Alle voordelen van de kern-satelliet benadering op een rijtje

5 minuten

Wanneer u belegt volgens de kern-satelliet benadering kan u genieten van heel wat voordelen. Zo heeft u minder tijd nodig voor de opvolging van uw portefeuille, zijn uw beleggingen vaak iets voorspelbaarder, bent u onmiddellijk goed gediversifieerd, betaalt u lagere kosten en combineert u ‘the best of both worlds’. Efficiënt en slim beleggen? De kern-satelliet benadering kan dan zeker een meerwaarde zijn voor u.

Tijdsefficiënt beleggen

Beleggers die beroep doen op de kern-satelliet benadering beleggen de meerderheid van hun portefeuille in de kern. Net zoals wanneer u de inrichting van uw keuken bepaalt, vraagt het opzetten van de kern van uw beleggingsportefeuille enkel en alleen wat werk bij de start. Eens de fundering van uw beleggingsportefeuille staat, heeft u hier verder zo goed als geen werk aan. Door de kern van uw beleggingsportefeuille te laten beleggen laat u het werk over aan experten. U gaat er op lange termijn doorgaans financieel op vooruit terwijl u zich in alle rust bezighoudt met andere zaken in uw vrije tijd. U laat uw geld dus voor u werken.

Waarom nu een goed moment is om te starten met beleggen?
Ontdek het in 60 seconden
Ontdek meer

Marktconform rendement

U hoort het wel vaker: historisch behaalde rendementen zijn geen garantie voor de toekomst. Het is een algemene regel in de beurswereld. Wel krijgt u door naar de in het verleden behaalde resultaten te kijken een goede indicatie van wat u op de lange termijn potentieel zou mogen verwachten. Zo leverde de S&P 500 inclusief dividenden sinds zijn oprichting in 1920 een jaarlijks gemiddeld rendement van bijna 10% op. Dat zijn heel mooie resultaten.

Aangezien u via de kern een groot deel van uw beleggingsvermogen in de markt in zijn geheel belegt, weet u alvast dat u voor dit gedeelte van uw portefeuille op lange termijn een marktconform rendement mag verwachten. Vervolgens belegt u uw satellieten op een iets actievere manier. Net zoals wanneer u peper en zout toevoegt aan uw eten zorgt het voor wat extra pit binnen uw portefeuille. Uiteraard heeft u tot doel om uw portefeuille zo goed mogelijk te kruiden. Op deze manier kan u mogelijks nog een iets hoger rendement behalen dan de markt in zijn geheel.

Lagere kosten

De kosten die u als belegger betaalt mogen absoluut niet onderschat worden. Het is een belangrijk gegeven. Zo zorgen 2 procent extra kosten per jaar over een periode van 40 jaar ervoor dat uw totale beleggingswinst maar liefst 50% lager uitkomt. Het spreekt voor zich dat u dit wilt vermijden als belegger. U betaalt liefst zo weinig mogelijk kosten voor zoveel mogelijk kwaliteit.

In de kern van uw beleggingsportefeuille belegt u dan ook in beleggingsproducten met een lage kost. Bijvoorbeeld in passieve trackers die jaarlijks enkele procentpunten aan kosten aanrekenen. Anderzijds kan u ook een deel van uw geld kostenefficiënt Laten Beleggen. Op deze manier let u op de kleintjes. Duur is niet altijd beter. Deze wijsheid geldt op de beurs meer dan ergens anders. Vraag het uzelf eens af: vindt u die koffie van Starbucks écht twee keer zo lekker als een andere? Velen vinden van niet. Zo is ook een beleggingsfonds dat dubbel zoveel kosten aanrekent doorgaans niet beter dan een ander fonds. Als belegger houdt u hier rekening mee. U heeft tot doel om uw eigen rekening te spijzen, en niet die van uw tussenpersoon.

Goede spreiding

Bent u nog niet overtuigd van de kracht van de kern-satelliet benadering? Een ander voordeel van deze strategie is dat u meteen voldoende gediversifieerd bent. U bent met andere woorden onmiddellijk aandeelhouder van verschillende bedrijven.

Voldoende spreiding is dan ook een absolute must voor elke beleggingsportefeuille. Zo voorkomt u dat de mindere prestatie van één aandeel het mooie rendement van uw gehele portefeuille teniet doet. Op de beurs wordt er een onderscheid gemaakt tussen het marktrisico en bedrijfsspecifieke risico’s.

Elk bedrijf is blootgesteld aan marktrisico’s. Deze heeft u als belegger zelf niet in de hand. Denk aan de algemene economische omstandigheden, de stand van de rente of de impact van politieke beslissingen. Daarnaast zijn er ook bedrijfsspecifieke risico’s. Bijvoorbeeld een brand in de fabriek van een bedrijf of het effect van een lagere koffieprijs voor koffieproducenten. Het is belangrijk om te weten dat u deze bedrijfsspecifieke risico’s weg kan diversifiëren. Hiervoor heeft u minstens een twintigtal aandelen nodig. Door voldoende te spreiden verlaagt u met andere woorden het risico dat u neemt. Het is misschien wel de enige free lunch die u kan terugvinden op de beurs.


Aan elke belegging zijn risico's verbonden, uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

Belangrijke informatie:

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt. De kosten en lasten verbonden aan Laten Beleggen kan u raadplegen in de Tarievenlijst op www.binck.be.

Ook interessant voor u