R2D2: Dé gouden formule voor succes in beleggen

Geschreven door Dieter Haerens | 5 minuten

Ik heb ze eindelijk gevonden. De gouden formule om succes te hebben met beleggen. En ze lag omzeggens voor m'n neus. Al die jaren. Tot een gesprek met mijn kinderen over hun aandelenportefeuille, tijdens de herfstvakantie, gecombineerd met een antwoord op een vraag die me gesteld werd in een debat op Finance Avenue, de Grote Geldbeurs van De Tijd & De Belegger, ze zomaar in mijn hersenen deed opduiken.


En ik ben bereid ze met u te delen. Zomaar, omdat iedereen ze moet kennen en kan toepassen. Bovendien kan iedereen er op een relatief eenvoudige manier succes mee boeken op lange termijn op de beurs.


Hier komt ze.

R2D2

Zat ze dan al die jaren verstopt in het (fictieve) robotpersonage uit Star Wars? George Lucas was altijd al z'n tijd ver vooruit. Het moet zijn dus.

R2.

Dat is vooreerst een statistische maat: het kwadraat van de zogenaamde R-waarde of correlatiecoëfficiënt, die aangeeft in welke mate 2 variabelen samen bewegen. Die geeft eenvoudig gezegd aan hoe sterk de evolutie van 2 elementen aan elkaar 'gekoppeld' is. De R2 is dan de determinatiecoëfficiënt: het geeft aan hoezeer de beweging van de ene variabele wordt verklaard, bepaald zeg maar, door de andere. In deze gebruik ik de R2 om enerzijds aan te geven hoezeer de 2 D's in mijn formule aan elkaar gekoppeld zijn én bepalend zijn voor uw resultaat: hoe beter u de D2 verzorgt, hoe beter uw resultaat zal zijn. 

En anderzijds: de R2 staat ook voor Resultaat in het kwadraat. Want beleggen is de tijd zijn werk laten doen. Het is rente (resultaat) op rente krijgen. De heilige vermenigvuldiging van je geld. Het 8ste wereldwonder om het met de woorden van Einstein te zeggen: samengestelde intrest. Of nog beter: geld maakt geld. 

Nooit vergeten: hoe langer u in de markt zit, hoe minder u eruit stapt dus ook, hoe beter uw resultaat zal zijn. Ik heb mijn kinderen, die al beleggen in aandelen sinds ze geboren zijn, in de realiteit kunnen tonen wat dat voor hun geld gedaan heeft. Rendement op rendement. En de regel van 72 kennen ze ook: het aantal jaren dat het duurt vooraleer hun geld verdubbeld is. Deel 72 door het gemiddelde jaarlijkse rendement dat u haalt en u weet om de hoeveel jaar uw geld verdubbelt. Tegen dat ze 18 jaar zijn zal dat, gezien de opbrengst die ze gemiddeld per jaar aan het halen zijn (de oudste is nu al 16 jaar),  trouwens 2 keer gebeurd zijn: 2 keer verdubbeld dus: maal 4 voor de eerste bedragen die ze ooit belegden. Maar daar stopt het niet. Het belangrijkste zit in deel 2 van de formule. En dat weten mijn kinderen beter dan wie ook.

D2.

Discipline en Doorzetting. De discipline om geregeld nieuw geld naar de beurs te brengen. Bij te storten. Gedisciplineerd iets opzij zetten van wat u verdient en dat op vaste momenten de aandelenmarkten in duwen. En doorzetten. Niet opgeven. Niet uit de beurs stappen als de wind 's tegen zit. Niet denken dat u de slimste bent en erin en eruit kan stappen op de "beste" momenten. Of bent u volledig uit de beurs gestapt midden februari en midden maart meteen weer met alles ingestapt? Nee, doorzetten. En dan doet de R2 volop zijn werk.

Mijn kinderen hebben dit weekend net gekozen welk aandeel ze gaan bijkopen. Met de cash die er intussen op de beleggingsrekening was bijgekomen. Er waren 4 potentiële namen. Eentje heeft het gehaald.

En de kleinste, die net 11 werd, kwam vorige week met de 'envelopjes' die ze van familie en vrienden had gekregen voor haar verjaardag. Of ik even wou natellen hoeveel ze kon bijstorten op haar beleggingsrekening. Want "ze had nog genoeg in haar spaarpot om andere zaken te kopen".

Opvoeding. Soms gaat het al 's goed.


Aan elke belegging zijn risico's verbonden, uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.

Auteur

Dieter Haerens

Dieter Haerens is Country Manager bij BinckBank België. Gepassioneerd door alles wat te maken heeft met de deelverzameling van de financiële wereld, technologie en customer centricity, deelt hij af en toe zijn opinie. 

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Dieter Haerens staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u