Hoe maak ik een beleggingsplan? (deel 2)

beginner

De kogel is door de kerk. U weet waarvoor u geld wil beleggen en binnen welke termijn. U hebt ook al een idee van het nodige rendement. Hoe moet het nu verder? Gert Bakelants, hoofdredacteur van De Belegger, licht de volgende 3 stappen toe.

Volg de besproken stappen en ga ineens aan de slag.

Het kader is getekend, nu gaan we voor de praktische invulling.

  3. Hoe actief of passief wil u met beleggen bezig zijn?

  Maandelijks? Of toch dagelijks? Hoeveel tijd wil u er zelf insteken en hoe wijd is uw horizon? Een andere vraag is op welke manier u actief wil zijn. Hier speelt uw beleggingshorizon opnieuw een grote rol. Gaat u voor een lange termijn, dan kan een fundamentele analyse (FA) veel inzicht verschaffen – die biedt namelijk antwoord op wat u moet kopen. Hebt u voor een korte(re) tijdsspanne gekozen, dan is de technische analyse (TA) uw informatiebron – die kijkt naar wanneer u moet (ver)handelen. De beste manier is om zowel fundamentele als technische analyse te combineren tijdens uw voorbereiding. Zo komt u tot de optimale beleggingsmogelijkheden.

  “Kies voor verschillende beleggingsinstrumenten in uw portefeuille. Zo spreidt u het risico en verhoogt de kans op rendement.”

  Gert Bakelants, hoofdredacteur De Belegger

  4. Wat zijn uw (ver)koopcriteria?

  Nu wordt het concreter. Afhankelijk van uw bron (TA of FA) kan u kiezen voor percentuele criteria, vb. “ik koop bij zoveel procent (dividend)rendement” of “ik verkoop wanneer de koers/winst verhouding die waarde heeft bereikt” . U kan ook kiezen voor tijdsgerelateerde criteria, vb. wanneer een financieel instrument in een grafiek een bepaalde boven- of ondergrens (die voor u belangrijk is) heeft bereikt.

  5. Met welke beleggingsinstrumenten gaat u aan de slag?

  Keuze genoeg: aandelen, obligaties, trackers (ETF’s), beleggingsfondsen, hefboomproducten, … Kennis van de werking, de mogelijke risico’s en rendementsmogelijkheden per product zijn onontbeerlijk om een doordachte beslissing te maken.

Tip: om uw beleggingsdoel en -horizon te halen, is een combinatie van financiële producten quasi noodzakelijk. Zo spreidt u risico en rendement in uw portefeuille.

 

Vergroot uw kennis, verhoog uw rendement

Met Binck Academy gaat u nog slimmer om met uw vermogen.

Schrijf u in voor onze webinars