Pyeongchang, Jeux olympiques d'hiver, la bourse, samsung, investir en Corée


Meedoen is niet belangrijker dan winnen


Olympische gedachte(n) voor beleggers

De 23ste editie van de Olympische Winterspelen in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang is bijna afgelopen, nog slechts een kleine week te gaan. Beleggers zijn vooral blij dat daarmee even de strijdbijl tussen Noord- en Zuid-Korea begraven is, wat voor rust op de financiële markten zorgt.

Maar wat hebben de beurs en de Spelen nog meer met elkaar gemeen? Het gaat om de records, rendement en geld. Beleggers begeven zich niet graag op glad ijs, maar gaan net als sporters wel voor goud. Al is op de beurs winnen wel echt belangrijker dan meedoen...

Hieronder zet Binck nog enkele andere Olympische gedachten op een rij, waar beleggers zeker rekening mee moeten houden.

Efficiënte spelen

De Zuid-Koreaanse economie draait al jaren prima en heeft bijzonder weinig last gehad van de financiële crisis. Momenteel groeit de economie jaarlijks met een kleine drie procent. Met 51 miljoen inwoners en een bruto nationaal product van 1 400 miljard dollar is de economie van Zuid-Korea drie keer zo groot als die van België.

Efficiëntie is voor de Koreanen zeer belangrijk. En dat merkt u goed aan de organisatiekosten. Geschat op ongeveer 10 miljard euro, liggen die welgeteld 5 keer lager dan de peperdure editie van 4 jaar geleden in het Russische Sotsji. Een goede zaak voor de fans want ook de ticketprijzen zijn heel wat lager dan de Russische editie. Voor een schaatswedstrijd betaal je in Pyeongchang tussen de 100 en 200 euro, terwijl dat in Sotsji tot 500 euro kon oplopen. Plaatsen voor de ijshockeyfinales bedragen iets meer, tussen de 100 en 500 euro. Nog steeds veel goedkoper dan toen in Rusland, waar de ticketverkoop voor een finale begon bij een bedrag van 500 euro.

Effect van de spelen op de beurs

De bekendmaking van de organisator van de Olympische Spelen pakt niet altijd even goed uit voor de lokale economie en beurs. Terwijl onderzoekers het erover eens zijn dat de Zomerspelen doorgaans een positief effect hebben, is dit bij de Winterspelen minder duidelijk.

Er zijn zelfs onderzoeken die een negatief effect voor de lokale beurzen zien, verwijzend naar enkele recente edities van de Winterspelen die voor het organiserende land geen positief resultaat opleverden.

De Koreaanse beurs lijkt hier vooralsnog weinig last van te hebben en steeg sinds de aankondiging van de Spelen met meer dan 50 %. Ook in het afgelopen jaar deed de Koreaanse beursindex Kospi het prima, met een rendement van bijna 20 %. Meer dan het dubbele van de winst die de BEL20 in 2017 boekte.

Samsung populairste aandeel

Samsung is ongetwijfeld het grootste en bekendste bedrijf van Zuid-Korea en ook het populairste Koreaanse aandeel onder de Binck-beleggers.

Met een marktkapitalisatie van bijna 350 miljard dollar is het bedrijf ongeveer dubbel zo groot als onze eigen AB Inbev (ongeveer 170 miljard dollar), maar nog altijd slechts 1/4de van de omvang van grote rivaal Apple.

In 2017 realiseerde het bedrijf een nettowinst van 9 miljard euro. Ander bekende Koreaanse aandelen zijn autobouwer Hyundai en elektronicaproducent LG.

ETF’s & fondsen

Slechts in een handvol Koreaanse aandelen kan direct vanuit België belegd worden. Investeren in Koreaanse bedrijven en economie kan echter ook via speciaal op het land gerichte ETF's en beleggingsfondsen.

Olympische aandelen

Behalve Samsung hebben nog tientallen andere grote bedrijven zich op de Spelen gestort om extra omzet te genereren of om als sponsor veel in beeld te komen.

Grote en bekende partners van de Spelen die zich ook op de beurs bevinden zijn onder andere Alibaba, Coca-Cola, Intel, McDonalds, Panasonic, Procter & Gamble, Toyota en Visa.

Het is niet al goud wat blinkt

Bij de Spelen draait het allemaal om die gouden medaille. Helaas hangt er niet veel goud aan de 102 gouden medailles die tijdens de Spelen worden uitgedeeld. Standaard wegen de medailles 586 gram, waarvan slechts 6 gram uit bladgoud bestaat (iets meer dan 1% dus). De rest is zilver. De totale waarde van het goud in alle de medailles wordt geschat op ongeveer 50.000 euro. Dat is dus per medaille net geen 500 euro.

De winnaars van de vorige Spelen in 2014, en beleggers, hebben de waarde van hun goud en zilver sindsdien nauwelijks zien stijgen. Gelukkig loont het winnen van een medaille voor sporters vaak dankzij het binnenhalen van grote sponsorcontracten.

Spelen mogen van beleggers nog jaren duren

Beurshandelaars en beleggers hopen stiekem dat de ‘Koreaanse’ Winterspelen na deze maand niet afgelopen zijn maar nog jaren duren. De afkoelingsperiode en toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea, die in de geest van de Olympische verbroedering met een gezamenlijk team deelnemen, hebben voor een zucht van opluchting gezorgd.

Disclaimer

Deze informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van Binck. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt. Alvorens u overgaat tot een belegging gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. Binck zal u steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of Binck dit niet heeft kunnen toetsen.

 

Vergroot uw kennis, verhoog uw rendement

Met Binck Academy gaat u nog slimmer om met uw vermogen.

Schrijf u in voor onze webinars