In welke financiële instrumenten kan ik handelen?

Beleggen is een interessante optie voor een aanvulling op uw kapitaal.
U wil een portefeuille samenstellen maar geen idee waar te beginnen?
Of u kent enkel aandelen en obligaties? Lees dan zeker het volgende overzicht.

De bekendste

Lees meer

De vreemde eend in de bijt

Lees meer

De underdogs

Lees meer

De doordenkertjes

Lees meer

De bekendste

Aandelen

Wie kent ze niet? Koopt u een aandeel, dan wordt u eigenlijk een beetje eigenaar van de onderneming.

Waarom kiezen voor aandelen? U kan er de toekomst mee voorspellen, bij wijze van spreken. Verwacht u dat een bepaald bedrijf of sector het de komende periode goed gaat doen? Dan koopt u aandelen uit dat bedrijf of die sector. Het risico op een koersdaling bestaat en moet u erbij nemen. Inzichten over vb. opkomende markten kan u vergaren door de financiële berichtgeving of handige documenten zoals de beursbarometer, die het sentiment meten van beleggers).

Opbrengsten en risico’s, kosten en fiscaliteit; ze dragen allemaal bij tot het mogelijke rendement van uw portefeuille. Lees wat aandelen kunnen betekenen voor uw portefeuille en wat de risico's zijn in de productfiche ‘Aandelen’.

Wist je dat?

 • u door aandelen te kopen de onderneming financiert en haar groei en ontwikkeling mee ondersteunt
 • u best uw aandelenportefeuille diversifieert om het risico te spreiden
 • de buitenlandse belastingen op je buitenlandse aandelen deels kunnen gerecupereerd worden

Meer weten?

Obligaties

Schuldinstrumenten zijn een relatief veilige belegging, met een simpele werking: een obligatie is een schuldbewijs voor een lening die meestal door een overheidsinstelling of een bedrijf is aangegaan. Een bedrijf dat geld nodig heeft, kan door het uitgeven van een obligatielening de nodige middelen verzamelen.

Waarom kiezen voor obligaties? Als koper van een obligatie leent u een bepaald bedrag aan een bedrijf of overheidsinstelling. Daartegenover staat een (meestal van tevoren bepaalde) jaarlijkse rentevergoeding. Aan het eind van de looptijd wordt de nominale waarde of schuldvordering van de obligatie terugbetaald.

Opbrengsten en risico’s, kosten en fiscaliteit; ze dragen allemaal bij tot het mogelijke rendement van uw portefeuille. Lees wat obligaties kunnen betekenen voor uw portefeuille en wat de risico's zijn in de productfiche ‘Obligaties’.

Wist je dat?

 • de buitenlandse belastingen op je buitenlandse schuldinstrumenten deels kunnen gerecupereerd worden
 • u door schuldinstrumenten te kopen de ontwikkeling van bedrijven stimuleert
 • vastgoedcertificaten kopen een goede manier kan zijn om te investeren in de vastgoedmarkt zonder de nadelen van zelf eigenaar te zijn

Meer weten?

De vreemde eend in de bijt

VREEMDE VALUTA-REKENING

Naast een standaard EUR-rekening, kan u bij Binck gratis rekeningen openen in buitenlandse munten. Zo kan u inspelen op verwachtingen voor deze wisselkoersen. Bekijk het overzicht van de vreemde munten waarin u kan handelen.

De underdogs

TRACKERS & BELEGGINGSFONDSEN

Trackers of ETFs (Exchange Traded Fund, ook wel indextracker genoemd) zijn beursgenoteerde fondsen die een index volgen. Exchange Traded slaat op het feit dat het continu op de beurs verhandelbaar is en dus dezelfde flexibiliteit kent als een aandeel. Met een ETF koopt u in 1 keer alle aandelen uit een index zoals bv. de BEL 20. Het doel van de ETF is dezelfde koers aan te houden als een bepaalde beursindex.

Een fonds is een structuur die bij talrijke beleggers geld ophaalt. Het doel is om de samengebrachte bedragen gezamenlijk te beleggen volgens een vastgelegde strategie. U koopt dus als het ware een mandje beleggingen, die gespreid kunnen zijn over verschillende sectoren, regio’s of een combinatie van beide.

Waarom zou u kiezen voor trackers en beleggingsfondsen? Risicospreiding. Een heel belangrijke les in het beleggen op de beurs, of u net komt kijken of al een doorwinterde belegger bent.

Opbrengsten en risico’s, kosten en fiscaliteit; ze dragen allemaal bij tot het mogelijke rendement van uw portefeuille. Lees wat trackers en fondsen kunnen betekenen voor uw portefeuille en wat de risico's zijn in de productfiche ‘Trackers’ of de productfiche ‘Beleggingsfondsen’.

Wist je dat?

 • er voor elk beleggingsfonds een handig en overzichtelijk informatiedocument bestaat
 • kapitalisatiefondsen doorgaans fiscaal interessanter zijn dan uitkeringsfondsen
 • het aan te raden valt om het antwoord te kennen op volgende vier vragen vooraleer u in een fonds belegt

lees in de infofiche

Wist je dat?

 • de beheerskosten van een tracker doorgaans lager liggen dat een traditioneel beleggingsfonds
 • kapitalisatiefondsen doorgaans fiscaal interessanter zijn dan uitkeringsfondsen
 • u een tracker short in portefeuille kan nemen

lees in de infofiche

De doordenkertjes

Opties

Een optie is een afgeleid product (derivaat) en geeft u het recht om een bepaald product tegen een vooraf vastgestelde prijs en tijdstip te kopen of te verkopen. De waarde van een optie is vooral gebaseerd op de koers van de onderliggende waarde, de looptijd van het optiecontract en de volatiliteit. De onderliggende waarde kan vanalles zijn, van een aandeel tot een grondstof.

Er bestaan soorten opties (call, put, covered, married) en ook hun looptijd kan variëren (gaande van 1 maand tot 1 jaar). Opties kunnen dus best complex zijn.

Waarom kiezen voor opties? Opties zijn veelzijdig en hoeven – mits op de juiste manier gebruikt – niet risicovoller te zijn dan bijvoorbeeld aandelen, integendeel! U kan ze ook inzetten om de risico’s in uw portefeuille af te dekken of om extra rendement te behalen op uw aandelen. Let wel, dat wil niet zeggen dat opties risicovrij zijn.

Opbrengsten en risico’s, kosten en fiscaliteit; ze dragen allemaal bij tot het mogelijke rendement van uw portefeuille. Lees wat opties kunnen betekenen voor uw portefeuille en wat de risico's zijn in de productfiche ‘Opties’.

Wist je dat?

 • opties niet enkel worden gebruikt om opbrengsten te generen, maar ook om risico af te dekken
 • u door een optie te kopen, kan genieten van een hefboomwerking
 • de waarde van een optie doorgaans stijgt, wanneer de volatiliteit van de onderliggende waarde toeneemt

lees in de infofiche

Hefboomproducten (Futures/Warrants/Turbos)

Met hefboomproducten kan u met een klein bedrag een relatief grote winst boeken. Het verschil wordt immers vermenigvuldigd met een factor (ook wel hefboom genoemd). Helaas kan die vermenigvuldiging ook in de min gebeuren en kan u een groot verlies lijden. Voor dit type producten is het heel belangrijk dat u op de hoogte bent van de mogelijkheden (zowel positief als negatief) en de risico's

Opbrengsten en risico’s, kosten en fiscaliteit; ze dragen allemaal bij tot het mogelijke rendement van uw portefeuille. Lees wat hefboomproducten kunnen betekenen voor uw portefeuille en wat de risico's zijn in de productfiches van futures, warrants, turbo’s.