Hoe geld sparen geld verliezen wordt

5 minuten

Geld sparen is vandaag gelijk aan geld verliezen. Wat u eraan kan doen? Een stijgende inflatie en een dalende rente maken immers dat het reële rendement op uw spaarcenten minder en minder wordt.


Invloed op de koopkracht

Het algemene prijspeil in ons land gaat omhoog en de aankoop van allerlei producten en diensten wordt steeds duurder. Als u vandaag met 100 euro naar de supermarkt gaat, komt u buiten met een winkelkar die minder gevuld is dan vorig jaar.

De inflatie in cijfers
 
  Inflatie in 2018 2,05% op jaarbasis
  Inflatie in 2017 2,13% op jaarbasis
  Inflatie in 2016 2,03% op jaarbasis
  Inflatie in 2015 0,56% op jaarbasis
  Inflatie in 2014 0,34% op jaarbasis


Bron: de Nationale Bank van België


Dat is niet alleen slecht nieuws voor u als consument, maar ook voor u als spaarder. Want spaargeld wordt in reële termen alleen maar meer waard als de spaarrente hoger is dan de inflatie. Stel: de inflatie bedraagt 1% en uw spaargeld brengt 3% op. In dat geval levert het spaarboekje u een reële rente op van 2%.

De inflatie zorgt ervoor dat u met uw spaargeld minder kan kopen, maar op het einde van de rit groeit uw spaarvarkentje sneller dan het tempo waaraan de prijzen stijgen.

Verlies beperken

Net daar wringt vandaag het schoentje. De voorbije jaren is de rente gedaald tot een historisch laag niveau, wat zich dan ook heeft vertaald in ongezien lage spaarrentes.

Meer dan de helft van de spaarrekeningen in ons land biedt een rente (basisrente + getrouwheidspremie) van amper 0,11% tot 0,20%. De spaarrentes maken dus net de tegenovergestelde beweging dan de inflatie, waardoor spaarders in reële termen geld verliezen door te sparen. Als spaarcenten een jaarlijkse rente opleveren van 0,11% en de prijzen datzelfde jaar stijgen met 2%, verliezen spaarders in reële termen 1,89%. Spaart u 10.000 euro, dan gaat daarvan 189 euro gewoon in rook op.

Daarom gaan veel mensen op zoek gaan naar een alternatief dat de mogelijkheid biedt tot een positief reëel rendement.


“De spaarrentes maken net de tegenovergestelde beweging dan de inflatie, waardoor spaarders geld verliezen door te sparen.”

Goed voor de economie

Inflatie betekent niet altijd slecht nieuws. Een licht stijgende inflatie is goed voor de economie. De Europese Centrale Bank streeft zelfs een inflatiecijfer na van net geen 2%. De economie zou helemaal stilvallen als de prijzen steeds zouden dalen (deflatie) omdat consumenten hun aankopen dan keer op keer zouden uitstellen. Met een licht stijgende inflatie kan de consument aankopen doen (lees: de economie aanzwengelen) zonder zich zorgen te maken over later.


Vang de inflatie op dankzij beleggen

Beleggen is uiteraard geen wondermiddel maar:

  • Op de lange termijn brengt beleggen meer op dan sparen - mits een hoger risico. 
  • Vermogensbeheer vraagt weinig tijd en kennis.
  • Met online beleggen bespaart u op de kosten.

Bron: 'Zo verlies je geld door te sparen' op Spaargids.be (1 januari 2017)

 


Bij BinckBank zit beleggen in ons dna. Met de juiste tools helpen we u dan graag weloverwogen beslissingen nemen als het over uw geld gaat. Of we nemen ze gewoon voor u. Benieuwd hoe? Vraag dan de gratis informatiebox over Laten Beleggen aan en kom in 10 stappen alles te weten.


Uw geld én onze expertise voor u laten werken?

Ontdek wat Laten Beleggen voor u kan doen

Vraag een infobox aan


 

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Alvorens u toegang krijgt tot producten en diensten in het kader van Laten Beleggen zal BinckBank op basis van uw kennis en ervaring, uw voorkeuren en uw financiële situatie oordelen over de geschiktheid van de dienstverlening. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt. Aan de dienstverlening zijn kosten en lasten verbonden die u kan raadplegen in de Tarievenlijst. De fiscale behandeling is afhankelijk van de individuele omstandigheden van een cliënt en kan in de toekomst aan wijzigingen onderhevig zijn. Alle nuttige en wettelijk voorgeschreven informatie vindt u terug in het Documentencenter.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor u