De beurs als powerbank

Tien aandelen waar je energie van krijgt

5 minuten
VR 19-06-2020

Dat de steeds breder gevoerde klimaatdiscussie meer invloed krijgt op de financiële markten wordt steeds duidelijker. Natuurrampen en toenemende kosten om de wereld te wapenen tegen de opwarming van de aarde kunnen daarbij een negatief effect hebben, maar tegelijk wordt er ook volop geïnvesteerd in de energietransitie, nieuwe energiebronnen en andere klimaatoplossingen.

De energiesector is sinds jaar en dag een belangrijk onderdeel van de beleggingsportefeuilles van particuliere beleggers, maar de laatste jaren duiken steeds meer nieuwe bedrijven op die zich richten op duurzame energie en andere innovaties die onder meer vervoer, productie en verwarming kunnen vergroenen.

Daarbij valt de snel groeiende belangstelling van beleggers op voor bedrijven die zich specialiseren in batterijen, elektrisch rijden en andere vormen van slimme energieopslag.

Hieronder zet BinckBank tien van deze bedrijven op een rij. Een selectie die niet gemaakt is omdat wij vinden dat u daar direct in moet investeren, maar waarbij gekeken is waar BinckBank-beleggers op dit moment vooral in handelen. Let wel: enkele van onderstaande effecten noteren in een andere munt dan Euro en zijn onderworpen aan valuta risico.

Onderstaande bedrijven zijn daarbij momenteel populair:

 1. Tesla (Nasdaq: TSLA / ISIN:US88160R1014)

  Het Amerikaanse elektrische automerk Tesla behoeft nauwelijks nog introductie. Hoewel reeds in 2003 gestart heeft het bedrijf vooral de laatste jaren een enorme vlucht gemaakt en is het op de beurs inmiddels meer waard van Volkswagen.

 2. Alfen (Euronext: ALFEN / ISIN:NL0012817175 )

  De Nederlandse laadpalenproducent Alfen opereert vanuit Almere en kreeg begin 2018 een notering op Euronext. Naast laadpalen voor elektrische auto’s maakt het bedrijf modulaire energieopslagsystemen en particuliere elektriciteitsnetten voor onder meer de glastuinbouw.

 3. Ballard Power (Nasdaq: BLDP / ISIN:CA0585861085)

  Dit Canadese bedrijf ontwikkelt en produceert zogenaamde PEM- brandstofcelprodukten, die als energiebron dienen voor onder meer bussen en trams. Het bedrijf heeft reeds sinds de jaren negentig een beursnotering en was aanvankelijk vooral actief met lithium-batterijen.

 4. Fuel Cell Energy (Nasdaq: FCEL / ISIN:US35952H6018)

  Fuel Cell Energy is een Amerikaans bedrijf dat brandstofcellen ontwikkelt waarmee elektriciteit en warmte uit gas kan worden geproduceerd en beschikt hiervoor wereldwijd inmiddels over meer dan 50 fabrieken.

 5. NIO (NYSE: NIO / ISIN:US62914V1061)

  NIO wordt ook wel het Chinese Tesla genoemd. De vanuit Shanghai opererende elektrische autobouwer bestaat pas sinds 2014 en kwam van de grond door onder meer investeringen van bedrijven als Baidu en Tencent. Sinds eind 2018 is het bedrijf genoteerd op Nasdaq.

 6. Plug Power (Nasdaq: PLUG / ISIN:US72919P2020)

  Plug Power is een in New York zetelend Amerikaans bedrijf dat waterstof brandstofcellen ontwikkelt en produceert die ter vervanging dienen van conventionele batterijen in door elektriciteit aangedreven machines en voertuigen.

 7. Powercell (Stockholm: PCELL / ISIN:SE0006425815)

  Powercell is een Zweedse producent van brandstofcellen en ontstond in 2008 als een afsplitsing van autoconcern Volvo. De brandstofcellen worden onder meer gebruikt in de autobranche en de scheepvaart.

 8. Varta (Frankfurt:VAR1 / ISIN:DE000A0TGJ55)

  De Duitse batterijgigant Varta draait al meer dan 100 jaar mee en werd vooral groot door de productie van autoaccu’s. Het bedrijf keerde in 2017 terug op de beurs en investeert de laatste jaren vooral ook in mobiele- en microbatterijen en andere energieopslagsystemen.

 9. ITM Power (Londen: ITM / ISIN:GB00B0130H42)

  ITM Power produceert geïntegreerde waterstof-energie-apparatuur om het gebruik van hernieuwbare energie te verbeteren die anders zou worden verspild en is gespecialiseerd in elektrolysers en in waterstof voor brandstofcelproducten.

 10. Fastned (Euronext: FAST / ISIN:NL0010732244)

  Het Amsterdamse Fastned ging in 2012 van start met als doel in een netwerk van snellaadstations langs hoofdwegen in Nederland te bouwen en exploiteren. Met de beursgang in 2019 wil het bedrijf deze ambitie versnellen en tevens ook in andere Europese landen actief worden.

Wilt u beleggen in een van deze aandelen?

Beleggen in bovenstaande aandelen is mogelijk via Zelf Beleggen van BinckBank. U kunt de aandelen op ons platform eenvoudig terugvinden via de genoemde tickers en ISIN-codes. Voordat u in individuele aandelen investeert is het verstandig u vooraf goed te verdiepen in deze bedrijven. Beleggen kent immers risico’s, uw inleg kan minder waard worden .


DISCLAIMER

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Alvorens u overgaat tot een belegging gaat BinckBank na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt. Alle nuttige en wettelijk voorgeschreven informatie vindt u terug in het documentencenter op www.binck.be.

Ook interessant voor u