Speel in op de kwartaalcijfers van uw favoriet aandeel dankzij ProTrader

Van kwartaalresultaten ASML naar een optiestrategie in 10 stappen.

5 minuten
DI 16-07-2019

Het vrijgeven van kwartaalcijfers kan een aandeel op de beurs doen bewegen. Naar boven of beneden, dat is natuurlijk de vraag. Zeker is dat u op die koersschommelingen kan inspelen en misschien wel winst kan halen, vb. met een optiestrategie. De ProTrader applicatie van BinckBank doet voor u het rekenwerk en laat u in een eenvoudige en duidelijke grafiek zien wat u kan verwachten aan winst of verlies. In dit artikel lichten we het nut van de tool voor u toe met het voorbeeld van ASML: woensdag 17/07/2019 (voorbeurs, 7 u ’s ochtends) publiceren ze hun kwartaalcijfers. U kan de tool natuurlijk gebruiken voor eender welk aandeel, ASML is hier louter een voorbeeld om het gebruik van de tool uit te leggen en de voordelen ervan te duiden.

Wie is ASML?

Wat beeldt u zich in bij het woord ‘chipbakker’? Het antwoord hangt er waarschijnlijk van af of u een Vlaming of een Nederlander bent. Als Vlaming ziet u waarschijnlijk iemand voor u die in een fabriek een grote machine bedient die aardappels schilt, in platte schijfjes snijdt, en uiteindelijk tot lekkere (maar ongezonde) snacks verwerkt met zout-, paprika- of picklessmaak. Een Nederlander zal bij het woord ‘chipbakker’ echter meteen denken aan bekende aandelen zoals ASML (uit Veldhoven) en ASM International (uit Almere), beide actief in de semiconductor industrie. Computerchips i.p.v. snack chips dus.

Het bedrijf dat we in dit artikel bespreken is ASML, dat in 1984 ontstond als joint-venture tussen het eerder genoemde ASM International en het overbekende Philips uit het nabijgelegen Eindhoven. Ondertussen is nog slechts een minderheid van de aandelen in handen van Philips en is het overgrote deel van de aandelen (97%) publiek verhandelbaar op Euronext Amsterdam en de Nasdaq. ASML is een mastodont in zijn sector. Meer zelfs: met 85% van de markt voor chipmachines in handen is het een quasi-monopolist. De omzet- en winstcijfers zijn indrukwekkend, met respectievelijk € 10,94 miljard en € 2,59 miljard in 2018. Deze resultaten worden behaald met zo’n 20.000 medewerkers wereldwijd, waarvan iets meer dan de helft in het hoofdkwartier in Veldhoven. De belangrijkste klanten in termen van omzet zijn achtereenvolgens ronkende namen als Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Intel, Samsung en Micron Technology.

Impact van kwartaalcijfers op de aandelenkoers

Met 26 koopadviezen, 9 aanbevelingen om de aandelen aan te houden en slechts 5 verkoopadviezen zijn de analisten duidelijk positief over de langetermijnvooruitzichten voor het aandeel. In dit artikel richten we ons eerder op de (hele) korte termijn. Het verleden leert ons dat een aandeel wel eens sterk durft te reageren de dagen na de publicatie van kwartaalresultaten. Meer specifiek heeft het aandeel ASML een bèta van 1,48 tegenover de AEX index, waarin het een weging heeft van 14%. Die bèta geeft aan hoe volatiel het aandeel is vergeleken met de index. Een bèta hoger dan 1 betekent dat het aandeel zich in het verleden volatieler heeft gedragen dan de index. Hogere uitschieters naar boven, maar ook naar beneden dus.

Als we er de koersreacties na de vorige 5 kwartaalpublicaties eens bijnemen, dan zagen we volgende koersbewegingen in de eerste 3 handelsdagen na publicatie:

Resultaten per kwartaal Dieptepunt Hoogtepunt
Q1 2018 -7,66% +1,80%
Q2 2018 +4,27% +9,91%
Q3 2018 -1,57% +7,20%
Q4 2018 -4,85% +9,44%
Q1 2019 -1,22% +2,90%

In de eerste 3 handelsdagen na de publicatie van de cijfers over het 1e kwartaal van 2018, was de laagste koers dus 7,66% onder de laatste slotkoers van voor de publicatie, en de hoogste koers 1,80% hoger dan de laatste slotkoers. Ook na de cijfers over het 2e, 3e en 4e kwartaal zagen we vrij forse koersbewegingen in de dagen na publicatie. Als u verwacht dat er opnieuw volatiliteit op komst is na de publicatie van de cijfers over het 1e kwartaal van 2019, dan zou u kunnen overwegen om hierop in te spelen met een optiestrategie. Dat kan met de optiecalculator, een van de handige tools uit onze geavanceerde handelsapplicatie ProTrader. Met de calculator kan u snel en heel eenvoudig de winst- en verlieskansen van een optiestrategie berekenen. Benieuwd? Lees dan zeker verder.

LET OP: dit artikel is enkel bedoeld voor wie voldoende vertrouwd is met opties! Als u nog niet genoeg kennis en ervaring hebt met deze beleggingsproducten, neem dan eerst de BinckBank handleiding opties & futures door en leg de vragenlijst kennis en ervaring af over opties (u vindt deze via ‘Mijn rekening’ en dan ‘Instellingen’ op onze klantenomgeving). Als er nog iets onduidelijk blijft, neem dan contact op met één van onze Binck Customer Coaches op het nummer 03 303 31 11.


Een optiestrategie doorrekenen in de optiecalculator in 10 stappen

 1. Open ProTrader via de rechtstreekse link https://protrader.binck.be, of via het menu ‘Applicaties’ van de BinckBank klantenomgeving.
 2. Open de optiecalculator via het ProTrader menu ‘Tools’.
 3. Geef ‘ASML’ (of het aandeel van uw keuze) in als zoekterm in het zoekveld van ProTrader, klik met rechts op het resultaat, en kies voor ‘Opties’. 

  TIP: Let er op dat u de AEX-notering kiest, en niet de Nasdaq-notering!
 4. U hebt nu 2 schermen openstaan: de opties op ASML en een blanco optiecalculator. 

  TIP: Zoals met alle schermen in ProTrader, kan u zelf de hoogte en breedte van beide schermen aanpassen naar uw wens, en via ‘Drag & drop’ kan u ze eender waar in de applicatie zetten. Hoe meer schermpjes u hebt openstaan in ProTrader, hoe handiger het wordt om ze volledig naar uw eigen wensen te schikken!
 5. In het overzicht met alle ASML opties zet u best de filter ‘Expiratie’ op 1 specifieke expiratiedatum. De reden hiervoor is logisch: met de optiecalculator kan u de winst en het verlies berekenen van een optiestrategie op de expiratiedatum van die strategie. Het heeft dan ook weinig zin om opties met een verschillende expiratiedatum in de optiecalculator toe te voegen.

  TIP: Het is natuurlijk uw keuze welke expiratiedatum u wil gebruiken, maar voor een handelsstrategie op (hele) korte termijn is een zo kort mogelijke expiratiedatum natuurlijk logisch. Hoe langer de resterende looptijd, hoe minder sterk het effect op de optiekoersen. Voor de langer lopende series zit er immers nog veel tijd- en verwachtingswaarde in de optiekoersen. Voor dit artikel werken we verder met de expiratie van 19 juli 2019.
 6. Sleep nu de calls en de puts waarmee u een combinatie overweegt via ‘Drag & drop’ naar de optiecalculator. Op het moment van schrijven noteert ASML rond € 185,50. Stel, u wil de put 180 en de call 190 analyseren. Dan neemt u voor elk van deze series de optie vast en sleept ze naar de optiecalculator. De optiecalculator leert ons nu dat het maximale verlies van deze strategie (beide opties kopen) €445 is en dat de break-even punten op 175,55 en 194,45 liggen, elk zo’n 5% van de huidige koers. 
  ProTrader afbeelding 1

 7. Vindt u de kans op zo’n felle stijging of daling toch niet zo groot? Wil u de uitoefenprijs van de put een beetje verhogen en die van de call een beetje verlagen? Klik dan simpelweg bij beide opties op ‘Deactiveer’ in de optiecalculator, en sleep nieuwe series in de calculator, bv. de put 184 en de call 186. U ziet nu meteen dat het maximaal verlies van de strategie opgelopen is naar € 767, maar dat uw break-even punten dichter binnen bereik liggen, namelijk op 176,33 en 193,67.

  TIP: Kenners hebben hier natuurlijk al lang de strategie ‘long strangle’ in herkend. Andere veelgebruikte strategieën worden beschreven in de BinckBank handleiding opties & futures of kan u bekijken in de optiereeks van Luc Van Hof
  ProTrader afbeelding 2

 8. Misschien verwacht u juist dat de koers dit keer helemaal niét fel gaat bewegen? Dan lijkt het juist aangewezen om voor een ‘short strangle’ te gaan. Om het effect te berekenen van dezelfde expiratieprijzen (maar dan voor de short strangle i.p.v. de long strangle), kan u heel simpel de groene ‘Koop’ veranderen naar een rode ‘Verkoop’ voor beide opties in de calculator. U zou ook kunnen kiezen om voor 1 van beide series 2 contracten aan te gaan i.p.v. 1. Daarvoor wijzigt u gewoon het aantal in de calculator. U krijgt dan bv. volgende winst/verlies simulatie:
  ProTrader afbeelding 3

 9. Het feit dat een short strangle voor een onbeperkt risico zorgt, vindt u misschien niet zo’n leuke gedachte. Volledig terecht natuurlijk, elke goede belegger weet dat rendement begint bij het beperken van risico’s! Daarom wil u misschien nog 2 opties toevoegen aan de strategie: een gekochte put met een lagere uitoefenprijs dan de geschreven put, en een gekochte call met een hogere uitoefenprijs dan de geschreven call. Dit kan er dan bv. als volgt uitzien: 

  ProTrader afbeelding 4


  U ziet nu dat als uw strategie uitkomt, u een maximale winst van € 406 kan behalen. Ook het maximale verlies en de break-even punten worden natuurlijk weer berekend.
 10. Ok, nu hebt u verschillende strategieën geanalyseerd en een beslissing genomen welke calls en puts u wil kopen, welke u wil schrijven, en hoeveel contracten u voor elke poot van de combinatie wil aangaan. Dan is het alleen nog kwestie van de orders in te leggen. Vul daarvoor per serie een geschikte limiet in, en klik op de oranje knop ‘Order’. U krijgt daarna een orderbevestigingsscherm te zien en daarna kan u het order naar de beurs versturen.

  TIP: Ziet u geen orderbevestigingsscherm? Dat kan, als u die functionaliteit expliciet hebt uitgeschakeld in de instellingen van ProTrader. U zet die makkelijk terug aan via de ‘Instellingen’ knop rechtsboven in ProTrader. U kiest het submenu ‘Handelen’ in de instellingen, en met de 2 eerste instellingen kan u bevestigingen beheren.


Waarom ProTrader?

Beleggers knappen wel eens af op de zogezegde moeilijkheidsgraad van opties. Bij het werken met optiestrategieën komt wel wat (hoofd)rekenwerk kijken. Met de optiecalculator is dit voltooid verleden tijd, want ProTrader doet alle berekeningen voor u. Het enige dat u nog moet doen, is uw verwachtingen bepalen over een aandeel (of index), en via de optiecalculator de strategie kiezen met de beste verhouding tussen potentieel rendement en risico.

ProTrader, dat is:
 • de snelste manier om orders te plaatsen (‘one click trading’)
 • uw eigen handelsapplicatie bouwen (100% personaliseerbaar)
 • uitgebreide technische analyses maken (meer dan 75 indicatoren in de grafieken)


Naar Protrader


Veel succes! Hebt u een vraag? Vergeet niet dat onze Customer Coaches 6/7 klaar staan om u verder op weg te helpen. U kan hen bereiken op 03 303 31 11, of via mail op klantenservice@binck.be.


Belangrijke informatie

Deze bijdrage is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of een individuele aanbeveling vanwege BinckBank. BinckBank heeft geen belang bij de inhoud van deze informatie. De aangeboden informatie is algemeen en houdt geen rekening met uw financiële situatie, risicobereidheid en beleggingsdoelstellingen. Aan elke belegging zijn risico’s verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt. Resultaten uit het verleden en prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Aan de dienstverlening van BinckBank zijn kosten en lasten verbonden die u kan raadplegen in de Tarievenlijst in het Documentencenter onderaan op www.binck.be.

Ook interessant voor u