Laat u niet vangen aan het disposition-effect

4 minuten

In de eerste week van oktober 2017 werd econoom Richard Thaler aangekondigd als prijswinnaar van de Nobelprijs voor Economie. Niet omwille van een wiskundige bevinding, maar wel voor zijn inzet om de psychologie achter beleggen (behavioral finance) te doorgronden. U krijgt er als belegger meer mee te maken dan u denkt. Samen met de UGent, onderzoekt BinckBank bepaalde theorieën binnen het beleggersgedrag van zijn klanten. Een van de bevindingen die uit het onderzoek naar voren kwam, is dat het disposition-effect effectief bestaat.


Wat is het disposition-effect?

Het disposition-effect heeft te maken met hoe goed we met winst en verlies omgaan. In het kort kunnen we stellen dat beleggers meer geneigd zijn om beleggingsproducten te verkopen die op winst staan, dan op verlies.

In het lang luidt de definitie dat beleggers hun winstgevende posities (te) snel verkopen terwijl ze hun verlieslatende posities (te) lang vasthouden met als resultaat een suboptimaal beleggingsrendement omdat winstgevende aandelen vaak nog langere tijd bovengemiddeld presteren, terwijl verlieslatende aandelen vaak nog langere tijd onder gemiddeld presteren.

Waarom is dat niet goed?

Omdat u met die gedachtegang potentieel twee fouten maakt. Waar een goed draaiend aandeel in uw portefeuille nog verder kan klimmen, vrezen we voor de plotse omkeer en verkopen we massaal. Opvallend is dat die kans om te verkopen even groot is, of het nu gaat om 10% of 30% winst. Omgekeerd houden we (te) lang vast aan verlieslatend aandeel, omdat we (tevergeefs) wachten op een stijging. Daar speelt de grootte van het verlies wel een rol. We zijn dus meer kapot van het verlies dat we hebben opgelopen, dan we blij zijn met de winst die gemaakt werd.

Hoe vermijdt u het disposition-effect?

Eerst en vooral door kuddegedrag te negeren. Niet simpel, maar het brengt wel op. Verder weet u best zoveel mogelijk. Informeer u vb. over geopolitiek nieuws, houd de technische analyse en de fundamentele analyse in de gaten of lees onze beursbarometer, een maandelijkse vooruitblik van wat de Belgische BinckBank belegger de komende maanden verwacht te zien gebeuren op de beurs.

Voorkomen is beter dan genezen, zeker op de beurs. Ga daarom niet roekeloos aan de slag en volg uw eigen plan zo goed mogelijk. Vragen over beleggen bij BinckBank? Contacteer ons gerust.


De beurs in 2019: Hoe moet het verder?

Stijn Ceelen, Country Manager BinckBank België, geeft zijn visie

Download de whitepaper


Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Alvorens u overgaat tot een belegging gaat BinckBank na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt. Alle nuttige en wettelijk voorgeschreven informatie vindt u terug in het documentencenter onderaan op www.binck.be.

Ook interessant voor u