Waarom kern–satelliet een slimme strategie is

Geschreven door Stijn Ceelen | 3 minuten
DI 24-03-2020

Op 1 paard wedden kan uitzonderlijk zeer lucratief zijn, maar gaat meestal gepaard met de nodige dosis geluk of voorkennis. In de meeste gevallen loopt dit echter falikant af. Zonde van uw geld. Hetzelfde geldt voor beleggen. Uw risico op een slimme manier spreiden is verstandig, zeer verstandig, om uw kapitaal gestaag te doen groeien op lange termijn. Niemand zet graag zijn of haar financiële toekomst op het spel. Anderzijds waagt iedereen wel eens graag een klein gokje. Een doordachte analyse, een tip van een analist, een voorliefde voor de sector waarin u werkt. Kiezen voor een kern-satelliet benadering getuigt dan van gezond verstand.

Kern-satelliet is een methode om een beleggingsportefeuille op te bouwen met een stabiele kern van langetermijnbeleggingen en satellieten voor meer tactische en specifieke keuzes. U splitst dus (of stelt) uw portefeuille zo (samen) dat een deel op zichzelf draait en een deel actief beheerd wordt – door u. Dankzij deze combinatie:

  • Is het mogelijk om risico te spreiden over een groter aantal posities
  • Heeft u meer tijd om weloverwogen keuzes te maken voor de satellieten
  • Behoudt u het potentieel om beter te doen dan ‘de markt’
  • Kan een meer stabiele rendementsontwikkeling worden gerealiseerd

Vergelijk het met uw auto, die brengt u van punt a naar punt b. Daarvoor vertrouwt u op de motor. Dat is de basis, de kern. Die is degelijk en vraagt weinig onderhoud. Daarnaast kan u tal van opties toevoegen aan uw auto: zetelverwarming, lederen interieur, al dan niet automatisch parkeren… De opties kiest u naar uw persoonlijke smaak – dat zijn uw satellieten.

In uw portefeuille kenmerkt de kern zich door lagere kosten en brede spreiding. De kern kan groot of klein zijn, naargelang uw eigen voorkeuren, maar maakt typisch meer dan 50% van de portefeuille uit. De rest zijn uw satellieten. U kiest bijvoorbeeld voor bepaalde aandelen, omdat u gelooft in het potentieel van een nieuwe technologie. U voegt een actief beheerd themafonds toe, omdat u gelooft in de langetermijnimpact van een trend. Of u wil uw portefeuille tactisch beschermen door tijdelijk een positie in goud toe te voegen. De satellieten beheert u dus actief, met de mogelijke doelstelling om een hoger rendement te behalen in ruil voor extra risico of om net het risicoprofiel van de portefeuille tijdelijk bij te sturen.

Auteur

Stijn Ceelen

Stijn Ceelen was Country Manager bij BinckBank België van 2017 tot 2019. Sinds 2020 is hij internationaal verantwoordelijk voor Asset Management bij Saxo Bank. Nu beide banken de krachten hebben gebundeld brengt Stijn voor BinckBank duiding over de evolutie van de financiële markten en licht hij regelmatig interessante beleggingsstrategieën toe om u te inspireren.

Ook interessant voor u