De 5 beste (en slechtste) aandelen op de FTSE

Sinds brexit.

placeholder

Brexit gebeurde bijna een jaar geleden. In het kader van die verjaardag en de aankomende verkiezingen in het VK, kijken we eens naar de top 5 stijgers en dalers in de aandelen op de FTSE (Financial Times Stock Exchange).

24 juni 2016. De dag waarop duidelijk werd dat de Britten gekozen hadden voor een brexit. Zij waren voorstander, de beurzen daarentegen nemen enkele stappen terug. Grote onrust op de markt, gepaard met verliezen. Zo daalde de Europese Eurostoxx 50 die dag met 8,6%. De Londense index, de “Footsie”, die hield het wat rustiger en daalde met 3,14%.

Als we een jaar terug keren in de tijd en even kijken naar welke aandelen het best presteerden sinds eind mei 2016 tot nu, dan zien we enkele verrassende namen. In de top 5 van grootste stijgers uit de FTSE wordt de top 3 ingenomen door bedrijven die actief zijn in de mijnbouwsector. De top 5 wordt verder aangevuld door grote namen zoals Burberry en Coca-Cola.

Als we naar de dalers kijken, springt geen enkele sector er echt uit. De grootste daler was BT Group, die actief zijn in de telecomsector. De andere dalers die de top 5 compleet maken, zijn Next, The British Land Company, Royal Mail en Kingfisher.

Sterkste stijgers op de FTSE (26/05/2016 tot 29/05/2017)

  1. Glencore (mijnbouw; + 117,19%)
  2. Antofagasta (mijnbouw; + 91,14%)
  3. Rio Tinto (mijnbouw; + 76,16%)
  4. Burberry Group (luxe; + 74,61%)
  5. Coca-Cola (dranken; + 74,48%)

Sterkste dalers op de FTSE (26/05/2016 tot 29/05/2017)

  1. Kingfisher (retail; - 6,06%)
  2. Royal Mail (transport; - 7,85%)
  3. British Land Co (vastgoed; - 8,66%)
  4. Next (retail; - 13,02%)
  5. BT Group (telecom; - 24,67%)

Bron: Bloomberg (29/05/2017)

Schappelijke verliezen

Het grootste verlies was er een van bijna 25%, terwijl de grootste winst er een was van meer dan 117%. Was het voor de Britse aandelenbelegger dan geen slecht jaar? Als hij of zij de FTSE volgde zeker niet. Die FTSE steeg met bijna 17% sinds 26 mei vorig jaar, ondanks de brexit. Dat succes wordt wel beïnvloed door de valutawissel. In pond zagen we een stijging, in euro zien we een heel ander beeld. De wisselkoers euro/Britse pond steeg het afgelopen jaar met 11%. De euro werd dus duurder ten opzichte van de Britse pond. De stijging voor de Europese beleggers was een pak minder.

Indien u de footsie had gevolgd in de originele valuta (GBP), dan had u niet alleen de koerswinst van bijna 17% meegemaakt, maar ook het negatieve valuta-effect van 11%. Dit komt in euro neer op een stijging van ongeveer 6%.

Evolutie euro pond sinds brexit                                                 Grafiek met evolutie wisselkoers EUR/GBP

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op gegevens van 29 mei 2017 en bevatten geen garanties voor de toekomst en houden geen rekening met wijzigingen in de toekomst. Iedere belegging, die de klant overweegt, dient hij te toetsen aan zijn persoonlijk beleggersprofiel. BinckBank wijst erop dat aan alle vormen van beleggen risico’s verbonden zijn. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico’s met zich meebrengt.

 

Vergroot uw kennis, verhoog uw rendement

Met Binck Academy gaat u nog slimmer om met uw vermogen.

Schrijf u in voor onze webinars