Is beleggen in China over and 'oud'?

De vergrijzing kan uw (fondsen)portefeuille parten spelen – of toch niet?

Geschreven door Schroders | 7 minuten

Het sputtert in China. Na de financiële crisis stimuleerde de Aziatische reus de eigen economie, maar met de voortdurende vergrijzing en de eerste bevolkingsdaling in 70 jaar lijkt beleggen in China ineens een minder aantrekkelijke keuze voor uw fondsen. Dat is het gelukkig niet. Fondsenhuis Schroders en partner van BinckBank licht toe.

Vergrijzing en economische ontwikkeling in China onder de loep

De vergrijzing van China in cijfers

Het is algemeen bekend dat China een verouderingsprobleem heeft. Vaak wordt gezegd dat China zo snel in de groeiklassementen kon stijgen dankzij zijn enorme bevolking, en jarenlang van een demografisch dividend heeft geprofiteerd om 's werelds 2de economie te worden. Vandaag is China over zijn hoogtepunt heen als het gaat over de aangroei van die beroepsbevolking.

Onderstaande grafiek toont hoe snel China momenteel veroudert. Aan dit tempo zal China in 2021 ouder zijn dan de VS en in 2045 even oud als Japan vandaag.

Actieve beroepsbevolking China

Bron: US Census Bureau, Schroders Economics Group (13 februari 2019)


Een verouderde beroepsbevolking hoeft op zich niet te betekenen dat beleggen in China niets kan opleveren. Als de arbeidsproductiviteit maar hoog genoeg is, kan de groei op peil blijven.

De Chinese economie

In het 3de kwartaal van 2018 klokte de economische ontwikkeling van China lager af dan verwacht, een trend die zich de laatste jaren heeft doorgezet. De mindere stijging is het gevolg van een kleinere groei van de industrie. Door de eigen economie te stimuleren na de financiële crisis, namen de Chinese schulden toe. Sinds 2016 probeert de Chinese overheid die berg weg te werken, onder andere door minder te investeren in de infrastructuur.

De hogere schulden hebben de afgelopen jaren de economie van China weliswaar gestuwd, maar de overheid wil nu focussen op duurzamere groei. Goed nieuws dus als u wil beleggen in China.

Chinese groeitrend niets te vrezen volgens het Solow-model

Het Solow-model, een model dat wordt gebruikt om de economische groei in een land over een bepaalde tijd te bestuderen en tracht die groei te verklaren, kijkt naar 3 bronnen van economische groei:

  1. Groei van de beroepsbevolking
  2. Groei van kapitaalaccumulatie
  3. Groei van de totale factorproductiviteit (doelmatigheid waarmee arbeid en kapitaal worden gecombineerd, waarbij technologische vooruitgang factorproductiviteit stimuleert)

Volgens het model heeft China in stevig tempo kunnen blijven groeien, ongeacht de ontwikkeling van de omvang van zijn beroepsbevolking. En het kan dat blijven doen. Het duurt nog een tijd voordat de veroudering een merkbaar remmende invloed krijgt. Die kan gedeeltelijk worden gecompenseerd door arbeidsmarkthervormingen om de participatie van oudere werknemers te bevorderen. Veel belangrijker voor het Chinese groeiverhaal dan de omvang van de beroepsbevolking is haar productiviteit.

Hervormingen om de totale factorproductiviteit te ondersteunen, zijn cruciaal. Made in China 2025 is een expliciete poging om te stijgen in de waardeketen en daarmee de productiviteit van zowel kapitaal als arbeid sterk te verhogen. Andere maatregelen zoals landhervorming kunnen echter controversieel zijn, omdat particulier grondbezit fundamenteel in strijd is met de ideologie van de Communistische Partij.

Beleggen in China bij BinckBank

Met behulp van de juiste beleidsmix is de veroudering van China een minder groot probleem dan u op het eerste gezicht zou denken. Om te beleggen in Chinese fondsen, kan u onder de tab ‘Fondsen’ op het handelsplatform van BinckBank bij ‘snel zoeken’ een 15-tal fondsen terugvinden waar China deel van uitmaakt. De meeste noteren in dollar en beleggen onderliggend in aandelen China, aandelen Groter China en aandelen Hong Kong.

 

 

Benieuwd naar ons aanbod?
Maak kennis met onze uitgebreide selectie fondshuizen.

Naar het overzicht

 
belangrijke informatie
Deze bijdrage is afkomstig van derden, te weten Schroders. Deze bijdrage is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of individuele aanbeveling vanwege BinckBank. Voor deze bijdrage kan BinckBank geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden. De aangeboden informatie is algemeen en houdt geen rekening met uw financiële situatie, risicobereidheid en beleggingsdoelstellingen. Schroders ontvangt geen vergoeding van BinckBank voor deze bijdrage. BinckBank ontvangt voor het aanbieden van de producten van Schroders wel een vergoeding en investeert deze vergoeding in de kwaliteit van zijn aanbod van niet-beursgenoteerde beleggingsfondsen. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoger verwacht rendement grotere risico's met zich meebrengt.

Auteur

Schroders

Schroders is een gespecialiseerde vermogensbeheerder die over een van de grootste wereldwijde netwerken in de branche beschikt: meer dan 365 portfoliomanagers en analisten die zich bezighouden met alle belangrijke aandelencategorieën en geografische regio's in Europa, Noorden Zuid-Amerika, het Verre Oosten en Australië.

Ook interessant voor u