Tijd is geld

En het is uw beste vriend op de beurs

Geschreven door Dieter Haerens | 5 minuten

Beursexperts hebben de natuurlijke neiging om moeilijk te doen. Of althans, het moeilijk te laten lijken. Beleggen dan. Want “het is toch niet gemakkelijk, beste klant”. Het creëert bij veel mensen jarenlang het gevoel dat beleggen niets voor hen is. “Je moet daar toch veel van kennen hé?” Of: “Dat is toch alleen voor mensen met veel geld?.” En tegen dat ze de moed en de centen bij elkaar geschraapt hebben om ermee te beginnen, is de helft van hun actieve leven – de periode waarin er doorgaans meer geld binnenkomt dan er buitengaat – vaak al voorbij. Doodjammer, zeker als u weet dat de vroegste jaren van uw beleggingscarrière het zwaarste doorwegen in uw eindresultaat. 

Door de massale instroom van jonge beleggers tijdens de corona-maanden is de gemiddelde leeftijd van de klanten bij BinckBank in België fors gezakt: van 45 in 2019 naar 39 op het moment van schrijven van dit artikel. Dat is fors: een crash – een leuke – van bijna 15%. Dat betekent ook dat de gemiddelde klant pakweg 17 jaar professioneel aan de slag is en nog zo’n 28 jaar voor de boeg heeft. Mooi. Dat zien we graag. Want elk jaar telt. 

We maken het even inzichtelijk. Maak kennis met Daan en Evelien. Broer en zus, 25 jaar. Een tweeling. Maar als het op geldzaken aankomt toch een beetje anders. Evelien begint op haar 25ste met elke maand € 200 in een eenvoudig beleggingsplan te stoppen. Elk jaar dus € 2.400. Ze doet dat tot haar 35ste, 10 jaar dus. Goed voor een totale investering van € 24.000. Daarna gaat die € 200 elke maand naar de spaarpot voor haar passie: city trips!  

Daan begint pas op z’n 35ste. Ook elke maand € 200 in hetzelfde beleggingsplan. Maar eerst even 10 jaar een andere (reis)bestemming voor dat geld vinden. Hij houdt zijn inspanning wel vol tot z’n 55ste. 20 jaar lang dus, dubbel zo lang als Evelien! Goed voor een totale investering van € 48.000 over die periode. Dubbel zoveel centen, uiteraard, als Evelien. 

Beiden halen een mooie opbrengst van 7% per jaar, ze gaan dan ook vol voor aandelen. Wie heeft de grootste pensioenpot na 30 jaar, als ze beiden amper 55 jaar oud zijn?  

Wees eerlijk met uzelf: kies nu. U hebt 50% kans om juist te zijn… 

Daan heeft op dat moment net geen € 100.000 bij elkaar, 98.389 om precies te zijn. Evelien… die kijkt dan tegen een bedrag van € 128.316 aan. 30% meer dan Daan met de helft van de inspanning. U leest het goed. En had ze – ze had de smaak toch te pakken – lekker door gedaan tot haar 55ste? € 226.705. 130% (!) meer dan Daan. Door 10 jaar vroeger te beginnen. Weet u hoe Einstein, toch geen onverstandige mens, dit noemde? Het 8ste wereldwonder.

Belangrijker dan zijn eigen E=MC². Het wonder van de samengestelde intrest. Geld maakt geld. Zorg dat u er tijdig uw voordeel mee doet. En vertel het aan uw (klein)kinderen. 


Belangrijke informatie:

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s. Alvorens u overgaat tot een belegging in het kader van Zelf Beleggen gaat Binck na of deze voor u passend is op basis van de ingewonnen informatie over uw kennis en ervaring van het desbetreffende beleggingsproduct. BinckBank zal u in dit geval steeds waarschuwen indien blijkt dat u over onvoldoende kennis en ervaring beschikt of BinckBank dit niet heeft kunnen toetsen. Alvorens u toegang krijgt tot de dienstverlening Laten Beleggen zal BinckBank op basis van uw kennis en ervaring, uw voorkeuren en uw financiële situatie oordelen over de geschiktheid van de dienstverlening. De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.

Auteur

Dieter Haerens

Dieter Haerens is Country Manager bij BinckBank België. Gepassioneerd door alles wat te maken heeft met de deelverzameling van de financiële wereld, technologie en customer centricity, deelt hij af en toe zijn opinie. 

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Dieter Haerens staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u