belegger.

De ervaren lange termijn belegger

Deze baalt. De kans is groot dat ook hij of zij deze beweging niet had zien aankomen. Het leek na het fantastische beursjaar 2019 gewoon door te gaan: een lage rente, nog steeds waarneembare economische groei, de Brexit–perikelen die min of meer achter de rug zijn en Trump die voor een 2de termijn wil gaan. Het leken zekere ingrediënten te zijn voor weer een mooi beursjaar. En toen brak het coronavirus uit.

  • Huidige posities goed analyseren en misschien zelfs bijkopen

Deze belegger staat op een forse min voor het jaar. Toch is er niets aan de hand: als de koersverliezen niets te maken hebben met de individuele prestaties van de beleggingen dan is er geen reden om te verkopen. De beurzen herstellen ongetwijfeld, al blijft het moeilijk te voorspellen wanneer. Dat kan 3 weken duren of 3 jaar, maar uiteindelijk stijgen de wereldwijde aandelenindices. Toch is het vooral belangrijk om huidige posities kritisch te blijven analyseren. Vervolgens, indien opportuun, overwegen om zelfs bij te kopen.

De startende belegger

De belegger die net begonnen is, heeft direct te maken met ongekende marktomstandigheden. Koersen fluctueren met procenten per dag en het is moeilijk te voorspellen waar we over een week staan. We worden overspoeld door grote hoeveelheden informatie over de impact van het coronavirus op de financiële markten. Te veel om rationeel te verwerken. Geen makkelijke omgeving dus om te leren beleggen.

  • Op termijn is er altijd groei

Toch is de ideale, beginnende belegger met een aantal belangrijke inzichten begonnen. Ten eerste is er op termijn altijd groei: ondanks de extreme uitslagen van nu, heeft de beurs in 148 jaar (S&P500) altijd laten zien dat er op termijn steeds groei is. Dat zal ook nu gaan gebeuren, alleen is de grote vraag: Wanneer? Maar deze ideale belegger is zich daarvan bewust, heeft de tijd en kan zijn geld ook voor lange tijd missen. Hij heeft dus de mogelijkheid om deze spannende periode ‘uit te zitten’.

  • Spreiden werkt

Het tweede belangrijke inzicht is spreiden. Hij (of zij uiteraard want we zien meer vrouwen een start maken met beleggen) is begonnen met het kopen van aandelenmandjes. Dat kan onder de vorm zijn van een ETF of een beleggingsfonds, maar in ieder geval gespreid. Presteert het fonds of de ETF slecht? Dat kan. Toch zal dat verlies beperkter zijn dan dat van een individueel aandeel. Spreiden werkt, ook nu.

  • Spreiden in de tijd

Het derde inzicht is het belang van het spreiden van beleggingen in tijd. Het beschikbare geld om mee te gaan beleggen wordt niet in één keer belegd maar in 4 keer bijvoorbeeld. Het idee is om het instapmoment te verspreiden over een bepaalde periode.

Er zijn verschillende manieren om het instapmoment te spreiden in tijd. Een bepalende factor kan zijn om iedere maand 10% te beleggen. Een andere parameter kan de koers zijn van een bepaald aandeel. Bijvoorbeeld beslissen om van een bepaald aandeel bij te kopen wanneer de koers 10% lager is dan de laatste koers waartegen gekocht werd.

Het belangrijke hier is om een plan op te stellen voor het spreiden in de tijd en de discipline opbrengen om daaraan vast te houden. Ongeacht of de trigger om bij te kopen een tijdstip is of een bepaalde koers.

Belegger met hefboom

Er zijn veel beleggers die worden aangesproken door het hefboommechanisme van diverse beleggingsproducten. Het kan ook een heel rendabele strategie zijn, op voorwaarde dat de onderliggende waarde de goede kant opgaat. Is dat niet het geval? Dan kan het ook serieus mislopen voor de belegger. Deze groep is dan ook hard geraakt door de verhoogde volatiliteit van de voorbije weken. Dat komt vooral doordat veel mensen de natuurlijke neiging hebben om winsten snel te pakken en verliezen te negeren. Terwijl het adagium is: “Let your profits run and cut your losses”.

  • Winsten laten lopen en verliezen tijdig afkappen

Als groep hebben deze beleggers het zwaar. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen. Bijvoorbeeld de mensen die hun portefeuille hebben beschermd met hefboomproducten. Of beleggers die in staat zijn om juist de winsten te laten lopen en de verliezen tijdig af te kappen.

  • Risico verlagen

Voor deze beleggers geldt dat het hard gaat. Zowel in goede als in slechte zin. Er zijn echter twee manieren om het risico voor de hefboombelegger te verkleinen: handelen in kleinere aantallen en een lagere hefboom hanteren.

Wat u moet onthouden

Een beweging als deze raakt elke belegger en kan emotioneel belastend zijn. Het kan helpen om een goed beeld te maken voor uzelf van hoe u ervoor staat en wat de mogelijke scenario’s zijn. Stel u daarbij vooral de vraag: heeft u de financiële tijd om deze turbulente periode op de beurs ‘uit te zitten’? Als u voldoende gespreid belegd bent en u heeft het geld niet direct nodig, dan is nu stil blijven zitten een goed plan. Wees dan wel geduldig want deze moeilijke periode kan nog even aanhouden.

Enkele tips nog:

  • Onderwerp uzelf enkel aan risico´s die u kan en wil nemen.
  • Koersschommelingen zijn emotioneel belastend. Hou daar rekening mee.
  • Denk in scenario´s om een goede risico-inschatting te doen.
  • Hou het vizier op de lange termijn. Betere tijden zijn op komst.

Ongetwijfeld erg lastig om u dat nu voor te stellen maar herstel is onvermijdelijk. Altijd.


Beleggen bij BinckBank?

Open uw Zelf Beleggen-rekening volledig online, in doorgaans minder dan 10 minuten


Start vandaag
GOED OM TE WETEN

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat BinckBank na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.

Auteur

Peter Siks

Peter Siks is met meer dan 30 jaar ervaring inmiddels gepokt en gemazeld in beleggen. Peter heeft onder meer interesse in de psychologische aspecten van beleggen en sinds 2010 is hij werkzaam bij BinckBank als beleggerstrainer.

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Peter Siks staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u