It’s not about timing the market. It’s about time in the market

It’s about time in the market.

Geschreven door Dieter Haerens | 5 minuten

Is het wel een goed moment om te beleggen? Met de huidige marktvolatiliteit en de algemene onzekerheid in de economie is het de meest gestelde vraag. Voor veel mensen blijft het moeilijk om hun weg te vinden op de aandelenmarkt, vooral voor diegenen die nieuw zijn. Maar ook voor zij die de stap nog niet gewaagd hebben en al jarenlang het ‘juiste moment’ afwachten om te gaan beleggen. 

Toch zijn noch de omstandigheden noch die persoonlijke schroom gegronde reden om niet te beleggen. Nu de ultralage en zelfs negatieve rente als het nieuwe normaal worden beschouwd,onwaarschijnlijk consumenten time soon’ voldoende rente op hun spaargeld zullen krijgen om hun doelstellingen op lange termijn te halen. Dat is een groter risico dan het risico dat de aandelenmarkten in zich dragen. Op lange termijn zijn aandelenmarkten trouwens bijzonder goed in het vergoeden van risico. 

Vroeg beginnen is altijd winnen

En we hoeven het niet moeilijker te maken dan het is. Eén van meest effectieve strategieën om succes te hebben op de beurs, ligt binnen ieders handbereik. In het jargon heet het Dollar Cost Averaging (DCA). In eenvoudige bewoordingen: gespreid in de tijd, op vaste tijdstippen, eenzelfde bedrag beleggen. Met DCA zullen beleggers meer aandelen kopen wanneer de prijzen laag zijn en minder aandelen wanneer de prijzen hoog zijn. Gemiddeld genomen ‘tankt’ u dan tegen de beste prijzen, want gemiddeld koopt u meer als de beurzen laag staan. 

Beleggen door middel van DCA zal beleggers langer betrokken houden bij de markten. Het brengt hen discipline en engagement bij en maakt beleggers ook rustiger, zelfs als het stormt op de beurzen. Veelvuldig onderzoek heeft bovendien uitgewezen dat het één van de meest rendabele strategieën is die een belegger kan hanteren en klopt in 70% van de gevallen zelfs een ‘buy the dip’-aanpak. Gesteld natuurlijk dat u er altijd in slaagt precies op het dieptepunt van elke marktcyclus te kopen. 

Investeren met zo’n periodiek beleggingsplan is een relatief zorgeloze manier om vermogen op te bouwen, waarbij het zelfs beginners toelaat om deel te nemen aan de mogelijkheden van de financiële markt. Hoe sneller iemand start met beleggen, hoe beter het resultaat op lange termijn. 

Bij de meeste reguliere beleggingsplannen is het mogelijk om maandelijks een vast bedrag in bepaalde instrumenten te beleggen, die telkens de gepaste mix tussen aandelen en vastrentende of andere minder risicovolle beleggingen bewaken. 

Een strategie voor regen of zonneschijn

Hét juiste moment bepalen om aandelen te kopen en ze desgevallend op het juiste moment ook weer te verkopen, is ongelooflijk moeilijk, zo niet ronduit onmogelijk om consistent te doen in de loop van de tijd. Onderzoek wijst uit dat dat proberen timen van de markt zelfs de energie niet waard is. Er zijn professionals die voltijds met beleggen bezig zijn, met miljarden kapitaal, toegang tot de beste technologie expert en uitzonderlijk goed onderzoek, die zelfs met al die middelen zelden tot nooit het perfecte moment kunnen bepalen om aandelen te kopen. Laat staan dat een heel leven lang te doen.  

Begin er niet aan.

Uit zowel intern als extern onderzoek van ons beleggingsplatform blijkt dat mensen vooral op zoek zijn naar gebruiksgemak, het eenvoudig openen van een rekening, lage kosten en mobiele toegang wanneer het gaat om online beleggen.  Voor periodieke beleggers die willen dat hun geld harder voor hen werkt, maakt het beleggen van een klein vast bedrag in verhouding tot hun maandelijks salaris in een gediversifieerde beheerde portefeuille financieel een klein en ‘beheer(s)baar’ verschil in die maand, maar een wereld van verschil over een periode van tientallen jaren beleggingsdiscipline.  

Het belangrijkste risico van het niet beleggen van een klein bedrag elke maand is dat hetzelfde bedrag waarschijnlijk aan iets anders, minder productief voor de toekomstige levensstandaard, wordt uitgegeven. Het lijkt misschien een zeer saaie strategie die niet aan de toog van uw favoriete café wordt besproken, maar neem het aan van één van de beste vermogensbeheerders ooit, George Soros: "goed beleggen is saai". 

En u mag van ons hetzelfde denken.


Belangrijke informatie:

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen. Alvorens u toegang krijgt tot de dienstverlening Laten Beleggen zal BinckBank op basis van uw kennis en ervaring, uw voorkeuren en uw financiële situatie oordelen over de geschiktheid van de dienstverlening. De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.

Deel dit artikel:

Auteur

Dieter Haerens

Dieter Haerens is Country Manager bij BinckBank België. Gepassioneerd door alles wat te maken heeft met de deelverzameling van de financiële wereld, technologie en customer centricity, deelt hij af en toe zijn opinie. 

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Dieter Haerens staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u