Zo overwint u uw hoogtevrees op de beurs

Moet u uw winsten binnenhalen?

Geschreven door Dieter Haerens | 5 minuten

De MSCI World-index, de meest relevante voor Laten Beleggen bij BinckBank, flirt nog altijd met historische hoogtes, ondanks het Amerikaans-Chinese handelsconflict, het toenemende geprevel over een mogelijke recessie en de politieke stormen over het Kanaal. Voor beleggers is het dan een natuurlijke reflex om winst te nemen en een tandje terug te schakelen in de portefeuille. Is dat slim, of net niet? 4 remedies tegen hoogtevrees.

 1. Beleg gespreid in de tijd

  ‘It’s not about timing the market, it’s about time in the market.’ Uw resultaat op lange termijn als belegger wordt niet bepaald door uw talent of geluk om het juiste in- of uitstapmoment te zoeken. Als u dat al zou vinden. Markten zijn niet systematisch voorspelbaar. Het gaat erom hoelang u in de markt belegd bent. Onderzoek toonde veelvuldig aan dat hoe langer u belegt, hoe beter uw uiteindelijke return zal zijn én hoe lager het risico van de portefeuille. En: wie probeert de beste periodes eruit te pikken of de slechtste te vermijden, haalt volgens onderzoek geen duurzaam beter rendement dan wie voor de lange termijn de rit uitzit.

  Probeer ook regelmatig een bedrag/schijf te investeren, in plaats van 1 moment te kiezen waarop u alles in de markt stopt. Ook dat levert systematisch betere resultaten op.


 2. Kapitaalbewaking aan het werk

  Het systeem van actieve risicobeheersing dat we bij BinckBank toepassen (CPPI) bewees vorig jaar – een periode waarin de Belgische beurs bijvoorbeeld 18% verloor en de MSCI World-index bijna 9% - dat beursdalingen geen desastreuze impact hoeven te hebben op uw portefeuille. Bij onze historische rendementen ziet u hoe de CPPI in deze periodes gewerkt heeft.

  Uiteraard: resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Maar: de kapitaalbewaking is er net omdat u zich geen zorgen zou moeten maken over de grillen van de beurs. Laat dat een geruststelling zijn voor als de markten ’s een dip zouden maken.


 3. Ondergrens verhogen

  Wie toch zijn slaap zou laten omwille van de wispelturigheid van Trump, de Amerikaans-Chinese handelsruzie, een mogelijk nakende recessie, terugvallende bedrijfsresultaten… kan zijn beheer ‘resetten’. Hiervoor kan u altijd onze relatiebeheerders contacteren om deze mogelijkheid te bekijken. Concreet wordt een deel van de latente winst die in uw portefeuille zit dan omgezet in een hogere ondergrens. En belegt u verder met een hogere ‘vloer’ in uw portefeuille. In principe gebeurt die reset 1 keer per jaar, op de verjaardag van de portefeuille. Maar het is mogelijk dit tussentijds te realiseren.

  Een voorbeeld: stel, u bent het jaar begonnen met een portefeuille van € 100.000, met een ondergrens van 85% (€ 85.000), die voor 75% in aandelen en 25% in kortlopende obligaties was belegd. Per eind juni is die portefeuille € 113.900 waard en is ze voor 100% in aandelen belegd. Door een ‘reset’ door te voeren kan de ondergrens naar € 96.815 worden verhoogd en wordt de samenstelling van de portefeuille teruggebracht naar een 75/25-verhouding aandelen/obligaties.

 4. Laat ons het harde werk doen

  U heeft uw geld net in vermogensbeheer gegeven om zelf niet te hoeven nadenken over in- of uit de aandelenmarkt te stappen, welke beleggingen te kiezen enzovoort. Laat onze experts maar het harde werk doen. En geniet intussen van de extra tijd en de mooie dingen des levens… Wij houden u zeker op de hoogte van hoe het intussen uw beleggingen vergaat!


Disclaimer

Dit document is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling door BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoger verwacht rendement grotere risico's met zich meebrengt. Laten Beleggen biedt geen kapitaalgarantie. Waar deze bijdrage verwijst naar in het verleden behaalde resultaten, dient u er rekening mee te houden dat deze resultaten geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten vormen. Laten Beleggen is een dienstverlening met een minimum beleggingshorizon van 3 à 5 jaar.

Auteur

Dieter Haerens

Dieter Haerens is Country Manager bij BinckBank België. Gepassioneerd door alles wat te maken heeft met de deelverzameling van de financiële wereld, technologie en customer centricity, deelt hij af en toe zijn opinie. 

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Dieter Haerens staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u