Wat kost beleggen?

Alle kosten van beleggen uitgelicht in deze handige gids

Download de gids

Wanneer u belegt, hebben verschillende soorten kosten een rechtstreekse invloed op uw succes in beleggen. Kent u ze allemaal? In dit handige overzicht leert u alles wat u moet weten over de kosten van beleggen.


Ook uw rendement verhogen? Download de volledige gids als PDF.

Wat zijn instapkosten?

Het effect van instapkosten op uw beleggingen

kosten-hero-1

Instapkosten komen voor bij de aankoop van een beleggingsfonds. Het zijn eenmalige kosten die uw bank of broker aanrekent als administratievergoeding wanneer u 1 of meerdere deelbewijzen van een beleggingsfonds aanschaft. Weten of u niet te veel betaalt voor uw beleggingsfondsen? Leer alles over instapkosten in onderstaand artikel.

Hoeveel instapkosten betaalt u?

De eerste kosten waarmee u als belegger geconfronteerd wordt zijn de instapkosten. Wanneer u bijvoorbeeld een beleggingsfonds aankoopt, moet u hiervoor vaak een vergoeding betalen. Deze kost leest u als een percentage van uw gestort kapitaal.

Het is gebruikelijk dat uw bank of broker een instaptarief tussen de 0 en 3 % aanrekent. In extreme gevallen kan dat cijfer zelfs oplopen tot 5 à 6%.


"Alle Belgische fondsenbeleggers samen betalen meer dan € 1 miljard aan instapkosten pér jaar"


Voor u als belegger is het belangrijk om te weten dat wanneer deze kosten hoog oplopen, die een aardige hap uit uw rendement kunnen nemen. Wist u bijvoorbeeld dat alle Belgische fondsenbeleggers samen meer dan € 1 miljard aan instapkosten betalen pér jaar?

Handig om te weten: soms kan een beleggingsfonds extra instapkosten aanrekenen in het kader van een soft close. Die tactiek gebruiken fondshuizen vaak om bij grote populariteit van een beleggingsfonds – waardoor het een (te) forse toestroom van nieuw kapitaal aantrekt – de strategie en de beleggers die al in dat beleggingsfonds zitten te beschermen. Bij een soft close is het nog mogelijk om in het beleggingsfonds te beleggen, maar het wordt onaantrekkelijk gemaakt, door vb. kosten te verhogen.


kosten-extravisual-1

Het effect van instapkosten op uw rendement

Voor u start met beleggen, is het belangrijk dat u eerst en vooral een goede vergelijking van de kosten van verschillende banken en brokers maakt. Zo zijn er wel degelijk spelers op de markt die geen instapkosten aanrekenen. Dat kan u al snel honderden, tot zelfs duizenden euro’s besparen.

Als belegger krijgt u te maken met verschillende soorten kosten. Naast de instapkosten, let u beter ook op beheerkosten en kosten bij de verkoop van uw beleggingsproducten (uitstapkosten).


Stel, u beslist vandaag om te starten met (fonds)beleggen. U koopt voor € 10.000 een beleggingsfonds, en stort vervolgens maandelijks € 500 bij. De komende 10 jaar behaalt het fonds een fictief gemiddeld nettorendement van 6% per jaar (exclusief instapkosten). Denkt u dat er op het einde van de rit een groot verschil zal zijn in uw eindkapitaal wanneer u in het ene scenario 1% en in het andere 3% aan instapkosten betaalt?

De cijfers liegen er niet om. Wanneer u een instapvergoeding van 1% betaalt, zal u na 10 jaar over € 100.700 beschikken, terwijl u in het 2de scenario € 98.700 bij elkaar hebt belegd. Een verschil van € 2.000, en dat enkel en alleen door een iets hogere instapkost.


Door op een verstandige manier uw geld te beheren, kan u ervoor zorgen dat u zelf de vruchten van uw (fonds)beleggingen plukt, en niet uw bankier. U kan de bespaarde kosten dan voor andere zaken gebruiken. Een reisje met het gezin, of dat jasje dat u altijd al wou hebben bijvoorbeeld.

Merk op dat bovenstaand principe ook geldt voor andere investeringen. Zo kunnen de instapkosten van verschillende soorten pensioensparen, langetermijnsparen, etc. ook sterk verschillen van elkaar. Voor deze producten loont het ook zeker de moeite om een vergelijking te maken.

Benieuwd welke vorm van beleggen bij u past?
Ontdek het in 5 eenvoudige vragen. Doe de test.

Waar vindt u de instapkosten van beleggingsfondsen?

De instapkosten van beleggingsfondsen kan u meestal raadplegen op de website van uw bank of broker. Niet het geval? Dan contacteert u best even de financiële instelling in kwestie. Ook via de website Morningstar kan u snel en eenvoudig bekijken welke de maximale instapkosten zijn die worden aangerekend.

 • Ga naar de zoekbalk bovenaan de pagina;
 • Typ het beleggingsfonds van uw keuze in;
 • Klik op de ‘kosten’.

Weet dat instapkosten vaak onderhandelbaar zijn

Tot slot hebt u als belegger ook nog een troef in handen: de kosten die uw bank aanrekent zijn vaak onderhandelbaar, behalve de bedragen die toekomen aan het beleggingsfonds zelf. Durf daarom kritisch te zijn ten opzichte van uw bankier en vraag een korting.

DISCLAIMER

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling vanwege BinckBank. Aan onze dienstverleningen zijn kosten en lasten verbonden die u kan raadplegen in de Tarievenlijsten. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

Het belang van transactiekosten bij beleggen

De impact van aan– en verkopen op uw beleggingsresultaat

kosten-hero-2

Een transactiekost is een vergoeding die u aan uw bank of broker betaalt bij elke aan- of verkoop van een effect. Elke keer u handelt in een financieel instrument, zal u geconfronteerd worden met deze kost. Minder betalen kan, als u de volgende zaken in acht neemt.

Wanneer u in individuele aandelen of andere financiële instrumenten belegt, hangt de vergoeding af van de grootte van uw aankoopbedrag. Hoe groter uw investering, hoe meer kosten u in absolute termen (€) betaalt, maar hoe kleiner de procentuele kost ten opzichte van uw aankoopbedrag.

Doorgaans betaalt u tussen de € 6 en € 7,50 voor een transactie onder de € 2.500. Uw jaarlijkse transactiekosten eenvoudig berekenen kan door uw aantal transacties per jaar te vermenigvuldigen met de transactiekost van uw bank of broker.

Bank of broker?

Besef dat banken in het algemeen een hogere kost aanrekenen dan brokers. De kosten van beleggen bij een grootbank met 3 letters in de naam zullen in de meeste gevallen beduidend hoger uitkomen dan wanneer u belegt bij een online broker zoals BinckBank.

Naast een transactiekost rekenen banken meestal ook een bewaarloon aan. Dat zijn de kosten die een bank in rekening brengt voor het onder beheer houden van uw effecten. Een online broker rekent hier vaak geen vergoeding voor aan.


Transactiekosten bij actief en passief beleggen

Beginnend belegger? Voordat u start met beleggen doet u er goed aan om een vergelijking te maken tussen indexbeleggen of passief beleggen, en actief beleggen.

Actieve beleggers proberen de beurs te kloppen. Hun doel: beter presteren dan een bepaalde index, bijvoorbeeld de BEL20. Dat type beleggers is sterk geïnteresseerd in de beurs. Ze halen er plezier uit om hun beleggingen actief op te volgen en proberen medebeleggers af te troeven.

Typerend voor actieve beleggers is dat ze meer handelen, en dus meer transactiekosten betalen. Het is een van de belangrijke redenen waarom slechts een klein percentage van alle beleggers erin slaagt om op lange termijn beter te presteren dan een index.

Anderzijds kan u ook passief beleggen. U kopieert dan met uw investering een bepaalde index. Bijgevolg behaalt u een marktconform rendement. Wanneer u passief belegt, doet u waarschijnlijk zeer weinig aan- en verkopen. De transactiekosten liggen daardoor beduidend lager dan wanneer u actief belegt.

Denkt u dat zelf online beleggen iets voor u is?
Ontdek waarom wel/niet in dit artikel.
kosten-extravisual-2

Vermogensbeheer

Wanneer u niet de ambitie hebt om wekelijks uw beleggingen op te volgen, is het interessant om uw vermogen te laten beheren door een expert. Bij deze beheerde vorm van beleggen is een beheerder met jarenlange expertise verantwoordelijk voor de opvolging. Dat kan zowel in actief als passief beheerde fondsen.

In de meeste gevallen, vooral bij traditionele banken, zal u transactiekosten moeten betalen. Weet echter dat enkele online beleggingsbanken deze kost niet aanrekenen. U informeert daarom best op voorhand bij uw bank of broker in verband met het al dan niet bestaan en de hoogte van de transactiekosten. Op die manier vermijdt u onaangename verrassingen.

Beleggen in beheer, meer dan ooit interessant


Dankzij de komst van online beleggen kan de doorsnee belegger tegenwoordig ook beleggen in beheer. Dit moet u weten. 

DISCLAIMER

Dit is een commercieel bericht. Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling vanwege BinckBank. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

Goedkoop en rendabel beleggen doet u zo

De kosten van beleggen in verschillende financiële instrumenten

kosten-hero-4

‘Wat kost beleggen?’ Veel hangt af van het financieel instrument waarin u belegt. Welk instrument u ook kiest, bij beleggen streeft u naar een evenwicht tussen lage kosten en een optimaal rendement. Daarom lijsten we de kosten per type beleggingen voor u op.

Goedkoop zelf beleggen

Wanneer u individuele aandelen (of andere instrumenten) koopt, bepaalt u zelf waarin u investeert. U maakt met andere woorden zelf uw huiswerk en speelt in op de opportuniteiten die zich volgens u op dat moment voordoen op de financiële markten. Wat u zelf doet, doet u vaak goedkoper. Dat is bij beleggen niet anders. Voor een transactie onder de € 2.500 betaalt u gemiddeld gezien tussen de € 6 en € 7,50.

Vergeet wel niet dat goedkoper niet altijd beter is. Veel beleggers vinden het moeilijk om zelf te beleggen. Ze maken allerlei beleggersfouten, wat drukt op hun rendement. Dat zorgt ervoor dat slechts een klein percentage van alle beleggers erin slaagt om zelfstandig een marktconform rendement te behalen.

Ook wanneer u niet de ambitie hebt om dagelijks of wekelijks uw beleggingen op te volgen, kan het voor u een goede zaak zijn om minstens een deel van uw vermogen in beleggingsfondsen te beleggen, of te laten beleggen door ervaren experten.

Twijfelt u of zelf online beleggen iets voor u is?
Ontdek waarom het iets voor u kan zijn in dit artikel.

Goedkoop fondsbeleggen?

Als u fondsbeleggen vergelijkt met zelf beleggen, dan betaalt u een extra vergoeding aan de fondsbeheerder. Dat is ook het geval bij beheerd beleggen. In ruil daarvoor kan u beroep doen op de jarenlange expertise van het fondshuis in kwestie.

Die extra kost hoeft echter zeker niet altijd nadelig te zijn. Omdat in elk beleggingsfonds doorgaans meer dan 100 posities zitten, zorgt dat ervoor dat u meteen goed gespreid bent. Daarnaast hoeft u zich niet bezig te houden met de opvolging van uw portefeuille. Uw fondsbeheerder doet dat voor u. Dat zorgt bij veel beleggers voor gemoedsrust. De lopende kosten van een beleggingsfonds liggen meestal tussen de 1% en 3%.

Twijfelt u nog aan beleggen in fondsen?
Ontdek waarom het iets voor u kan zijn in dit artikel.

Beleggen in obligaties

Naast aandelen kan het ook interessant zijn om een deel van uw vermogen in obligaties te beleggen. Ook hier hebt u opnieuw de keuze om te beleggen in individuele obligaties of in een obligatiefonds.

Als u zelf een bepaalde staats- of bedrijfsobligatie wil aankopen, betaalt u net zoals bij aandelen een transactiekost die voor investeringen onder € 2.500 gemiddeld gezien tussen de € 6 en € 7,50 ligt.

Wanneer u een obligatiefonds aankoopt, moet u rekening houden met de lopende kosten. Onder die kostenpost valt de beheervergoeding voor het beleggingsfonds. Op de website van Morningstar kan u die kosten terugvinden:

 • Ga naar de zoekbalk bovenaan de pagina;
 • Typ het beleggingsfonds van uw keuze in;
 • Klik op de ‘kosten’.

kosten-extravisual-4

Ideale combinatie kosten en rendement

Dat is goedkoop beleggen. Als belegger wil u na aftrek van kosten een zo hoog mogelijk rendement, rekening houdend met het mogelijk risico. Het is dus zaak om een optimaal evenwicht te vinden tussen kosten en rendement. Een zeer goedkope belegging is niet noodzakelijk beter dan een andere belegging met een hogere kost, en vice versa.

U doet er goed aan om naar het track record van de beleggingsfondsen, of het bedrijf in kwestie te kijken. Hoe presteerde het bedrijf of het beleggingsfonds dat u zou willen aankopen de afgelopen jaren? Hoe langer de bestudeerde periode, hoe beter. Wanneer uw potentieel nieuwe belegging het de afgelopen jaren zeer goed deed, is het een eerste indicatie dat uw geld naar alle waarschijnlijkheid in goede handen is. Al bieden rendementen behaald in het verleden geen garanties voor de toekomst.

5 vragen die u moet stellen aan uw bankier


U bent klaar om te starten met beleggen in fondsen maar geen idee waar te beginnen?
Stel zeker deze 5 vragen aan uw bankier

DISCLAIMER

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling vanwege BinckBank. Aan onze dienstverleningen zijn kosten en lasten verbonden die u kan raadplegen in de Tarievenlijsten. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

Beleggen zonder extra kosten doet u zo

Beleggen met oog voor prijs-kwaliteit

kosten-hero-5

Beleggen zonder kosten? Dat bestaat niet. Een aantrekkelijk rendement tegen een faire kost behalen kan wel. Na deze 5 tips schat u uw rendement na aftrek van kosten beter in, ongeacht of u nu zelf belegt of uw vermogen laat beleggen.


1. Maak uw huiswerk

Eerst en vooral is het belangrijk dat u als kleine belegger op zoek gaat naar de broker die het beste aansluit bij uw behoeften. Net als bij het kiezen van uw partner zoekt u een financieel tussenpersoon die écht bij u past. Een broker die u kan helpen met het bereiken van uw financiële doelen.

De meest geschikte broker voor u als belegger hangt af van uw beleggingsstijl. Wil u uw geld laten beleggen? Bent u een actieve belegger of eerder een buy-and-holder? Het zijn vragen die u zichzelf moet stellen. Kent u het antwoord, dan kan u de broker kiezen die naadloos inspeelt op uw financiële behoeften.

2. Het belang van kosten op lange termijn

In het artikel over instapkosten las u al over het belang van kosten op uw rendement op lange termijn. Wanneer u vandaag € 100 belegt, en jaarlijks een rendement van 10% behaalt, dan hebt u na 1 jaar € 10 winst gemaakt. In het 2de jaar maakt u geen € 10 winst, maar 10% winst op € 110. U gaat er dat jaar dus € 11 op vooruit. Het zorgt ervoor dat uw vermogen exponentieel groeit. Dat heet de kracht van de samengestelde interest, ook wel het rente op rente effect genoemd. Of het 8ste wereldwonder volgens Albert Einstein.

Het voorbeeld in de onderstaande tabel baseert zich op een inleg van € 10.000.

Waarde van uw beleggingen over: 3% kosten per jaar 2% kosten per jaar 1% kosten per jaar
10 jaar € 14.802,44 € 16.288,95 € 17.908,48
20 jaar € 21.911,23 € 26.532,98 € 32.071,35
30 jaar € 32.433,98 € 43.219,42 € 57.434,91
40 jaar€ 48.010,21  € 70.399,89 € 102.857,18

Bron: Money Chimp Calculator

Na aftrek van kosten houdt u dubbel zoveel over als u jaarlijks 1% kosten betaalt in plaats van 3% kosten per jaar – en dat over een periode van 40 jaar.

Alles over kosten later nalezen? Download dan de handige gids. Daarin bundelden we de antwoorden op veel gestelde vragen over beleggingskosten.
Download hier.

3. Impact Mifid II op kosten

Goed nieuws voor u! Sinds 2018 zijn alle brokers en banken door Mifid II ertoe verplicht u een totaal kostenoverzicht (incl. belastingen) van uw beleggingen aan te bieden. Jaarlijks krijgt u alle kosten van dat jaar – betaald aan uw bank of broker – in een overzicht. De cijfers krijgt u in een percentage van uw geïnvesteerd kapitaal, alsook in absolute termen (€). Ook de betaalde beurstaksen kan u in dit overzicht terugvinden.


4. Vind de juiste balans

Besef dat bij beleggen kosten belangrijk zijn, maar zeker niet alleszeggend. U mag de meerwaarde die uw bank of broker biedt niet vergeten. De beste belegging is diegene die u het hoogste rendement oplevert – en dat na aftrek van kosten én rekening houdend met uw zin voor risico.

Wanneer uw broker u een iets hogere kost aanrekent, maar u wel voorziet van interessante informatie, beleggingstips of beursnieuws waardoor u betere beleggingsbeslissingen kan nemen (lees: meer rendement kan halen), is die iets hogere prijs zijn geld misschien meer dan waard. Verkiest u een goedkoop huismerk van uw lokaal warenhuis, of prefereert u kwaliteitsvolle merkproducten? Aan u de keuze.


kosten-extravisual-5

Beleggen zonder kosten voor ervaren beleggers

Wanneer u al even belegt, loont het de moeite om uw beleggingsresultaten te vergelijken met het rendement van indexbeleggen. Trackers die een bepaalde index volgen, rekenen doorgaans lage kosten aan. Wanneer u er samen met uw broker in slaagt om na kosten een hoger rendement te behalen dan een indexbelegging, weet u dat u een juiste keuze hebt gemaakt.

Beleggen zonder kosten is nog steeds een mythe. Kosten gelden gewoon voor iedereen, ongeacht het type belegger dat u bent. Door te weten welke kosten er allemaal zijn (directe, indirecte, kosten verbonden aan beheer en instrumenten, etc), kan u goed vergelijken en tot de beste keuze komen.

Zelf beleggen, fondsbeleggen of laten beleggen?


Het ruime aanbod aan beleggingsproducten en strategieën kan soms overweldigend zijn. Wij helpen u graag met het vinden van een oplossing op maat.

DISCLAIMER

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling vanwege BinckBank. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

Alle kosten van beheerd beleggen op een rijtje

Vergeet geen rekening te houden met indirecte kosten

kosten-hero-3

Vooraf kosten vergelijken is zeer belangrijk, zeker wanneer u kiest voor beheerd beleggen. Denk aan transactiekosten, bewaarlonen, makelaarslonen, beurstaksen, andere belastingen, lopende kosten en in uitzonderlijke gevallen ook prestatievergoedingen. En dan hebben we het nog niet over de achterliggende kosten. Kent u ze allemaal?


Voldoende aandacht voor de kostenposten en taksen is makkelijk dankzij dit handige overzicht:


 • In- en uitstapkosten: een procentuele vergoeding die beleggingsfondsen kunnen aanrekenen bij aan- of verkoop;
 • Transactiekosten: de kosten die u aan uw bank of broker betaalt bij elke transactie;
 • Bewaarloon: de vergoeding die een bank aanrekent voor het onder beheer houden van uw effecten. De meeste brokers rekenen geen bewaarloon aan;
 • Makelaarsloon: wanneer u belegt via een makelaar wil deze ook een deel van de koek. Een tussenpersoon brengt dus extra kosten met zich mee;
 • Beurstaks: ook de overheid wil een graantje meepikken. De beurstaks is verschillend naargelang het financieel instrument waarin u belegt. Neem voor meer informatie een kijkje op Test Aankoop;
 • Belastingen: uw beleggingswinsten worden niet belast in België. Wel moet u roerende voorheffing betalen wanneer u dividenden ontvangt. Dat zowel bij beheerd beleggen (beleggingsfondsen) als wanneer u belegt in individuele effecten. De roerende voorheffing bedraagt in België momenteel 30%. Merk op dat wanneer de totale waarde van de belastbare financiële instrumenten op uw effectenrekening(en) groter is dan € 500.000, u ook effectentaks verschuldigd bent;
 • Lopende kosten: de vergoeding van de beleggingsfondsen waarin uw beheerder belegt.

In heel uitzonderlijke gevallen kan er ook een prestatievergoeding worden aangerekend. Het is een vergoeding die fondsbeheerders vragen wanneer het beleggingsfonds heel goed heeft gepresteerd.

Zo kan er bijvoorbeeld een prestatievergoeding van 25% gevraagd worden voor alle rendementen die de 6% per jaar overschrijden. Haalde het beleggingsfonds het jaar voordien vb. een rendement van 10% – 4% meer dan 6 – dan zal u een prestatievergoeding van 1% moeten betalen (4%*25%).


kosten-3-extravisual

Voor de hand liggende versus achterliggende kosten

Alle kosten die u betaalt, beïnvloeden het rendement op uw beleggingsrekening. Het is belangrijk dat u alle kosten (her)kent, zowel de voor de hand liggende als de achterliggende kosten.

Algemeen bekende kosten kan u als belegger duidelijk waarnemen. Die worden meteen in mindering gebracht van uw geïnvesteerd bedrag. U kan ze raadplegen op het overzicht van uw beleggingsbank. Denk bijvoorbeeld aan transactiekosten en beurstaksen.

Daarnaast krijgt u als belegger ook te maken met achterliggende kosten. Bijvoorbeeld de lopende kosten. Daaronder valt de vergoeding voor de fondsbeheerder – iets wat u in beheerd beleggen minder snel zal opmerken.

Stel dat de lopende kost van het beleggingsfonds 1% bedraagt, en de koers vandaag noteert aan € 100, dan betekent dit concreet dat de fondsbeheerder elk jaar 1%, of 1 euro kapitaal uit het beleggingsfonds zal onttrekken.

Wanneer de fondsbeheerder het komende jaar 6% rendement weet te boeken, dan zal de koers van het beleggingsvehikel over 12 maanden niet € 106, maar € 105 bedragen.


Let wel, ook deze zogenaamde achterliggende kosten moeten op het overzicht van uw beleggingsbank terug te vinden zijn. We maken er in dit artikel vermelding van om te wijzen op het bestaan ervan. Zo voorkomt u onaangename verrassingen achteraf.

De Total Expense Ratio (TER) van beheerd beleggen

De Total Expense Ratio (TER) geeft in 1 cijfer de totale kosten weer die u betaalt, in de veronderstelling dat er geen transacties gedaan worden. De transactiekosten en de beurstaks worden dus buiten beschouwing gelaten. Het vertelt u als belegger hoeveel u elk jaar aan kosten zal betalen.

De TER wordt uitgedrukt als percentage in verhouding tot de waarde van het beleggingsfonds waarin uw beheerder belegt. Gemiddeld gezien zal deze tussen de 1% en 3% liggen. U kan de Total Expense Ratio terugvinden op de website van de fondsenmaatschappij in kwestie, of op de website Morningstar (de TER wordt hier ‘Lopende Kosten Factor’ genoemd).

Denkt u aan beleggen in beheer?


Lees alvast deze 10 geboden en kom te weten of beleggen in beheer bij u past.

DISCLAIMER

Aan onze dienstverleningen zijn kosten en lasten verbonden die u kan raadplegen in de Tarievenlijsten. De fiscale behandeling is afhankelijk van uw individuele omstandigheden en kan in de toekomst steeds wijzigen. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

Download de gids

Kosten kunnen een aardige hap uit uw rendement nemen.
Een voorbereide belegger is er meer dan 2 waard.
Met deze gids leert u hoe u uw kosten onder controle houdt.

Bedankt! U ontvangt de kortingscode binnenkort in uw mailbox.

Download onze handige gids

DISCLAIMER

De bovenstaande informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank.


Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.


Aan de dienstverleningen Zelf Beleggen en Laten Beleggen zijn kosten en lasten verbonden die u kan raadplegen in de Tarievenlijsten in het Documentencenter op www.binck.be.


Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat BinckBank na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen.


Alvorens u toegang krijgt tot de dienstverlening Laten Beleggen zal BinckBank op basis van uw kennis en ervaring, uw voorkeuren en uw financiële situatie oordelen over de geschiktheid van de dienstverlening.