Welke bedrijven gingen naar de beurs en welke IPO’s zitten eraan te komen?

Binck BeursgangBulletin

Beleggers steken graag geld in klinkende fondsen die sinds jaar en dag een notering op de beurs hebben. Maar niets is natuurlijk leuker dan af en toe wat vers vlees op de beurs.

Bijna wekelijks verschijnen berichten over een bedrijf dat haar eerste handelsdag beleeft, waarin een IPO – initial public offering – wordt aangekondigd of de plannen voor een beursgang worden ontvouwd. Feit of gerucht, volgens ons zijn deze berichten toch wel leuk genoeg om een paar keer per jaar in een overzicht te gieten: het Binck BeursgangBulletin.

Nieuw op de beurs

HelloFresh

De snelgroeiende maaltijdbezorger HelloFresh is vandaag naar de beurs getrokken in Frankfurt. Het bedrijf is nu nog grotendeels in handen van Rocket Internet en zou zo’n € 250 tot € 300 miljoen aan vers geld willen ophalen. Volgens Bloomberg[1] is HelloFresh daarmee circa € 1,5 à € 2 miljard waard.

Angry Birds

De Finse maker van onder meer het spelletje Angry Birds heeft sinds eind september een notering op de beurs van Helsinki. Reuters[2] berekende dat de introductieprijs van € 11,50 het bedrijf een marktwaarde van bijna € 900 miljoen gaf.

Roku

De beursgang van Roku, een fabrikant van kastjes en software voor streamingdiensten, verliep volgens beurs.nl[3] eind september succesvol. De aandelen noteerden op de eerste dag direct 30% hoger, nadat het bedrijf voor $ 14 naar NASDAQ was gegaan. De IPO waardeerde het bedrijf op $ 1,3 miljard.

Pirelli

Pirelli, dat ooit een notering in Amsterdam had, keerde begin oktober terug op de beurs van Milaan. Dat kwam doordat de Chinese eigenaar ChemChina een deel van de aandelen afstootte. Volgens Nu.nl[4] hangt aan de bandenfabrikant via de introductieprijs van 6,5 euro een prijskaartje van zo’n € 6,5 miljard.

Switch

Datacenter-bedrijf Switch wist volgens Fortune[5] ruim 530 miljoen op te halen bij haar Amerikaanse beursentree tegen $ 17 per aandeel. Volgens Reuters is daarmee sprake van de op een na grootste tech-beursgang van dit jaar. Het bedrijf uit Las Vegas kan onder meer Amazon, eBay en PayPal tot haar belangrijke klanten rekenen.

Op weg naar de beurs

Belfius

Volgens De Tijd[6] bereidt de regering een beursgang van Belfius voor. De bank-verzekeraar werd tijdens de crisis afgesplitst van Dexia en is sindsdien in overheidshanden. De Belgische overheid betaalde volgens De Tijd in 2011 € 4 miljard voor Belfius en zou nu een beurswaarde van € 7 á 9 miljard kunnen hebben.

Eneco

De Nederlandse krant, het Financieele Dagblad[7] meldde begin oktober dat de kans op een Amsterdamse beursgang van Eneco toeneemt. Een aantal gemeenten heeft besloten de aandelen van het energiebedrijf te verkopen, maar anderen zouden zo’n 25 procent willen vasthouden. Volgens het FD is Eneco daardoor minder interessant voor potentiële kopers en komt een beursgang dichterbij.

Saudi Aramco

Ondertussen blijft ook het nieuws binnendruppelen over de voorgenomen beursgang van oliegigant Saudi Aramco. Bloomberg meldde [8] deze maand dat de ‘grootste beursgang ooit’ op schema ligt en in 2018 kan plaatsvinden. Saudi Aramco zou volgens het artikel € 2000 miljard waard zijn. Met een beursgang van 5% zou de Saoedische regering minder afhankelijk worden van olie-inkomsten.

TMF

Het Amsterdamse trustkantoor TMF wil dit jaar nog naar de beurs in Londen, zo meldde begin oktober het Financieele Dagblad[9]. Volgens de krant zou TMF Londen verkiezen boven een notering in Amsterdam, waarnaar ze ook het hoofdkantoor willen verplaatsen. Gemikt zou worden op een opbrengst van € 340 miljoen.

Varta

Volgens het Duitse zakenblad Handelsblatt[10] maakt batterijfabrikant Varta zich op voor een beursgang in Frankfurt. Doel zou zijn om zo’n 40 procent van het bedrijf te verkopen en daarmee zo’n €150 miljoen op te halen. Varta wilde ook in 2016 al naar de beurs, maar blies dat volgens het FD wegens ongunstige marktomstandigheden af.

Wel of niet investeren?

Voor u besluit al dan niet aandelen in deze bedrijven te kopen en/of in te schrijven op een emissie, is het belangrijk dat u alle beschikbare informatie weegt. Behalve dit op mediaberichten gebaseerde artikel dient u daarvoor ook het prospectus raadplegen.

Deze informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van Binck. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt. Iedere belegging, die u overweegt, dient u te toetsen aan uw kennis en ervaring.

Bronnen 
[1] https://fd.nl/ondernemen/1221731/hellofresh-hoopt-met-beursgang-300-mln-op-te-halen
[2] http://www.reuters.com/article/us-rovio-ipo-price/angry-birds-maker-rovio-valued-at-1-billion-in-ipo-idUSKCN1C31ZT
[3] http://www.beurs.nl/nieuws/buitenland/4419966/streamingspecialist-roku-gewild-bij-beursgang
[4] https://www.nu.nl/economie/4943255/pirelli-haalt-26-miljard-met-beursgang.html
[5] http://fortune.com/2017/10/06/switch-swch-ipo-stock-market/
[6] https://www.tijd.be/ondernemen/financiele-diensten-verzekeringen/Startschot-voor-beursgang-Belfius/9936944?ckc=1&ts=1509457669
[7] https://fd.nl/ondernemen/1221429/kans-op-beursgang-eneco-neemt-toe
[8] https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-10-17/saudi-arabia-oil-minister-says-full-aramco-ipo-on-track-for-2018
[9] https://fd.nl/beurs/1221228/trustkantoor-tmf-kiest-voor-londen-voor-beursgang-en-hoofdkantoor
[10] https://fd.nl/beurs/1220314/duitse-bedrijven-maken-zich-op-voor-beursgang-in-frankfurt

 

Vergroot uw kennis, verhoog uw rendement

Met Binck Academy gaat u nog slimmer om met uw vermogen.

Schrijf u in voor onze webinars