Welke beleggingsvorm past bij u?

Vergelijk de verschillende beleggingsvormen

Download de gids

Beleggen in aandelen, obligaties of misschien een beleggingsfonds? Gaat u zelf beleggen, of wil u uw geld liever laten beleggen door experten?

Het ruime aanbod aan beleggingsproducten en strategieën kan soms overweldigend zijn. Wij helpen u graag met het vinden van een oplossing op maat.Ook weten welke beleggingsvorm het beste bij u past? Download de volledige gids als pdf.

Wanneer is online zelf beleggen iets voor u?

Ervaar zelf beleggen in aandelen en andere effecten

Graag zelf de touwtjes in handen bij het nemen van beleggingsbeslissingen? Zelf beleggen kan u de zelfstandigheid bieden die u verlangt op de beurs. Ontdek waarom zelf beleggen iets voor u kan zijn.


Kies zelf waarin u belegt

U hebt bij zelf beleggen verschillende opties: trackers, individuele aandelen en obligaties, of vb. beleggingsfondsen. Uiteraard is ook een combinatie mogelijk. U kiest op basis van de opportuniteiten die zich voordoen.

Ziet u bijvoorbeeld een grote toekomst in een bepaalde sector? Dan kan u een sectorfonds aankopen. Merkt u dat er iets op til is bij een bedrijf dat u nauw opvolgt? Overweeg dan om in het aandeel te beleggen.

Het is een kunst om de best presterende beleggingsfondsen, aandelen, obligaties en andere financiële instrumenten in uw portefeuille op te nemen wanneer u zelf belegt.

</br<>
vergelijken-hero-1

Laat uw kennis in uw voordeel werken

U als belegger weet over sommige zaken ongetwijfeld meer dan medebeleggers. Gebruik die kennis dan ook in uw voordeel.

Bent u in uw vrije tijd graag bezig met auto’s en kent u die sector als uw broekzak? Of merkt u dat uw kinderen enkel en alleen nog snacks of schoenen van dat bepaald merk willen?


"In uw dagdagelijkse leven komt u continu in contact met beleggingsopportuniteiten. Het is aan u om die kansen om te zetten in een mooi rendement."


Het is waardevolle informatie waar u vandaag de dag misschien nog onbewust mee omgaat. Besef echter dat u in uw dagdagelijkse omgeving continu in contact komt met beleggingsopportuniteiten. Het is aan u om die kansen om te zetten in een mooi rendement door bijvoorbeeld te beleggen in aandelen die daarop inspelen.

Zelf beleggen als verrijking – letterlijk en figuurlijk

Zelf beleggen is een interessante hobby die u daarnaast ook nog eens geld kan opleveren (mits u rekening houdt met de risico’s). Door te beleggen leert u met een kritische blik naar onze maatschappij kijken. U bent zich meer bewust van wat er zich in de wereld afspeelt, en speelt daarop in.

Ziet u bijvoorbeeld op het nieuws iets over een nieuwe veelbelovende technologie? Het kan dan interessant zijn om de sector of het bedrijf in kwestie eens onder de loep te nemen. Een verrijking op vele vlakken dus.


verrijking

10 geboden om succesvol zelf te beleggen

Besef wel dat u als zelfstandige belegger over voldoende kennis en discipline moet beschikken. Wanneer u ergens goed in wil worden, moet u hier tijd in investeren. Dat is bij zelf beleggen niet anders. Ervaring opdoen bij beleggen is de boodschap. Deze 10 geboden helpen u alvast een eind op weg om een groots belegger te worden:

1. Beleg zelf met geld dat u de komende jaren (minstens 5 à 10 jaar) niet nodig hebt.
Op die manier voorkomt u dat u uw belegging van de hand moet doen op een ongunstig moment.

2. Zorg voor een noodbuffer. Hou minstens 3 tot 6 keer maandloon aan op uw spaarrekening als buffer voor onvoorziene omstandigheden.

3. Bepaal een goede strategie om zelf te beleggen en houd u eraan.

4. Kosten eten uw rendement op. Handel niet te veel en beleg in kostenefficiënte producten zoals trackers.

5. Spreiding, spreiding, spreiding. Beleg niet al uw geld in slechts enkele effecten. Een twintigtal aandelen is een goed begin.

6. Probeer de markt niet te timen. U belegt best periodiek, bijvoorbeeld elke maand. Op die manier hoeft u zich geen zorgen te maken over de korte termijn schommelingen van de beurs.

7. Beleg in wat u kent. Investeer enkel in bedrijven waarvan u het business model begrijpt.

8. Gebruik een referentie-index, of benchmark. Vergelijk uw eigen prestaties regelmatig met een benchmark (bijvoorbeeld de MSCI World Index). Zo komt u te weten hoe goed u presteert ten opzichte van de markt in zijn geheel.

9. Koop niet de koers, maar de waarde. Staar u niet enkel blind op het koersverloop van een aandeel wanneer u zelf wil beleggen. Hou ook rekening met het winstvermogen van dat bedrijf en hoe zich dat verhoudt ten opzichte van de koers.

10. Maak uw huiswerk. Een goed geïnformeerd belegger is er meer dan 2 waard. Uw beleggingskennis, en bijgevolg uw rendement, zullen ervan profiteren wanneer u zelf uw eigen onderzoek doet.

De belangrijkste les is misschien wel de minst aangename: risicovrij beleggen bestaat niet, de kans op verlies bestaat. Bovenal is beleggen een goed alternatief om uw vermogen te doen groeien, al gaat het niet per se vanzelf. Zelf beleggen vraagt tijd, kennis en discipline. Eenmaal dat er is, kan u wel mooie opportuniteiten halen. Succes!


Zelf online beleggen?


Ontdek wat BinckBank voor u kan betekenen in een handige brochure.


DISCLAIMER

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling vanwege BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden, uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

Wanneer is beleggen in fondsen iets voor u?

De kracht van beleggingsfondsen uitgelicht

vergelijken-hero-4

Als u niet de ambitie hebt om zelf dagelijks uw beleggingen op te volgen, maar toch (mits een hoger risico) zelf accenten wil leggen qua regio’s, sectoren en thema’s, dan bieden fondsen een goede oplossing voor u.


Wanneer u zelf wil beleggen kan u individuele financiële instrumenten kopen, of u kan ook beleggen in fondsen. Wanneer u een beleggingsfonds koopt, zal uw fondsbeheerder instaan voor de opvolging van dit beleggingsvehikel. Hij bepaalt voor u welke obligaties of aandelen opgenomen worden, doet transacties, etc.

Soorten beleggingsfondsen

Er zijn verschillende soorten beleggingsfondsen waarin u kan beleggen. Eerst en vooral is het belangrijk dat u bepaalt hoeveel risico u wenst te nemen. Risico en rendement zijn 2 onafscheidelijke begrippen op de financiële markten. Hoe hoger het verwachte rendement wanneer u belegt in fondsen, hoe meer risico u moet nemen.

Wil u weinig risico nemen? Dan belegt u in fondsen die voornamelijk of uitsluitend uit obligaties bestaan. Hoe hoger uw risico-appetijt, hoe meer aandelen in het fonds opgenomen mogen worden. Zo kiest u of u wil investeren in een obligatiefonds, een aandelenfonds of een gemend fonds (combinatie van aandelen en obligaties). Wat ook helpt, is kijken naar het SRRI-level van een fonds: dat cijfer geeft op een schaal van 1 tot 7 het risico van een beleggingsfonds aan.

SRRI

Ook kan u zelf bepalen of u al dan niet dividenden wil ontvangen wanneer u in fondsen belegt. Een distributiefonds is een goede optie om dividenden te ontvangen. Kapitalisatiefondsen keren geen dividend uit. De dividenden worden automatisch voor u herbelegd in het fonds zelf.


Voordelen van beleggen in fondsen

Hét grote voordeel van een fonds voor u als belegger is dat uw belegging wordt opgevolgd door een expert. Iemand met jarenlange ervaring in zijn vak is dagdagelijks bezig met de opvolging van uw belegging.

Daarnaast bevat een beleggingsfonds ook doorgaans meer dan 100 posities. Op die manier bent u in een klap veel beter gespreid dan wanneer u een individueel effect zou kopen. Wanneer 1 van de onderliggende posities in uw fonds minder presteert, heeft dat een veel kleinere impact op uw rendement dan wanneer 1 van uw individuele aandelen of obligaties slecht presteert. Zo verlaagt u uw risico.


zakenman

10 Gouden regels om succesvol te beleggen in fondsen

U als belegger wil uiteraard de best presterende beleggingsfondsen in uw portefeuille opnemen. Hier alvast 10 gouden regels om u te helpen in deze zoektocht:

1. Verlies nooit de risico’s uit het oog: de minst leuke les, maar wel een realistische. Ook met fondsbeleggen blijft de kans op eventueel verlies reëel.

2. Bepaal uw doelstellingen. Wat wil u bereiken met uw beleggingen? Door realistische doelstellingen op te stellen weet u waar u zich aan mag verwachten als belegger.

3. Ga de prestaties van het fonds na. Hoe goed wist het fonds in het verleden te presteren? Was het fonds in staat de brede markt te kloppen?

4. Zorg voor voldoende geografische en sectorale spreiding.

5. Behoud het overzicht. U kan in duizenden verschillende fondsen beleggen. Laat u niet overdonderen door het aanbod en behoud het overzicht. Keep it simple.

6. Let op de kosten. Uw fondsbeheerder rekent kosten aan en werkt soms met inducements (een soort commissie). Kies voor een fonds dat een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit biedt.

7. Bestudeer de fondsmanager. Sommige fondsbeheerders presteren nu eenmaal beter dan anderen. Kies voor een fondsbeheerder die in het verleden al grote successen wist te boeken. Achterhaal ook de belangrijkste redenen van dit succes. Een goede kennis van de beleggingsfilosofie is zeker een must.

8. Beleg in een indexfonds. Indexfondsen volgen de markt. Wanneer u hierin belegt, behaalt u met andere woorden een marktconform rendement. De lage kosten van deze fondsen zijn zeer voordelig. Let hierbij wel op het verschil tussen beurs- en niet-beursgenoteerde fondsen.

9. Spreid over verschillende fondsen. Stop al uw eieren niet in dezelfde mand. Door te spreiden over verschillende fondsen verlaagt u uw risico. Hou hier bijvoorbeeld rekening met fondsen die een verschillende filosofie volgen maar wel binnen uw plan passen.

10. Speel in op de trends. Met een sectorfonds, of een beleggingsfonds dat uitsluitend in een bepaalde regio belegt, kan u optimaal inspelen op de trends die zich volgens u op dat moment voordoen.

Net als zelf beleggen en laten beleggen is fondsbeleggen een alternatief om uw geld te doen groeien. Zoek uit wat het beste bij u past, zo houdt u uw beleggingen het langste vol. Succes!

Fondsbeleggen bij BinckBank?


Gratis instappen kan al vanaf € 500.


DISCLAIMER

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling vanwege BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden, uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

De 10 geboden voor beleggen in beheer

Ontdek of beheerd beleggen iets voor u is

vergelijken-hero-3

Wie kiest voor beleggen in beheer volgt best deze 10 geboden op. Lees ze allemaal en maak voor uzelf uit of deze manier van beleggen geschikt is voor u.

1. Bespaar kostbare tijd met beheerd beleggen

Uw beleggingsportefeuille goed uitbouwen, opvolgen, bijsturen, etc. is een werk dat tijd en kennis vergt. Uw portefeuille spreidt u ook best over verschillende regio’s en sectoren, wat extra opzoekwerk vraagt. Om nog maar te zwijgen van de economische ontwikkelingen op wereldniveau (opgepikt uit de actualiteit) die u beter mee vertaalt in uw beleggingsportefeuille.

Zonder een periodieke opvolging loont uw inzet trouwens niet altijd: discipline om uw beleggingen onder de loep te nemen is een absolute noodzaak. Klinkt het allemaal als veel werk? Door uw beleggingen niet zelf te beheren maar te kiezen voor beleggen in beheer, neemt uw bank/vermogensbeheerder uw tijds- en/of kenniszorgen uit handen.


2. Bepaal zelf het geld dat u wil beleggen

Regelmatig heerst het misverstand dat beleggen in beheer enkel voor de happy few is. Er zijn inderdaad vermogensbeheerders die enkele honderdduizenden euro’s vragen als minimum instap. Gelukkig zijn er ook online beheerders waar beleggen al vanaf een paar duizenden euro’s kan.


specialisatie

3. Kies voor specialisatie

Specialisatie loont, zoals bij veel in de wereld. Kies daarom bij voorkeur een beleggingsbank voor uw beleggingen. Een bank die zich uitsluitend bezighoudt met beleggingen, zal u een betere service kunnen aanbieden tegen lagere kosten. Lagere kosten bij beleggen betekent dan weer meer rendement voor u.


4. Ga voor transparantie

Vraag aan uw toekomstig beheerder goed door. Zo laat u zich niet verrassen. Vraag bijvoorbeeld hoeveel de kosten van beleggen bedragen. Of u beurstaks betaalt. Of u geniet van een vast contactpersoon. Wat de beleggingsfilosofie is en de historische rendementen zijn.

service

5. Vergelijk de kosten van beleggen in beheer

Lage kosten zijn de enige zekerheid om een hoger rendement te halen. Een vergelijking tussen verschillende beheerders toont al snel dat er grote verschillen zijn: een beheerder die 3 tot 4 keer zoveel kosten aanrekent, is geen uitzondering.

Gemakkelijk zelf de kosten tussen verschillende vermogensbeheerders vergelijken kan aan de hand van volgende vragen:


  • Wat is de kost van het beheer (directe kost) en wat zijn de kosten verbonden aan de producten in het beheer (indirecte kosten)?
  • Zijn de aan- en verkooporders inbegrepen in de jaarlijkse kosten?
  • Zorgt de beheerder voor een fiscaal vriendelijke structuur? Daarmee bedoelen we: betaalt u beurstaks bij aan- en verkooporders door de beheerder?
  • Wordt er een prestatievergoeding aangerekend?
  • Rekent de beheerder bewaarloon aan?

6. Informeer uw vermogensbeheerder

Informeer uw vermogensbeheerder zo uitgebreid mogelijk over uw financiële situatie, beleggingsdoelen en risicobereidheid. Op die manier kan de beheerder een op maat gemaakt beleggingsplan opstellen. Als het gaat over geld beleggen in beheer, maken goede afspraken (op voorhand) zeker goede vrienden.


7. Vraag naar de benchmark

Is een rendement van bijvoorbeeld 5% een goede prestatie? Om het antwoord op deze vraag te kennen, vergelijkt u die 5% met een benchmark. Dat is een realistische maatstaf waarmee u de prestaties van beleggen in beheer kan vergelijken. Meestal is de benchmark een bepaalde marktindex.

Presteert de benchmark 8% en uw beheerder 5%, dan kan u de prestaties van de beheerder ondermaats noemen. Een negatief rendement kan in sommige gevallen dus ook een goede prestatie van uw beheerder zijn.


vertrouwen

8. Heb vertrouwen

U geeft de touwtjes grotendeels uit handen en dat durven loslaten is niet voor iedereen weggelegd. Daarom raden we u aan om de beheerder te vertrouwen en hem tijd te gunnen, eenmaal u hebt gekozen voor een partij en uw beheer is gestart.

Elke dag de beheerde portefeuille controleren en bij mindere prestaties onmiddellijk het beleggingsplan willen wijzigen, leidt vaak tot mindere prestaties. Probeer daarom een zekere afstand te bewaren en bijvoorbeeld 1 maal per week of zelfs 1 maal per maand de portefeuille te bekijken. Geef een beheerder minstens 3 jaar de tijd om zich te bewijzen en volg periodiek de prestaties van de benchmark op. 


9. Time de markt niet

Het verband tussen de beste en slechtste beursdagen valt niet te ontkennen. Slaagt u erin om uw portefeuille enerzijds niet te prooi te laten vallen aan de slechtste beursdagen en anderzijds te profiteren van de beste dagen, dan zal dat een grote impact hebben op uw rendement. Helaas heeft niemand een glazen bol. Zelfs als u het geluk hebt om af en toe de spijker op de kop te slaan, is het onmogelijk om elke grote stijging en daling van de beurs met enige consistentie correct te voorspellen. Wat u wel kan doen, is geleidelijk instappen: elke maand een bedrag erbij investeren. Zo bent u minder onderworpen aan koersschommelingen op de beurs.


10. Gun de fiscus niet te veel

Informeer goed over eventuele belastingen bij beleggen in beheer. Sommige beleggingen zijn fiscaal gezien voordeliger dan andere. Zo geven sommige beleggingen bijvoorbeeld recht op een (gedeeltelijke) vrijstelling van de roerende voorheffing of recht op een belastingverlaging.


Laten Beleggen bij BinckBank?


Wij verzamelden de 10 meest gestelde vragen over vermogensbeheer bij BinckBank in een handige infobox.
Krijg hem gratis toegestuurd bij u thuis.


DISCLAIMER

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling vanwege BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden, uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

Waarom beleggen in beheer nu meer dan ooit interessant is

De democratisering van vermogensbeheer

Doorsnee beleggers kunnen tegenwoordig ook beleggen in beheer. Een privilege waar voordien enkel de ultrarijken toegang tot hadden. Die verschuiving in de markt heeft de ervaring van beheerd beleggen aanzienlijk veranderd. Vooral dankzij de komst van online vermogensbeheerders. Dit moet u weten.

vergelijken-hero-2

Traditionele vermogensbeheerders onder druk

De tijd van gemakkelijk geld verdienen is voor traditionele vermogensbeheerders voorbij. Vernieuwende technologische ontwikkelingen veranderen steeds meer de ervaring van beleggen in beheer. Een trend die u als belegger een interessant competitief aanbod voorschotelt waarin u uw geld kan beleggen.


Beheerd beleggen al vanaf € 10.000

Sinds online spelers de markt van vermogensbeheer zijn toegetreden, is het instapbedrag van beleggen in beheer fel verlaagd. Vanaf € 10.000 (of zelfs minder) kan u al starten met beheerd beleggen. Drempels van € 100.000 tot soms zelfs meer dan € 500.000 hoeft u dus niet meer te trotseren.


Geld beleggen: gemak tegen een lage prijs

Ook de kosten van beheerd beleggen zijn lager dan voordien. Zo kan u nu tegen een relatief kleine kost uw geld beleggen dankzij de digitalisering van beheerd beleggen. Een slim geautomatiseerd proces maakt dure beleggingsadviseurs die uw portefeuille efficiënt bijsturen, overbodig.

De online dienstverlening drukt ook de kosten van beleggen in beheer (geen kantorennetwerk nodig bijvoorbeeld). Traditionele vermogensbeheerders kloppen daardoor moeilijk de prijzen van online banken. Wist u dat u bij Laten Beleggen, de vermogensbeheerdienst van BinckBank, slechts tussen 0,95% en 1,55% per jaar aan kosten betaalt? Geen verrassingen voor u.

Waarin verschilt de ervaring van vermogensbeheer bij BinckBank van andere banken?
Ons antwoord is zo transparant, bijna ambetant. Lees het artikel.

Gedisciplineerd beleggen in beheer

De markt achterna hollen is een drang van veel beleggers. Vaak weet u wat u zou moeten doen maar mist u de discipline om juist te handelen. Nu vermogensbeheer toegankelijker is, kan u gemakkelijk gedisciplineerd uw geld beleggen. Ook wanneer u niet over de nodige kennis of tijd beschikt.


Hulp bij lage rente

Beleggen is meer dan ooit een noodzaak geworden om de lage rente het hoofd te bieden. Nu beheerd beleggen toegankelijker is, kan dat een goed hulpmiddel zijn om u beter voor te bereiden op uw pensioen. Met sparen holt u onvermijdelijk uw vermogen uit omdat de actuele rente een negatief rendement oplevert na inflatie. Beleggen in beheer kan een (fiscaal optimaal) alternatief zijn om uw vermogen verder op te bouwen. Let wel: aan beleggen is meer risico verbonden.

De rente op uw spaarboekje bedraagt momenteel 0,11%, en de Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie van iets minder dan 2%. Elk jaar wordt het dagelijks leven dus ongeveer 2% duurder. Deze tabel toont u hoeveel koopkracht u onder de huidige economische omstandigheden verliest:

 Totaal verlies aan koopkracht op spaarboekje van € 100.000  
Na 5 jaar€ 9.856,87
Na 10 jaar€ 20.793,98
Na 20 jaar€ 46.376,60
Na 30 jaar€ 77.782, 98

U leest het, beheerd beleggen is vandaag aantrekkelijk. Zeker bij online spelers kan u voordeel halen door kosten te besparen.

DISCLAIMER

Dit is een commercieel bericht. Aan elke belegging zijn risico's verbonden, uw inleg kan minder waard worden. De fiscale behandeling is afhankelijk van uw individuele omstandigheden en kan in de toekomst aan wijzigingen onderhevig zijn. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

Download de gids

Beleggen in aandelen, obligaties en/of fondsen?
Zelf Beleggen, of uw geld Laten Beleggen door experten?
Ontdek de voor- en nadelen van elke beleggingsvorm in deze handige gids.


Bedankt! U ontvangt de kortingscode binnenkort in uw mailbox.

Download onze handige gids

DISCLAIMER

De bovenstaande informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank.


Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.


Aan de dienstverleningen Zelf Beleggen en Laten Beleggen zijn kosten en lasten verbonden die u kan raadplegen in de Tarievenlijsten in het Documentencenter op www.binck.be.


Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat BinckBank na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.


Alvorens u toegang krijgt tot de dienstverlening Laten Beleggen zal BinckBank op basis van uw kennis en ervaring, uw voorkeuren en uw financiële situatie oordelen over de geschiktheid van de dienstverlening.