Hoe geld sparen geld verliezen wordt

En wat u eraan kan doen.

Een stijgende inflatie en een dalende rente maken dat het rendement op uw spaarcenten minder en minder wordt.

De inflatie in cijfers
Inflatie in 2016
2,03% op jaarbasis
Inflatie in 2015
0,56% op jaarbasis
Inflatie in 2014
0,34% op jaarbasis

Invloed op de koopkracht

Het algemene prijspeil in ons land gaat omhoog en de aankoop van allerlei producten en diensten wordt steeds duurder. Als u vandaag met 100 euro naar de supermarkt gaat, komt u buiten met een winkelkar die minder gevuld is dan vorig jaar.

Dat is niet alleen slecht nieuws voor u als consument, maar ook voor u als spaarder. Want spaargeld wordt alleen maar meer waard als de spaarrente hoger is dan de inflatie. Stel: de inflatie bedraagt 1% en uw spaargeld brengt 3% op. In dat geval levert het spaarboekje u een reële rente op van 2%.

De inflatie zorgt ervoor dat u met uw spaargeld minder kan kopen, maar op het einde van de rit groeit uw spaarvarkentje sneller dan het tempo waaraan de prijzen stijgen.

Verlies beperken

Net daar wringt vandaag het schoentje. De voorbije jaren is de rente gedaald tot een historisch laag niveau, wat zich de voorbije maanden heeft vertaald in ongezien lage spaarrentes.

Meer dan de helft van de spaarrekeningen in ons land biedt een rente (basisrente + getrouwheidspremie) van amper 0,11% tot 0,20%. De spaarrentes maken dus net de tegenovergestelde beweging dan de inflatie, waardoor spaarders geld verliezen door te sparen. Als spaarcenten een jaarlijkse rente opleveren van 0,11% en de prijzen datzelfde jaar stijgen met 2%, verliezen spaarders in reële termen 1,89%. Spaart u 10.000 euro, dan gaat daarvan 189 euro gewoon in rook op.

U moet dus op zoek gaan naar een alternatief waarbij er ruimte is voor opwaarts potentieel, maar waarbij ook het mogelijk verlies beperkt wordt.

Goed voor de economie

Inflatie betekent niet altijd slecht nieuws. Een licht stijgende inflatie is goed voor de economie. De Europese Centrale Bank streeft zelfs een inflatiecijfer na van net geen 2%. De economie zou helemaal stilvallen als de prijzen steeds zouden dalen (deflatie) omdat consumenten hun aankopen dan keer op keer zouden uitstellen. Met een licht stijgende inflatie kan de consument aankopen doen (lees: de economie aanzwengelen) zonder zich zorgen te maken over later.

Bron: Het Laatste Nieuws

Vragen over uw geld en hoe een bovenstaand scenario te vermijden? Bel ons gerust op het nummer 0800 50 320.

Deze informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Iedere belegging, die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel. BinckBank wijst u erop dat aan alle vormen van beleggen risico's verbonden zijn. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

 

Vergroot uw kennis, verhoog uw rendement

Met Binck Academy gaat u nog slimmer om met uw vermogen.

Schrijf u in voor onze webinars