Wed niet op een handvol paarden op de beurs

Of waarom u niet moet proberen om de beurs te kloppen, maar ze beter slim volgt

Geschreven door Dieter Haerens | 5 minuten
MA 04-11-2019

Toegegeven, het is een persoonlijke ‘guilty pleasure’ op zaterdagochtend, met een kop koffie erbij: 'ns kijken naar de ‘5 favoriete aandelen’ van de week in De Tijd. En vooral: checken of de vorige top-5 van de analist in kwestie beter presteerde dan de referentie-index. Want, dacht u dat u de enige was die er niet in slaagt om het beursgemiddelde te kloppen? Nee hoor. Zelfs professionele analisten die de luxe krijgen om hun 5 beste paarden aan de start te brengen, winnen die wedstrijd niet. En daar valt iets uit te leren.

Ik heb de 14 edities van de top-5 van 27 juli tot en met 26 oktober er even bijgenomen (cf. illustratie). Vooreerst: geen van de analisten moet zich persoonlijk aangesproken voelen. Ik heb veel respect voor hen en hun werk. Het is broodnodig om de markt informatie en dynamiek te geven. Zonder analisten, geen goeie markt. En ik had evengoed nog veel verder terug kunnen gaan in De Tijd. En tot dezelfde conclusies komen. Maar toch. Even de harde cijfers op een rij:

  • Van de 14 selecties slaagden 3 erin het beter te doen dan hun referentie-index over een periode van telkens ongeveer een jaar, afhankelijk van wanneer de analisten terug bevraagd werden door de krant. Dat is 21%. In lijn met andere data: zo’n 80 à 90% van de (professionele) beleggers slaagt er niet in om beter te doen dan de markt.
  • Gemiddeld zetten die 14 selecties over de beschouwde periodes een prestatie neer van -4%. De referentie-indexen boeken gemiddeld 1,7% winst. Dat is een verschil van 5,7% droog aan de haak. Natuurlijk is het niet uit te sluiten dat deze effecten op langere termijn wel beter presteren.

Ik weet dat analisten dat soort lijstjes niet leuk vinden. U begrijpt meteen beter waarom. Maar ook: het staat haaks op hun principes die uitgaan van een veel betere spreiding. Terecht, natuurlijk. Maar niettemin: als je specialist bent in de materie, en je mag je geld inzetten op de 5 paarden waarin je het meeste gelooft… Dan moet je toch minstens de ambitie koesteren om beter te scoren dan het brede pak, nee?

Laat ons proberen er iets uit te leren:

  • ‘Stock picking’ is leuk. Interessant ook, in vele opzichten. Maar laat het niet de kern van uw portefeuille en dus ook niet het rendement ervan bepalen: ga voor een internationale gespreide portefeuille, goed gebenchmarkt, met een lage kost.
  • Gebruik het selecteren van bepaalde aandelen, thema’s en stijlen vooral in de satellieten van uw portefeuille: om uw beleggingen een persoonlijke toets te geven op basis van uw persoonlijke overtuigingen.
  • Overweeg de kern niet zelf te beleggen (tenzij u er de tijd en goesting voor hebt) maar gebruik ten volle de voordelen van een beheerde oplossing (tegen lage kost).
  • Besef dat de wereld ongelijk groeit. En dat het grootste stuk van die groei niet gerealiseerd wordt onder de kerktoren of op een boogscheut van waar we leven. De wereld is onze thuis. En zo zou de kern van uw portefeuille er ook moeten uitzien.

Zin in een kleine ‘challenge’? Wie vóór 25/11 beslist om (minstens) 20.000 euro (bij) te storten in Laten Beleggen en het vervolgens na een jaar beter doet met z’n eigen portefeuille (Zelf Beleggen) dan die beheerde portefeuille krijgt van ons 3% op z’n (extra) inleg in beheer. Cash op de rekening. Meer informatie en voorwaarden vindt u hier.

Belangrijke informatie

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt. Waar deze bijdrage verwijst naar in het verleden behaalde resultaten, dient u er rekening mee te houden dat deze resultaten geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten vormen.

Auteur

Dieter Haerens

Dieter Haerens is Country Manager bij BinckBank België. Gepassioneerd door alles wat te maken heeft met de deelverzameling van de financiële wereld, technologie en customer centricity, deelt hij af en toe zijn opinie. 

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Dieter Haerens staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u