Hoe geld sparen geld verliezen wordt

En wat u eraan kan doen.

placeholder

Een stijgende inflatie en een dalende rente maken dat het rendement op uw spaarcenten minder en minder wordt.

De inflatie in cijfers
Inflatie in 2016
2,03% op jaarbasis
Inflatie in 2015
0,56% op jaarbasis
Inflatie in 2014
0,34% op jaarbasis

Invloed op de koopkracht

Het algemene prijspeil in ons land gaat omhoog en de aankoop van allerlei producten en diensten wordt steeds duurder. Als u vandaag met 100 euro naar de supermarkt gaat, komt u buiten met een winkelkar die minder gevuld is dan vorig jaar.

Dat is niet alleen slecht nieuws voor u als consument, maar ook voor u als spaarder. Want spaargeld wordt alleen maar meer waard als de spaarrente hoger is dan de inflatie. Stel: de inflatie bedraagt 1% en uw spaargeld brengt 3% op. In dat geval levert het spaarboekje u een reële rente op van 2%.

De inflatie zorgt ervoor dat u met uw spaargeld minder kan kopen, maar op het einde van de rit groeit uw spaarvarkentje sneller dan het tempo waaraan de prijzen stijgen.

Verlies beperken

Net daar wringt vandaag het schoentje. De voorbije jaren is de rente gedaald tot een historisch laag niveau, wat zich de voorbije maanden heeft vertaald in ongezien lage spaarrentes.

Meer dan de helft van de spaarrekeningen in ons land biedt een rente (basisrente + getrouwheidspremie) van amper 0,11% tot 0,20%. De spaarrentes maken dus net de tegenovergestelde beweging dan de inflatie, waardoor spaarders geld verliezen door te sparen. Als spaarcenten een jaarlijkse rente opleveren van 0,11% en de prijzen datzelfde jaar stijgen met 2%, verliezen spaarders in reële termen 1,89%. Spaart u 10.000 euro, dan gaat daarvan 189 euro gewoon in rook op.

U moet dus op zoek gaan naar een alternatief waarbij er ruimte is voor opwaarts potentieel, maar waarbij ook het mogelijk verlies beperkt wordt.

Goed voor de economie

Inflatie betekent niet altijd slecht nieuws. Een licht stijgende inflatie is goed voor de economie. De Europese Centrale Bank streeft zelfs een inflatiecijfer na van net geen 2%. De economie zou helemaal stilvallen als de prijzen steeds zouden dalen (deflatie) omdat consumenten hun aankopen dan keer op keer zouden uitstellen. Met een licht stijgende inflatie kan de consument aankopen doen (lees: de economie aanzwengelen) zonder zich zorgen te maken over later.

Bron: spaargids.be

Een bovenstaand scenario kan u altijd proberen op te vangen door te kiezen voor beleggen. Een vorm van beleggen waar u weinig tijd voor nodig hebt, noch voor thuis moet zijn op de beurs, is vermogensbeheer. Binck, verkozen tot beste beleggingsbank 2017 (door spaargids.be), biedt ook een dergelijke dienst aan, onder de noemer Laten Beleggen aan. Alle informatie over Laten Beleggen bij Binck en wat ze voor u kan betekenen, kan u nalezen in de gratis informatiebrochure. Download ze hieronder.  

Benieuwd naar Laten Beleggen bij Binck?

Lees alles over het potentieel rendement, de risico's, de werking, de kosten en de voordelen in onze brochure over Laten Beleggen.

+32499123456

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt. Aan de dienstverlening zijn kosten en lasten verbonden die u kan raadplegen in de Tarievenlijst. De fiscale behandeling is afhankelijk van de individuele omstandigheden van een cliënt en kan in de toekomst aan wijzigingen onderhevig zijn. Alle nuttige en wettelijk voorgeschreven informatie vindt u terug in het Documentencenter.

Vragen?

Bel naar het gratis nummer 0800 50 320 (maandag tot vrijdag van 8u tot 22u, zaterdag van 10u tot 17u) of stuur een mail.

Bank-Award-2017-NL