Beursbarometer
Mei 2020

Volg hier elke maand het beleggerssentiment
MAANDELIJKSE UPDATE ROND DE 15E DAG VAN DE MAAND

Hoeveel vertrouwen hebt u in de financiële markten?

Hoe ontwikkelt de Bel20 zich tot het einde van de maand?

Hoe ontwikkelt de Bel20 zich in de komende 3 maanden?

Belegger herwint vertrouwen in de beurs en voorspelt beter weer voor de Bel20

en voorspelt beter weer voor de Bel20.

Na een scherpe terugval vorige maand, neemt het vertrouwen van de Belgische belegger in de financiële markten opnieuw toe (van 1,6 in april naar 3,7 in mei). Samen met Franse (3,7) en Italiaanse beleggers (3,6) zien zij het positiever in dan hun Nederlandse collega’s (2,5). Daarmee is het niveau van vóór corona echter nog niet in zicht (4,8 in jan’20).

Zetten Belgische beleggers een roze bril op als het de toekomst van hun nationale index betreft?

Zo lijkt het er alleszins wel op. Volgens hen stijgt de Bel20 de komende 3 maanden met 1,9%, terwijl beleggers in andere landen dit minder positief inzien voor hun index: in Frankrijk 0,2%, in Italië 0,9% en in Nederland zelfs -0,4%

De favoriete aandelen voor aankoop

 1. AB Inbev  10,0%
 2. Ageas    8,9%
 3. Galapagos  8,1%

AB Inbev voegt zich voor de 3e maand op rij bij de topfavorieten, ditmaal zelfs op de eerste plaats. Nochtans ziet het sterk af van de crisis. We zien hen dan ook bovenaan het lijstje van favoriete aandelen voor verkoop. Horecasluitingen en afgelastingen van evenementen doen het bedrijf pijn. Eerder werd het slotdividend al gehalveerd. Ageas en Galapagos vervolledigen de top 3.

De favoriete aandelen voor verkoop

 1. AB Inbev 23,7%
 2. Colruyt 12,3%
 3. ING Group 8,8%

ING scoorde nochtans beter dan verwacht. Het aandeel verloor dit jaar wel al meer dan de helft van de beurswaarde, aangezien beleggers zich schrap hadden gezet voor een stevige Corona-impact. Getuige daarvan de 3e plaats in de lijst met favoriete aandelen voor verkoop. Het bedrijf zegt financieel stabiel te zijn en let op de uitgaven. Het dividend werd onder druk van de ECB eerder al geschrapt. Ook Colruyt was deze maand minder geliefd bij BinckBank beleggers.

 

De meest populaire sectoren om in te beleggen

 1. Medisch-pharmaceutisch 53%
 2. Technologie   40%
 3. Olie en gas 30%

De minst populaire sectoren om in te beleggen

 1. Consumentenservices 4%
 2. Industrieën 14% 
 3. Nutsbedrijven  14%

Disclaimer: BinckBank peilt elke maand in de landen waar het actief is het beleggerssentiment onder haar klanten. Deze maand zijn de resultaten gebaseerd op de antwoorden van 562 Belgische, Franse, Italiaanse en Nederlandse BinckBank-klanten. Het aandeel van België bedraagt 150 respondenten. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.