BinckBank BeleggersBarometer oktober 2018

Volg hier elke maand het beleggerssentiment

HOEVEEL VERTROUWEN HEBT U IN DE FINANCIËLE markten?

Het vertrouwen van de Belgische particuliere belegger in de financiële markten is deze maand opnieuw gedaald. Na een kleine opleving in september, wordt de dalende trend die deze zomer werd ingezet langzaam verder gezet. De dreigende handelsoorlog, de spanningen rond de Brexit, de stijgende rentes en de naderende Amerikaanse verkiezingen lijken de belegger nerveus te maken. Dat weerspiegelt zich op de verwachtingen die beleggers hebben van de BEL20 op korte en lange termijn.

Hoe ontwikkelt de Bel20 zich tot het einde van de maand?

Hoe ontwikkelt de Bel20 zich in de komende 3 maanden?

De favoriete aandelen voor aankoop

  • AB Inbev krijgt deze maand net als bij de vorige meting een terechte 1ste plaats. Zelfs met een dalende BEL20 blijft het indexzwaargewicht goede resultaten leveren.
  • Solvay kondigde eind september optimistische verwachtingen aan voor de komende 3 jaar, met als belangrijkste wapenfeit de verwachte groei. Onze beleggers belonen het aandeel nu al met een 2de plaats, al lijkt het vertrouwen misschien niet helemaal terecht. Het aandeel daalde sindsdien.
  • Umicore krijgt een 3de plaats. Dit vertrouwen hebben ze te danken aan de opkomst van de elektrische wagen die een serieuze opportuniteit biedt voor het bedrijf. Umicore produceert namelijk materialen die gebruikt worden in de batterijen van elektrische wagens. Dat het aandeel sinds de zomer onder druk staat, lijkt het vertrouwen van de BinckBank-belegger niet te schaden.

De favoriete aandelen voor verkoop

 

  • ING krijgt het zwaar te verduren met een blootstelling aan de Italiaanse economie. Het aandeel blijft dalen op de beurs en verliest ook het vertrouwen van de BinckBank-belegger, wat resulteert in een nummer 1 plaats in het lijstje ‘favoriete aandelen voor verkoop’.
  • Ontex stijgt naar nummer 2 in deze ranglijst. Het bedrijf kreeg de laatste tijd een flinke tik op de beurs en wordt nu ook afgestraft door de ondervraagde beleggers. Enkele maanden eerder werd al een prijsstijging van de grondstoffen aangekondigd waar Ontex uit put, wat onvermijdelijk op de winstmarge zal wegen.
  • Engie haalt een 3de plaats als favoriete aandeel voor verkoop. Dat zal grotendeels te wijten zijn aan de negatieve berichtgeving over het bedrijf van de voorbije weken.

Welke sector geniet uw voorkeur?


september
oktober

Olie & gas

25%
23%

MEDISCH & FARMACEUTISCH

42%
43%

Technologie

39%
27%

Grondstoffen

15%
17%

Telecom

11%
13%

FINANCIËLE ONDERNEMINGEN

13%
10%

industrie

12%
16%

consumptiegoederen

22%
14%

nutsbedrijven

13%
10%

ONDERHOUD, TRANSPORT & DIENSTVERLENING

12%
16%

consumptieservices

7%
3%

Medische sector blijft aan populariteit winnen. Een echt grote verrassing is het niet. In de hele medische sector - van farmabedrijven tot ziekteverzekeraars - is er een fusiegolf aan de gang, nu de dure Amerikaanse gezondheidssector onder druk staat om efficiënter en vooral goedkoper te werken.

De volgende barometer verschijnt midden november.

Disclaimer: BinckBank peilt elke maand in de landen waar het actief is het beleggerssentiment onder haar klanten. Deze maand zijn de resultaten gebaseerd op de antwoorden van 325 Belgische, Franse, Italiaanse en Nederlandse BinckBank-klanten. Het aandeel van België bedraagt 66 respondenten. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.