Beursbarometer
december 2019

Volg hier elke maand het beleggerssentiment
MAANDELIJKSE UPDATE ROND DE 15E DAG VAN DE MAAND

Hoeveel vertrouwen hebt u in de financiële markten?

Hoe ontwikkelt de Bel20 zich tot het einde van de maand?

Hoe ontwikkelt de Bel20 zich in de komende 3 maanden?

Vertrouwen belegger sterk gestegen

Het beleggersvertrouwen is sterk gestegen ten opzichte van een maand geleden (vorige meting: 3,5 op een schaal van -10 tot +10). De beurzen doen het al sinds enkele maanden erg goed en beleggers lijken te verwachten dat de trend zich de komende maand nog voorzet met een verwachte stijging van +0,9 van de BEL20.

November is net als oktober een topmaand geweest op de wereldwijde beurzen. Al lijkt de beurs op dit moment een speelbal van de politiek. Mochten de Verenigde Staten en China er toch in slagen om snel een deelakkoord te sluiten, dan is de kans zelfs groot dat de kerstmaand de voorbije maanden zal overtreffen op de beurs.

De favoriete aandelen voor aankoop

 1. Umicore 11,2%
 2. Ackermans & Van Haren 9,6%
 3. Sofina 9,2%

Umicore is al enkele maanden zeer geliefd bij BinckBank-beleggers. Het is dus niet verrassend dat het aandeel opnieuw op nummer 1 staat als favoriet aandeel voor aankoop.
Nieuw in de top 3 zijn Ackermans & Van Haaren en Sofina. De investeringsmaatschappij verwacht het jaar zeer positief af te sluiten, wat beleggers enthousiast maakt. Sofina is deze maand populair nadat het bedrijf de aankoop van Lillydoo aankondigde, een soort HelloFresh voor luiers.

De favoriete aandelen voor verkoop

 1. AB Inbev 20,0%
 2. Barco 13,3%
 3. Proximus 12,4 %

ArGEN-X en Proximus worden ook deze maand verkozen tot minst populaire aandeel. Nieuwkomer deze maand is Barco. Beleggers lijken geen vertrouwen te hebben in de recent afgesloten Aziatische partnerschappen om een oplossing voor video-integratie in de operatiekamer te vermarkten.

 

De meest populaire sectoren om in te beleggen

 1. Medisch & Farmaceutisch 40%
 2. Technologie 40%
 3. Nutsbedrijven 22%

De minst populaire sectoren om in te beleggen

 1. Telecom 6%
 2. Consumptieservices 7%
 3. Onderhoud, transport & dienstverlening 13%

Disclaimer: BinckBank peilt elke maand in de landen waar het actief is het beleggerssentiment onder haar klanten. Deze maand zijn de resultaten gebaseerd op de antwoorden van 539 Belgische, Franse, Italiaanse en Nederlandse BinckBank-klanten. Het aandeel van België bedraagt 119 respondenten. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.