Belgische gezinnen gaan meer en meer aan het beleggen

De Nationale Bank wist het al eind 2016: meer en meer Belgen gaan aan het beleggen. Kapitaal dat vrijkomt van vb. een erfenis of vakantiegeld zetten we volop aan het werk op de beurs. En het loont: van juli tot september 2017 zijn de Belgische beleggers 10,5 miljard euro rijker geworden, dankzij een wereldwijde stijging van de aandelenmarkten.

placeholder

In januari 2018 maakte De Tijd het nieuws bekend. Uit cijfers van de Nationale Bank bleek dat Belgische gezinnen in dat kwartaal in totaal 2,2 miljard euro meerwaarde hadden op beursgenoteerde aandelen. Op niet-beursgenoteerde aandelen bedroeg de meerwaarde 4,9 miljard euro, op beleggingsfondsen 3,7 miljard euro.

Een minpuntje voor de beleggers was de stijging van de euro, die de waarde van aandelen van buiten de eurozone negatief beïnvloedde. Dat werd echter gecompenseerd door de hogere aandelenkoersen.

Korrel zout

Die cijfers klinken wel heel mooi, maar een beetje kadering is zeker op zijn plaats. De cijfers vertellen niet hoelang deze Belgen al aan het beleggen zijn, op welk moment ze zijn ingestapt en wat de beurs voor en na het vermelde kwartaal heeft gedaan. Maar als u zich bewust bent van deze parameters, alsook van de risico’s en kosten die met beleggen gepaard gaan, dan bent u misschien wel klaar om te starten met beleggen op de beurs.

De voordelen

Er valt heel wat te zeggen voor beleggen op de beurs (als aanvulling op uw spaarboekje):

  • Historisch gezien is het rendement hoger dan sparen (zeker op de lange termijn) – uiteraard staat daar een groter risico tegenover.
  • Beleggen kan u zelf doen (via een platform) of laten doen (dankzij een vermogensbeheer)
  • Bij online beleggen komt een lagere kost kijken (want u betaalt niet voor de kantoren of dure adviseurs)
  • U kiest zelf de samenstelling van uw portefeuille, bepaalt zelf de risicograad die u wil nemen en beslist zelf de inzet die u aan de dag wil leggen.

Kortom, beleggen kan een mooi extra rendement opleveren. Niet slecht, als u weet dat de wettelijke pensioenen aan de lage kant zijn en de overheid meer en meer weg lijkt te stappen van haar zorgende rol. Benieuwd wat beleggen voor u kan doen? Dan bepaalt u best eerst welk type belegger u bent.

Hebt u vragen of wil u meer weten over de mogelijkheden van beleggen? Contacteer ons dan gerust op het gratis nummer 0800 50 320. We zijn 6 dagen op 7 beschikbaar en tijdens weekdagen tot 22u. Of download hieronder de gratis brochure over Laten Beleggen bij Binck. 

Bron: De Morgen

Benieuwd naar Laten Beleggen bij Binck?

Lees alles over het potentieel rendement, de risico's, de werking, de kosten en de voordelen in onze brochure over Laten Beleggen.

+32499123456

Beleggen is uiteraard geen wondermiddel. Dit artikel is dan ook niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank.

Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct.

Binck zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of Binck dit niet heeft kunnen toetsen.

Alvorens u toegang krijgt tot producten en diensten in het kader van Laten Beleggen zal BinckBank op basis van uw kennis en ervaring, uw voorkeuren en uw financiële situatie oordelen over de geschiktheid van de dienstverlening.

Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Aan de dienstverlening zijn kosten en lasten verbonden die u kan raadplegen in de Tarievenlijst. Alle nuttige en wettelijk voorgeschreven informatie vindt u terug in het Documentencenter.

Vragen?

Bel naar het gratis nummer 0800 50 320 (maandag tot vrijdag van 8u tot 22u, zaterdag van 10u tot 17u) of stuur een mail.

Bank-Award-2017-NL