De 6 beste beleggingsstrategieën aller tijden

Laat uw geld groeien met deze beleggingsstrategieën

Download de gids

Wanneer u succesvol wil beleggen is een goede beleggingsstrategie essentieel. Waarom zou ik beleggen in familiebedrijven? Welke meerwaarde bieden holdings en waarde aandelen voor mijn portefeuille? Het zijn vragen die u zich kan stellen als (toekomstige) belegger. BinckBank beantwoordt deze vragen graag voor u in een handige gids. Zo leert ook u beleggen volgens de beste beleggingsstrategieën aller tijden.

Ontdek hier hoe:


Wilt u alles rustig doornemen op een ander moment? download het volledige artikel als pdf.

Waarom beleggen in
familiebedrijven een meerwaarde is

Profiteer mee van de superieure expertise van familiale ondernemers

strategieen-hero-1

Wanneer u succesvol wil beleggen, is het belangrijk dat u over een goede en duidelijke beleggingsstrategie beschikt. Het kopen van aandelen van familiebedrijven is één van de beleggingsmethodes die in het verleden zeer succesvol bleek te zijn.

Wat is een familiebedrijf?

Het Instituut voor het Familiebedrijf, of kortweg het IFB, leert u dat een onderneming als familiebedrijf beschouwd mag worden wanneer het aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Ongeacht de omvang wordt een onderneming gedefinieerd als een familiebedrijf wanneer de meerderheid van de stemrechten in handen is van de oprichter, of de eigenaar van de onderneming en zijn familie.
 • Voor beursgenoteerde bedrijven volstaat het dat de familie minstens 25% van de stemrechten in handen heeft.
 • In het management of het bestuur moet minstens 1 vertegenwoordiger van de familie actief zijn.
Wist u dat 33% van het Belgische BBP wordt gerealiseerd door familiebedrijven?

De historische prestaties van familiebedrijven

Het is begrijpelijk dat u het als belegger moeilijk vindt om de juiste beleggingsstrategie te vinden. U kiest voor een strategie die bij u past. Een beleggingsmethode waarbij u zich comfortabel voelt, en die in het verleden meermaals zijn succes bewees.

Er zijn verschillende studies gedaan naar de prestaties van familiebedrijven op de beurs. Zo concludeerde de studie The CS Family 1000 in 2018 dat van 2006 tot begin 2018 Europese familiebedrijven maar liefst 4,74% per jaar beter wisten te presteren dan niet-beursgenoteerde aandelen. In Japan liep deze jaarlijkse meerprestatie zelfs op tot 7,43%.

Een ander onderzoek van Nicolas Eugster en Dušan Isakov toonde aan dat familiebedrijven in het verleden jaarlijks tussen 2,8% en 7,1% beter wisten te presteren.

Uiteraard zijn in het verleden behaalde rendementen geen garantie voor de toekomst. Maar ze kunnen u in sommige gevallen wel een indicatie geven. Hou er ook rekening mee dat het gaat om bruto rendementen, voor aftrek van eventuele kosten en lasten. Bij BinckBank zijn deze terug te vinden in de Tarievenlijst in het Documentencenter.

Beeld u even in dat u aan het hoofd staat van uw eigen bedrijf, en u een nieuwe werknemer moet aannemen. Kiest u dan voor iemand die bij zijn vorige werkgevers heel wat problemen veroorzaakte? Of geeft u de voorkeur aan iemand die samen met zijn of haar collega’s het ene succes na het andere wist te boeken? U kiest waarschijnlijk voor de tweede optie. Ook wanneer het gaat over beleggen kan u die kennis in uw voordeel gebruiken. Zo optimaliseert u uw beleggingen.

Familiebedrijven groeien sneller

Family-owned companies have outperformed non-family owned companies since 2006

Bron: Thomson Reuters, Credit Suisse Research uit The CS Family 1000 in 2018

Hoe komt het dat familiebedrijven in het verleden beter presteerden?


Het Instituut voor het Familiebedrijf, of kortweg het IFB, leert u dat een onderneming als familiebedrijf beschouwd mag worden wanneer het aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • De belangen van u als aandeelhouder en het management liggen op één lijn. Families streven niet naar een maximale omzet zoals veel bedrijven dat wel doen (hoe hoger de omzet, hoe hoger de bonus en prestige voor managers). Maximale waardecreatie is hun doel. Dat is nét wat u als belegger ook wil bereiken.
 • Familiebedrijven nemen doorgaans minder risico. De gemiddelde schuldgraad van familiebedrijven ligt significant lager dan dat van andere bedrijven.
 • Familiale aandeelhouders focussen op de lange termijn. Ze durven beslissingen nemen die op de korte termijn wegen op de winstgevendheid, maar waar ze op de lange termijn de vruchten van plukken.
 • Tot slot tonen deze bedrijven ook vaak hogere winstmarges en een snellere groei.

Value Square

Zou u graag in familiebedrijven willen beleggen, maar hebt u niet de ambitie om regelmatig zelf uw beleggingen op te volgen? Het aankopen van een beleggingsfonds of Exchange-Traded Fund (ETF) kan dan een oplossing bieden. De Belgische fondsbeheerder Value Square is rotsvast overtuigd van de kracht van familiebedrijven, en belegt met zijn fondsen bijna uitsluitend in dit soort ondernemingen.

Dat hun strategie loont, blijkt ook uit een jaarlijkse studie die deze Gentse vermogensbeheerder doet voor de financiële zakenkrant De Tijd. Elk jaar berekent Value Square welke Belgische bedrijven de afgelopen 10 jaar het meeste waarde wisten te creëren. Met Melexis, Lotus Bakeries, VGP, Resilux, AB Inbev, Jensen-Group, Econocom, en Colruyt worden maar liefst 8 van de 10 posities ingevuld door familiebedrijven.

meeste-waarde

Bron: De Tijd

Leer de Belgische beursgenoteerde familiebedrijven kennen

Wil u wel graag Zelf Beleggen in individuele aandelen? Leer de belangrijkste Belgische beursgenoteerde familiebedrijven kennen in dit handig overzicht:

 AB Inbev Euronav Melexis Sofina
Ackermans & van Haaren  Exmar Miko Solvac
 Barco Financière de Tubize Mithra Solvay
 Bekaert Floridienne Montea Ter Beke
 Bois Sauvage GBL Moury Construct Tessenderlo
 Brederode Greenyard Picanol Texaf
 CFE IBA Resilux UCB
Colruyt Immobel Roularta Van De Velde
Deceuninck Jensen-Group Sioen VGP
D'Ieteren Kinepolis Sipef Warehouses De Pauw
Econocom Group Lotus Bakeries Smartphoto group  
Wilt u investeren in familiebedrijven?
Breid uw beleggingsportefeuille nu uit.
DISCLAIMER

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Alvorens u overgaat tot een belegging in aandelen beoordeelt BinckBank of deze belegging voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring over aandelen. BinckBank zal u steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.

Holdings als de hoeksteen van uw portefeuille

Laat uw geld beheren door experten tegen een lage kost

strategieen-hero-2

Een holding of investeringsmaatschappij is een vennootschap die geen andere activiteit heeft dan het beheren van aandelen van een andere firma. Het staat u als belegger toe om met de aankoop van slechts 1 aandeel meteen voor een goede geografische en sectorale spreiding te zorgen. Vergelijk het een beetje met een beleggingsfonds. Alleen betaalt u nu geen lopende kosten.

Zowel wanneer u een beginnende belegger bent, als wanneer u al heel wat ervaring op de beursteller hebt staan, kunnen holdings een meerwaarde zijn. Het zijn uitstekende hoekstenen voor uw portefeuille. Een stevige fundering waarop verder gebouwd kan worden.

Monoholdings versus gediversifieerde holdings

Als belegger kan u 2 soorten investeringsmaatschappijen onderscheiden: monoholdings en gediversifieerde holdings. Het is belangrijk om als succesvolle belegger het verschil te kennen.

Een monoholding is een beleggingsvehikel dat slechts in 1 onderliggend actief belegt. Denk bijvoorbeeld aan KBC Ancora, Solvac of Financière de Tubize die respectievelijk uitsluitend in KBC, Solvay en UCB beleggen.

Daarnaast kan u ook beleggen in gediversifieerde holdings. Deze investeringsmaatschappijen beleggen in verschillende bedrijven. Dat biedt voordelen voor u als belegger. Zo kan u enerzijds profiteren van de beursexpertise van mensen die al jarenlange ervaring hebben in de beleggingswereld. Anderzijds investeren holdings ook in private equity of niet-beursgenoteerde bedrijven. Hier hebt u als particuliere belegger meestal geen toegang toe.

Korting ten opzichte van de intrinsieke waarde

Het is typerend voor holdings dat ze noteren tegen een korting ten opzichte van hun intrinsieke of faire waarde. U kan via een investeringsmaatschappij dus goedkoper in de onderliggende bedrijven beleggen dan wanneer u dat rechtstreeks zou doen. Laat goedkoop kopen, en duur verkopen nu net de sleutel tot succes van elke belegger zijn.

"Success in the stock market is based on the principle of buying low and selling high. "
John Templeton

De intrinsieke waarde van een holding kan u als volgt berekenen: tel de cash van de investeringsmaatschappij op bij de waarde van hun beleggingsportefeuille, en trek van dat bedrag de schulden van de holding af.

Wanneer u de intrinsieke waarde afzet ten opzichte van de beurskoers, bekomt u de discount (of in uitzonderlijke gevallen de premium) van de holding. Voor monoholdings ligt de historisch gemiddelde korting rond 30%. De gemiddelde korting van gediversifieerde holdings bedraagt ongeveer 25%.

De voor- en nadelen van beleggen in holdings

Waarom beleggen in holdings ook voor u een meerwaarde kan zijn? Investeringsmaatschappijen brengen 4 grote voordelen mee voor u als belegger:

 • U profiteert mee van de kennis van experten met jarenlange ervaring;
 • De onderliggende bedrijven waarin de holding belegt kunnen worden aangekocht tegen een korting;
 • U krijgt de kans om ook in niet-beursgenoteerde bedrijven te beleggen;
 • Holdings presteren historisch gezien beter dan de markt in zijn geheel.

Uiteraard is en blijft het belangrijk om te beseffen dat wanneer u holdings koopt, u een deel van uw vermogen belegt in aandelen. Uw geld kan altijd minder waard worden wanneer de beurzen in woelig vaarwater terecht komen.

Belgische holdings

Bent u er van overtuigd dat holdings een meerwaarde kunnen zijn voor uw portefeuille? Leer de meest belangrijke Belgische holdings kennen in een handomdraai:


  Monoholdings Gediversifieerde holdings 
Monoholdings  Onderliggende actief  Gediversifieerde holdings
Iep Invest  Accentis  Ackermans & van Haaren
KBC Ancora  KBC  Bois Sauvage
Solvac  Solvay  Brederode
Financière de Tubize  UCB  Floridienne
     GBL
 Gimv
 Quest for Growth
 Sofina

De historische prestatie van gediversifieerde holdings

Wanneer u kijkt naar de historische prestaties van de Belgische gediversifieerde holdings, dan zal u merken dat deze in het verleden consistent de markt wisten te verslaan. Er wordt bewust gekeken naar gediversifieerde holdings, en niet naar monoholdings omdat deze in één klap zorgen voor een mooie spreiding. Ideaal voor u als belegger.

Gem. jaarlijks rendement Over 3 jaar Over 5 jaar Over 10 jaar
 Bel20  -0,22%  1,91%  4,34%
 Gediversifieerde holdings*  8,87%  11,32% 8;30% 

*Om het gemiddelde rendement van de Belgische gediversifieerde holdings te berekenen, werd de holding Quest for Growth buiten beschouwing gelaten. Aangezien Quest for Growth een publieke PRIVAK is, wordt deze holding verplicht om minstens 80% van zijn gerealiseerde winsten uit te keren als dividend. Omdat in deze tabel geen rekening wordt gehouden met dividenden zou dat geen representatief beeld geven.

Holdings verdienen een plaats in de portefeuille van elke zelfbelegger. Zoals u kan zien in de tabel waren de prestaties van de Belgische investeringsmaatschappijen de afgelopen jaren zeer goed.

Merk op dat er hierbij geen rekening gehouden werd met de dividenden die u ontvangen zou hebben. In de praktijk zou uw jaarlijks rendement (en dat van de Bel20) dus nog hoger gelegen hebben. Uiteraard bieden in het verleden behaalde rendementen geen garantie voor de toekomst. Wel krijgt u een mooie indicatie van de kracht van beursgenoteerde holdings.

Ontdek of beleggen in fondsen interessant kan zijn voor u.
Leer meer.
DISCLAIMER

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Alvorens u overgaat tot een belegging in aandelen beoordeelt BinckBank of deze belegging voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring over aandelen. BinckBank zal u steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.

Dividenden als motor
voor uw beleggingsportefeuille

Periodiek inkomsten uit uw beleggingen halen doet u zo

strategieen-hero-3

Een dividend is (een deel van) de winst die een onderneming aan u als aandeelhouder uitkeert. Een bedrijf kan 2 zaken met zijn winst doen: het kan de winst herinvesteren om zijn activiteiten verder te laten groeien, of het kan zijn winst uitkeren als dividend aan zijn aandeelhouders. Meestal zullen bedrijven voor een combinatie van beide opties kiezen.

Of het bedrijf al dan niet een dividend uitkeert, en hoeveel dividend er wordt uitgekeerd, wordt bepaald door de raad van bestuur. Wanneer u op de ex-dividenddatum aandeelhouder bent van de onderneming, zal u dividend ontvangen.

Het belang van dividenden wordt vandaag de dag nog vaak onterecht onderschat. Als belegger in aandelen of beleggingsfondsen kan uw vermogen op 2 manieren groeien: door een stijging van de beurskoers, of door het ontvangen van dividenden. Het gemiddelde netto-dividendrendement van Belgische aandelen bedroeg vorig jaar maar liefst 2,4%. Dat is bijna 22 keer meer dan wat u jaarlijks op uw spaarboekje ontvangt!


Wist u dat op de lange termijn ongeveer 40% van uw hele beleggingswinst afkomstig is van dividenden? Zeker wanneer u uw ontvangen dividenden herbelegt profiteert u optimaal.

Soorten dividend

De meeste bedrijven zullen hun dividend uitkeren in cash. Wanneer u Belgische aandelen in portefeuille hebt, zal u op uw bruto dividend een roerende voorheffing van 30% moeten betalen aan Vadertje Staat. Het restbedrag zal u in cash ontvangen.


Dankzij het Zomerakkoord hebt u recht op een vrijstelling van de Belgische roerende voorheffing ten belope van de eerste schijf van € 800 per persoon. U kan zo via uw belastingaangifte tot € 240 recupereren.


In eerder uitzonderlijke gevallen kan u als belegger ook een stock dividend ontvangen. U ontvangt geen cash op uw beleggingsrekening, maar wel aandelen van het bedrijf in kwestie. Op die manier wordt uw belang in het bedrijf groter. Zo profiteert u optimaal van de kracht van het samengesteld rendement.

Tot slot kan u ook een keuzedividend toegewezen krijgen. U kiest zelf of u uw dividend liefst in cash, of in aandelen ontvangt.

Payout ratio

Wil u graag uw beleggingsstrategie uitbouwen rond dividendaandelen? Het is belangrijk dat de bedrijven waarin u belegt in staat zijn om hun dividend minstens stabiel te houden de komende jaren, en deze liefst jaarlijks verhogen.

U kijkt hiervoor naar de payout ratio. Deze ratio geeft het percentage van de nettowinst dat wordt uitgekeerd. Wanneer de nettowinst per aandeel bijvoorbeeld € 2 bedraagt, en het dividend per aandeel € 1, dan bekomt u een payout ratio van 50% voor het bedrijf in kwestie.

Bedrijven met een payout ratio hoger dan 100% kan u best vermijden als belegger. Het betekent dat de onderneming meer geld uitkeert aan haar aandeelhouders, dan ze zelf winst heeft gemaakt. Dit is geen gezonde situatie. Wanneer het bedrijf er niet in slaagt om haar resultaten op te krikken in de toekomst, zal het naar alle waarschijnlijkheid haar dividend moeten verlagen.

Dividend aristocraten

Dividend aristocraten zijn bedrijven die hun dividendbeleid hoog in het vaandel dragen. Consistentie is troef. Een onderneming mag zichzelf een dividend aristocraat noemen wanneer het gedurende een periode van 25 jaar zijn dividend elk jaar minstens stabiel hield, of liet stijgen. Wanneer u op zoek gaat naar dat soort bedrijven zal u merken dat het vooral om grote bekende bedrijven gaat.

Ondernemingen zoals PepsiCo, McDonald’s, Procter & Gamble en Walmart klinken u waarschijnlijk bekend in de oren. Het zijn allemaal voorbeelden van dividend aristocraten.

Het mooie aan dividend aristocraten is dat ze in het verleden heel mooie prestaties wisten neer te zetten. Wanneer u kijkt naar de prestaties van Amerikaanse dividend aristocraten, dan ziet u dat deze aandelen u de afgelopen 10 jaar een jaarlijks rendement van maar liefst 16,6% opleverden, ten opzichte van 15% voor de brede markt. Het is een eenvoudige strategie die in het verleden consistent beter presteerde dan de markt in zijn geheel.

Grafiek_DividendAristocraten

Bron: simplysafedividends.com

In het verleden behaalde rendementen zijn geen garantie voor de toekomst.

Een regelmatige bron van inkomsten

 

Dividenden zorgen ervoor dat u op regelmatige tijdstippen inkomsten uit uw beleggingen ontvangt. Wanneer u bijvoorbeeld wil gaan rentenieren, of periodiek geld wil ontvangen voor andere zaken, kan beleggen in dividendaandelen daarom een uitstekende strategie zijn.

Stel dat u maandelijks € 2.500 nodig hebt om comfortabel te leven, en u belegt in stabiele dividendbedrijven met een gemiddeld netto dividendrendement van 2,4%. Hoeveel moet u dan belegd hebben om louter en alleen te kunnen rondkomen met uw dividendinkomsten?

Het juiste antwoord is € 1.250.000. Dit voorbeeld toont op een mooie manier de kracht van dividenden aan. Wanneer u zich focust op uw doelen op lange termijn, en u een goede belegginsstrategie hebt gevonden waarbij u zich comfortabel voelt, zal het beleggingssucces u toelachen.

"Do you know the only thing that gives me pleasure? It's to see my dividends coming in. "
John D. Rockefeller
Wilt u uw geld liever laten beheren door een expert?
Ontdek hier wat Laten Beleggen voor u kan betekenen.
DISCLAIMER

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Succesvol waardebeleggen
met behulp van fundamentele analyse

De kracht van ondergewaardeerde aandelen

strategieen-hero-4

Het kopen van aandelen die onder hun faire, of intrinsieke waarde noteren. Dat is dé essentie van waardebeleggen. Het is een van de meest bekende en succesvolle vormen van beleggen. Superbeleggers zoals Warren Buffett en Joel Greenblatt werden groot met deze strategie. Mogen we u binnenkort ook aan dit lijstje toevoegen?

Wanneer koopt u het liefst die schoenen die u altijd al wou hebben? Vandaag voor een prijs van € 300, of volgende week tijdens de solden voor een prijs van slechts € 200? Waardebeleggers kopen hun aandelen tijdens de solden. U koopt aandelen wanneer u vindt dat de beurskoers de waarde van het bedrijf onderschat.

Fundamentele analyse

Fundamentele analyse is een essentieel onderdeel van waardebeleggen of value investing. Met behulp van de balans, de resultatenrekening, en het kasstroomoverzicht (de werkelijke in- en uitstroom van liquide middelen) berekent u verschillende financiële ratio’s. Zo bepaalt u of het aandeel goedkoop, fair, of duur gewaardeerd is.

Veelgebruikte ratio’s zijn onder andere de koers-winstverhouding, de koers-boekwaarde, de koers-cashflow, en de rentabiliteit op het eigen vermogen (ROE). Wanneer u deze ratio’s opzoekt of zelf berekent, is het heel belangrijk dat u naar meerdere parameters kijkt. U laat uw beleggingsbeslissingen niet afhangen van één of slechts enkele ratio’s. Hoe meer informatie u verzamelt, hoe beter.

U moet ook goed beseffen dat niet elke sector op eenzelfde manier wordt gewaardeerd. Zo noteren autoproducenten doorgaans heel goedkoop volgens financiële ratio’s, terwijl technologiebedrijven volgens dezelfde criteria duurder noteren. Vergelijk daarom de waardering van een bedrijf altijd met die van zijn sectorgenoten.

Bereken de intrinsieke waarde

Het berekenen van de intrinsieke, of faire waarde van een bedrijf is een lastige klus. Er komt wat studiewerk bij kijken. U kan de faire waarde van een aandeel onder andere berekenen met de Discounted Cash Flow methode, of kortweg de DCF-methode. U hebt hiervoor de toekomstige vrije kasstromen en de (Weighted Average Cost of Capital) WACC nodig.


Wist u dat analisten vaak gebruik maken van de DCF-methode om hun koersdoelen te bepalen?

Eerst en vooral maakt u een inschatting van de toekomstige vrije kasstromen, of de free cash flows (FCF). De vrije kasstroom is de vrij besteedbare cash die een bedrijf genereert. U bekomt de FCF door de som van de winst uit operationele activiteiten na belastingen en de afschrijvingen te nemen, en dit bedrag te verminderen met de investeringen in vaste en vlottende activa. U voorspelt de vrije kasstromen voor de eerstvolgende 5 jaar.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de vrije kasstroom niet hetzelfde weergeeft als de nettowinst. De nettowinst houdt bijvoorbeeld ook rekening met boekhoudkundige kosten die geen uitstroom van geld veroorzaken. Denk aan de afschrijvingen van een gebouw.

Wanneer u de vrije kasstromen voor de komende 5 jaar hebt ingeschat, is het belangrijk om deze te verdisconteren naar de waarde vandaag. De vrije kasstroom binnen 5 jaar heeft niet dezelfde waarde vandaag. Zo zal de inflatie de waarde van toekomstige vrije kasstromen uithollen.

In de DCF-methode gebruikt u de Weighted Average Cost of Capital, of kortweg de WACC, als verdisconteringsvoet. De WACC drukt in 1 kerngetal de kost van het eigen en vreemd vermogen van een bedrijf uit. U kan deze vaak online terugvinden.

Wanneer u de toekomstige vrije kasstromen en de WACC hebt bepaald, kan u de intrinsieke waarde berekenen:

formule

Nadat u de faire waarde berekend hebt, vergelijkt u die met de beurskoers. Als de door u berekende intrinsieke waarde hoger ligt dan de beurskoers, is het aandeel ondergewaardeerd.

Merk op dat het moeilijk is om de toekomstige kasstromen van een bedrijf in te schatten. De toekomst is per definitie onzeker. Daarom bouwt u best altijd een veiligheidsmarge, of margin of safety in.

Een goede vuistregel stelt dat u moet werken met een veiligheidsmarge van 30%. Wanneer de door u berekende intrinsieke waarde van een aandeel bijvoorbeeld € 100 bedraagt, wil u maximaal 70%, of € 70 neertellen voor het bedrijf. U vindt het aandeel met andere woorden koopwaardig wanneer de beurskoers maximaal € 70 bedraagt.

Stap voor stap leren hoe u de intrinsieke waarde moet berekenen? Lees de geheimen van de Discounted Cash Flow methode nog eens rustig na.

Ga na waarom het aandeel onder- of overgewaardeerd is

U hebt een beleggingsproduct gevonden dat goedkoop noteert vanuit een fundamenteel standpunt. Goed zo. Het is wel belangrijk om steeds na te gaan wat de mogelijke oorzaak van deze onderwaardering zou kunnen zijn. Zo kan er een reden zijn waarom het aandeel zo goedkoop noteert. Misschien zien medebeleggers iets wat u niet ziet? U moet steeds grondig uw huiswerk maken.

Anderzijds kan het soms ook gerechtvaardigd zijn om een iets hogere prijs te betalen. Denk bijvoorbeeld aan een zeer capabel management, of wanneer het bedrijf een sterk concurrentieel voordeel heeft ten opzichte van haar concurrenten.

Historische prestaties waardebeleggen

Het is algemeen bekend dat in het verleden waarde-aandelen beter presteerden dan de markt in zijn geheel. Zo concludeerde James P. O’Shaugnessey in zijn boek ‘What Works on Wall Street’ dat in het verleden de 10% goedkoopste aandelen volgens de koers-winstverhouding en de koers-boekwaarde respectievelijk 5,03% en 2,35% per jaar beter presteerden dan de markt in zijn geheel.

Hebt u niet de ambitie om zelf op zoek te gaan naar ondergewaardeerde aandelen? Dan kan u ook met behulp van beleggingsfondsen of ETF’s beleggen volgens deze winstgevende strategie. Zo presteerde sinds 1999 de MSCI World Enhanced Value Index jaarlijks 2,57% beter dan zijn benchmark.

Merk op dat in het verleden behaalde rendementen geen garantie voor de toekomst bieden. Aan elke belegging zijn risico’s verbonden.

MSCI World Enhanced Value grafiek

Bron: www.msci.com

Wilt u beleggen in waardeaandelen?


Start hier.


Disclaimer

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Laat uw vermogen groeien
met groeiaandelen

Succesvol groeibeleggen doet u zo

strategieen-hero-5

Wanneer u uw geld belegt in groeiaandelen investeert u in bedrijven die, zoals de naam al doet vermoeden, sterk groeien. Het gaat meestal om relatief kleine, jonge ondernemingen met zeer innovatieve producten. Dé droom van elke groeibelegger is om de volgende Apple, of Amazon te vinden. Bent u in staat om ‘the next big thing’ op te sporen?

U verwacht dat uw groeiaandelen tegen een veel sterker tempo zullen groeien dan de markt in zijn geheel. Vaak gaat het om bedrijven die zich bevinden in een veelbelovende markt. Denk bijvoorbeeld aan ondernemingen die inspelen op artificiële intelligentie.

Een ander typisch kenmerk van groeiaandelen is dat ze weinig tot geen dividend uitkeren. Het merendeel van de winst die het bedrijf maakt, herinvesteert het in zijn activiteiten. Uw winst als groeibelegger zal dus gemaakt moeten worden via een stijging van de beurskoers.

De waardering van groeiaandelen

Wanneer u wil beleggen in groeiaandelen zal u merken dat deze doorgaans volgens financiële ratio’s zoals de koers-winstverhouding en de koers-boekwaarde vrij duur noteren. De verklaring ligt in het feit dat deze ratio’s geen rekening houden met de toekomstige groei. Dat is nu net waar u zich als groeibelegger op focust. Wil u er toch voor zorgen dat u niet te veel betaalt voor een groeiaandeel? Kijk dan naar de PEG-ratio.

De PEG-ratio kan vergeleken worden met de koers-winstverhouding. Alleen houdt deze waarderingsmaatstaf ook rekening met de toekomstige groei. U berekent de PEG-ratio door de koers-winstverhouding te delen door de verwachte jaarlijkse groei. Hoe lager de waarde die u bekomt, hoe goedkoper het aandeel. Doorgaans wordt een aandeel met een PEG-ratio lager dan 1 als goedkoop beschouwd.

Beleg in groeilanden

Wil u beleggen in bedrijven die operationeel zijn in landen die harder groeien dan de al sterk ontwikkelde Amerikaanse en Europese economie? Dan biedt beleggen in de opkomende markten een goede oplossing voor u. U kan dat zowel doen door te beleggen in individuele aandelen, beleggingsfondsen als ETF’s.

Wanneer u belegt in groeilanden, investeert u in landen die nog in volle ontwikkeling zijn. Denk bijvoorbeeld aan de BRICS-landen: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Omdat deze regio’s nog niet volledig ontwikkeld zijn, gaat een belegging in de opkomende markten gepaard met een iets hoger risico. U zal te maken krijgen met meer volatiliteit. Wel werd u in het verleden beloond om te investeren in de toekomstige groei. De Emerging Markets wisten sinds 2000 jaarlijks 3,48% beter te presteren dan de markt in zijn geheel (MSCI World). Merk wel op dat historisch behaalde rendementen geen garantie zijn voor de toekomst.

Prestatie emerging markets versus MSCI World
Bron: MSCI.com

10 Regels om succesvol te beleggen in groeiaandelen

Wil u beleggen in groeiaandelen? Laat deze 10 tips u gidsen om betere beleggingsbeslissingen te nemen:

 1. Beleg in bedrijven met een hoge winstmarge. Hoe hoger de winstmarge, hoe meer winst de onderneming weet te halen uit elke euro aan producten of diensten die het verkoopt.
 2. Diversifieer. Stop al uw eieren niet in dezelfde mand. U spreidt uw geld over verschillende groeiaandelen.
 3. Let op de rentabiliteit van het eigen vermogen (ROE). De ROE is een belangrijke maatstaf voor elke belegger. Hoe hoger de ROE, hoe meer winst het bedrijf weet te behalen met het geïnvesteerd kapitaal van zijn aandeelhouders.
 4. Cut your losses, let your profits run. Bepaal op voorhand het maximaal verlies dat u op elke belegging wil nemen. Laat uw verliezen niet oplopen en houd uw winnende aandelen stevig bij. Als werkgever wil u toch ook liefst uw beste werknemers behouden?
 5. Bepaal de PEG-ratio. Koop enkel groeiaandelen waarvan de PEG-ratio maximaal 1 bedraagt.
 6. Koop bedrijven met een duurzaam concurrentieel voordeel. Beleg in ondernemingen die zich op een duurzame manier weten te onderscheiden van de concurrentie.
 7. Leer van andere beleggers. U hoeft het warm water niet opnieuw uit te vinden. U leert aan de hand van artikels, boeken, filmpjes, etc. de kneepjes van het beleggingsvak.
 8. Kijk naar de historische winstgroei van het bedrijf. Hoe snel wist de onderneming de afgelopen jaren te groeien? Kijk naar de winstgroei van de afgelopen 5 of 10 jaar.
 9. Schat de toekomstige vraag in. Hoe denkt u dat de toekomstige vraag naar het product van het bedrijf zal evolueren de komende jaren?
 10. Focus op kwaliteit. Quality matters. U koopt de snelst groeiende bedrijven die kwaliteit weten te bieden aan hun klanten. Een goed management is hierbij essentieel.

Klaar om te investeren in groeiaandelen?


Disclaimer

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Ken de geheimen tot succes
van de actieve handelaar

Troef medebeleggers af door te daytraden

strategieen-hero-6

Wanneer u een daytrader, of actieve handelaar bent, volgt u zeer intensief de financiële markten op. U doet regelmatig meerdere aan- en verkopen per dag. Meestal houdt u uw posities slechts voor een heel korte periode in uw portefeuille aan. Met uw snelheid en technisch inzicht probeert u medebeleggers te slim af te zijn.

Technische analyse

Als belegger kan u 2 soorten analyses onderscheiden: fundamentele analyse en technische analyse. Waardebeleggers doen voornamelijk beroep op fundamentele analyse. Daytraders doen dat niet. Ze zijn van mening dat alle fundamentele zaken al in de koers verwerkt zijn. Ze maken vooral gebruik van technische analyse.

Daytraders houden dus geen rekening met de onderliggende cijfers (winst, boekwaarde, cashflow, etc.) van het bedrijf. Ze kijken naar het koerspatroon van de effecten. Aan de hand van de evolutie van de beurskoers uit het verleden proberen ze in te schatten hoe de koers van het aandeel zich op korte termijn zal ontwikkelen.

U gebruikt daarom als actieve handelaar veel grafieken. U probeert bepaalde patronen en trends te herkennen. Er zijn wel honderden verschillende indicatoren en koerspatronen waar u naar kan kijken. Bereid u daarom goed voor wanneer u start met actief handelen. Verdiep u in het onderwerp met behulp van een mentor, door het bekijken van filmpjes of het lezen van boeken.

Momentumbeleggen

Wanneer u aan momentumbeleggen doet, belegt u met de trend mee. U laat de koerstrend uw beleggingsbeslissingen bepalen. U belegt in aandelen die de afgelopen 6 tot 12 maanden een mooie beursstijging lieten zien. U gelooft dat die aandelen ook de komende maanden zullen blijven doorgaan op hun positief elan. Andersom geldt ook: aandelen die de afgelopen maanden zijn gedaald, zullen hun negatief sentiment verder zetten de komende maanden.


"The trend is your friend."
Jason Zweig

In het verleden wierp momentumbeleggen ruimschoots zijn vruchten af. Wie in 1994 geïnvesteerd zou hebben in een beleggingsfonds of ETF die de index MSCI World Momentum kopieert, zou tot op de dag van vandaag een jaarlijks bruto rendement van maar liefst 10,99% geboekt hebben. Dat is 3,51% beter dan de klassieke MSCI World Index. Hou er wel rekening mee dat het gaat om bruto rendementen, voor aftrek van eventuele kosten en lasten. Bij BinckBank zijn deze terug te vinden in de Tarievenlijst in het Documentencenter.

MSCI World Momentum

Bron: www.msci.com

In het verleden behaalde rendementen zijn geen garantie voor de toekomst. Bij een belegging in aandelen komen altijd risico’s kijken. Uw geld kan minder waard worden.

Hefboom

Actieve beleggers kunnen ook handelen met een hefboom, of leverage. Dat kan u met beleggingsproducten zoals turbo’s of sprinters. Een hefboom zorgt ervoor dat de waarde van uw belegging veel sneller stijgt en daalt dan onder normale omstandigheden.

Stel dat u bijvoorbeeld een turbo op een aandeel koopt met een hefboom van 3, dan zal uw belegging 3 keer harder fluctueren dan het onderliggende actief. Wanneer de koers van het aandeel 5% stijgt, zal uw belegging 15% meer waard geworden zijn.

Merk op dat bij deze vorm van beleggen veel extra risico’s komen kijken. Het is zeker niet aan te raden voor beginnende beleggers. De hefboom kan zich ook zeer snel tegen u keren. Het is een van de redenen waarom slecht 5 tot 10% van alle daytraders winst maakt. Deze cijfers zijn ronduit slecht. Wees daarom steeds voorzichtig, en weet waarmee u bezig bent wanneer u wil beleggen met een hefboom. Wanneer u aan het leren bent hoe u moet beleggen, houdt u het best bij beleggingsproducten zonder hefboom.

Afgeleide producten

Daytraders maken regelmatig gebruik van afgeleide producten. Denk onder andere aan futures, opties, warrants en de al eerder vermelde turbo’s.

Zeker opties kunnen een meerwaarde voor uw portefeuille bieden. Wanneer u een call optie aanschaft, koopt u het recht om het onderliggende actief aan te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs in de toekomst. U hoopt dus na de aankoop van de optie dat de koers zal stijgen. Wanneer de koers van de onderliggende waarde niet boven de uitoefenprijs komt, zal u de optie niet uitoefenen.

Een put optie geeft u het recht om gedurende de looptijd het onderliggende actief te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs. U kan put opties gebruiken als een soort verzekering voor uw beleggingen. Wanneer u veel beleggingsinstrumenten bezit en de beurzen dalen, zal uw beleggingsportefeuille minder waard worden. Maar ondertussen boekt u wel een mooie winst op de door u gekochte put optie(s). Zo beperkt u de schade van slechte beurstijden.

Naast het kopen van opties kan u ook zelf opties schrijven. U ontvangt dan de premie die de kopers van de optie betalen aan u. In tegenstelling tot de koper van een optie hebt u nu geen recht, maar wel een verplichting. De koper bepaalt of de optie al dan niet wordt uitgeoefend.

Disclaimer

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Download de gids

Kennis is macht, zeker bij beleggen op de beurs. Na het lezen van deze gids weet u alles over de verschillende beleggingsstrategieëen van beleggen.

Bedankt! U ontvangt de kortingscode binnenkort in uw mailbox.

Download onze handige gids

DISCLAIMER

De bovenstaande informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank.


Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.


Aan de dienstverleningen Zelf Beleggen en Laten Beleggen zijn kosten en lasten verbonden die u kan raadplegen in de Tarievenlijsten in het Documentencenter op www.binck.be.


Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat BinckBank na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.


Alvorens u toegang krijgt tot de dienstverlening Laten Beleggen zal BinckBank op basis van uw kennis en ervaring, uw voorkeuren en uw financiële situatie oordelen over de geschiktheid van de dienstverlening.