Leer op Mindfulness Day hoe uw brein financiële beslissingen neemt

Verbeter uw beleggingsprestaties door uw emoties te controleren

5 minuten

Vandaag is het Mindfulness Day. Ook bij het nemen van beleggingsbeslissingen spelen uw emoties en gedachtegang een grote rol. Uw linker hersenhelft gebruikt u voor creatieve en emotionele zaken, met uw rechter hersenhelft denkt u rationeel. Maar welke impact heeft dit op uw financiële beslissingen? 


Beursgoeroe Warren Buffett wist het al:

"Succesvol beleggen heeft niets te maken met IQ. Wanneer je over gewone intelligentie beschikt, moet je alleen nog die impulsen in bedwang weten te houden waardoor andere mensen in de problemen komen."


Behavioral finance gekenmerkt door beperkte rationaliteit

Geld beroert de gemoederen. Dat bewijzen bizarre koersschommelingen, collectieve in-of uitstapmomenten en het bestaan van het begrip disposition-effect. Economen en gedragspyschologen sloegen de handen in elkaar en bedachten de term 'behavioral finance'. Door de psychologische en sociale factoren die een rol spelen bij het nemen van een financiële beslissing te bestuderen en in kaart te brengen, blijkt dat beleggers onderhevig zijn aan een ‘beperkte rationaliteit’ als het aankomt op geldzaken. Tijd, emotie en informatie zijn de zaken waarvoor u moet opletten.

Kennis is macht, maar niet altijd

Hoeveel u weet, beïnvloedt uw rationaliteit. Klinkt tegenstrijdig? Toch is het zo. Bij beslissingen in het dagelijkse leven, weten we vaak niet wat de gevolgen zijn en doen we wat goed voelt, intuïtief zowaar. Bij behavioral finance en beleggen is het helemaal anders: daar rekenen we op de informatie die voorhanden is om een gefundeerde keuze te maken. Maar de wisselwerking tussen het vooruitzicht op een beloning (winst) en een negatieve uitkomst (verlies) maken een beslissing nemen moeilijk. De kans op spijt achteraf is namelijk groot.

Spijt hebben vinden we niet leuk. Het is weten wat we hebben en vergelijken met wat we hadden kunnen hebben. Dat knagende gevoel kan ervoor zorgen dat u achteraf ineens beslist om alles te verkopen en halsoverkop in iets anders te stappen. Laat u niet vangen en zet op tijd een stapje terug.

Meer risico wanneer u zich gelukkig voelt

Ook hoe u zich voelt op het moment van uw beslissing, is cruciaal voor het resultaat van uw beslissing. Uit Amerikaans onderzoek in 2005 is gebleken dat wanneer u blij bent op het moment van beslissen, u tot 30% meer risico neemt. Bent u zelf minder gelukkig, dan belegt u veiliger.

Bij BinckBank zijn we ons bewust van het effect van emoties op de beurs. Met de juiste tools helpen we u dan graag weloverwogen beslissingen nemen als het over uw portefeuille gaat. Of we nemen ze gewoon voor u. Benieuwd hoe? Vraag dan de gratis informatiebrochure over Laten Beleggen aan en kom in 10 stappen alles te weten.


Uw geld én onze expertise voor u laten werken?

Ontdek wat Laten Beleggen voor u kan doen

Vraag een infobox aan


Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt. Aan de dienstverlening zijn kosten en lasten verbonden die u kan raadplegen in de Tarievenlijst. De fiscale behandeling is afhankelijk van de individuele omstandigheden van een cliënt en kan in de toekomst aan wijzigingen onderhevig zijn. Alle nuttige en wettelijk voorgeschreven informatie vindt u terug in het Documentencenter.

 

Ook interessant voor u