Toekomstige trends: mogelijke inflatie & de groene transformatie?

Terugblik: webinar Economische vooruitblik met Steen Jakobsen

5 minuten

Op maandag 24 augustus was Steen Jakobsen, hoofdeconoom van Saxo Bank, te gast in een webinar om zijn visie op de wereld met u te delen. Steen is een contraire denker die vaak op een andere manier over dingen nadenkt. Eenvoudig? Nee. Maar de (financiële) wereld is ook niet eenvoudig en in dit webinar gaf Steen zijn opinie over de huidige stand van zaken.

Niet als alleswetende visionair overigens? zeker niet zelfs. Hij ziet zichzelf veel meer als de aanjager van ‘anders nadenken over dingen’. Al naar gelang uw eigen visie op de zaak, kunt u daar wel of niet op te acteren.

Inflatie

De voornaamste boodschap van het webinar is wellicht het best samen te vatten in twee termen: inflatie en ‘green transformation’. Om te beginnen met inflatie: Steen Jakobsen ziet eigenlijk op dit moment nog geen signalen die wijzen op inflatie. Maar dat zou zomaar kunnen veranderen en in zijn optiek is dat op dit moment niet ingeprijsd door de markt. Dus p dit moment zou u (nog?) goedkoop inflatiebescherming kunnen kopen. Denk hierbij aan vastgoed, inflation linked bonds, goud en grondstoffen in het algemeen.

Betekent dit nu dat u direct aan de slag moet? Nee, maar oplopende inflatie is wel een mogelijk toekomstig risico. En u weet, een gewaarschuwd mens telt voor twee.

(Overigens organiseert de Binck Academy in Nederland op 5 oktober de webinar “Alles over beleggen in grondstoffen.”)

De groene transformatie

Daarnaast zette Steen naast elkaar wat de grootste bedrijven waren in 2000 (telecom), 2010 (olie-gerelateerde bedrijven) en 2020 (technologie). Hij sprak de verwachting uit dat de volgende trend zal gaan plaatsvinden op het gebied van ‘groene transformatie’.  Deze beweging is reeds ingezet, maar zal waarschijnlijk nog ongekend versterken.

Enerzijds zullen we wel moeten als we de wereld als een leefbare plek willen behouden.  Anderzijds  speelt ook de wens mee van ‘de politiek’ om die kant op te bewegen. Steen haalde in dit kader ook nog even presidentskandidaat Joe Biden aan. Mocht deze gekozen worden, dan is de kans groot dat Amerika (nog steeds de grootste economie ter wereld) ook veel sterker zal gaan inzetten op een ‘green transformation’: een mogelijke katalysator voor deze ontwikkeling.

Kortom, de blik op de wereld van Steen Jakobsen is een altijd intrigerende kijk. Heeft hij die glazen bol? Nee, maar hij zet u (hopelijk) wel aan het denken.

Webinar terugkijken?

Zoals u weet geeft de Binck Academy zeer regelmatig webinars over uiteenlopende onderwerpen. Veel van deze webinars zijn bovendien ook later terug te kijken. Bekijk de webinar met Steen hier.


Beleggen kent risico’s, uw inleg kan minder waard worden.

Deel dit artikel:

Ook interessant voor u