Vier tips tegen hoogtevrees op de beurs

Hoe gaat u om met een onzeker gevoel over de huidige koersen

Geschreven door Peter Siks | 5 minuten
VR 19-06-2020

Veel beleggers kijken met stijgende verbazing naar de koersen die op de borden verschijnen. Terwijl de economische data niet goed is - en dat is een understatement - stijgen de koersen van de aandelen maar door. In een eerder artikel gaven we al 10 redenen waarom de beurs juist nu omhoog gaat. In dit artikel staat de vraag centraal hoe hier als belegger mee om te gaan. We bespreken de vier belangrijkste tips om een mogelijk gevoel van onbehagen te reduceren.

Tip 1: Houd meer cash aan

De simpelste manier van risico reduceren is door ‘cash te gaan zitten’. U hebt dan weliswaar geen opwaarts potentieel, maar ook geen kans op verlies. Als u, om wat voor reden dan ook, het risico van de portefeuille wilt verminderen, dan is (een gedeelte van) de beleggingen verkopen de eenvoudigste knop om aan te draaien. Hoe meer cash u gaat zitten, hoe minder risico.

Tip 2: Beleg defensiever

Een andere manier om het risico van de portefeuille te verkleinen is door te kiezen voor defensievere sectoren. Kies dan best niet voor cyclische sectoren zoals bijvoorbeeld toerisme, automotive en cultuur – maar juist voor minder cyclische sectoren als voeding, utilities en gezondheidszorg.

Tip 3: Breng meer spreiding aan in uw aandelen

U kan ook uw risico verlagen door meer spreiding aan te brengen in uw aandelen. Kies dan niet voor twee of drie individuele titels in één sector bijvoorbeeld maar voor een sector-ETF. Daarnaast kunt u ook meer spreiding aanbrengen door in meerdere asset classes te beleggen. Dus naast aandelen bijvoorbeeld ook in obligaties en/of grondstoffen. Weet dat een wereldwijd gespreide obligatie-ETF nog steeds een positief rendement heeft. Voor grondstoffen kunt u kiezen voor een breed samengestelde index waarin zowel de metalen en energie als de ‘soft commodities’ zoals graan en koffie zitten.

Tip 4: Werk met stop loss orders

Voor het actief beheerde gedeelte van de portefeuille is het verstandig om met stop loss orders te werken. Het voorkomt die ‘bleeder’ die ervoor zorgt dat het totale rendement van de portefeuille tenietgedaan wordt door een of twee verkeerde keuzes. Als u kiest voor een trailing stop loss order weet u dat deze op een vaste afstand ‘meeloopt’ met de stijging van het aandeel. De trailing stop loss order vindt u onder ‘geavanceerde orders’ in het Binck-platform.

Denk niet zwart-wit

Beleggen is niet veel anders dan de uitspraak van de Nederlandse Eerste Minister Rutte: "Met 50 procent van de kennis, moeten we 100 procent van de besluiten nemen." Nu keuzes maken over een toekomst die ongewis is, dat is en blijft heel lastig. Vaak leiden ze ook tot de vraag of u er wel verstandig aan doet om nu iets te doen (of juist niet!). Maar… weet dat u het nooit perfect gaat doen. Als u nu ‘volledig cash gaat’ en de beurs stijgt nog 10% door, dan baalt u. Als u volledig belegd blijft en de beurs daalt met 10%, dan baalt u ook. Verder zult u nooit op de top verkopen en op de bodem koper zijn. Verwacht dat dus ook niet van uzelf; als u dat wel doet, voorspel ik dat u teleurgesteld zult zijn.

Tot slot kan het helpen om niet te zwart-wit te denken. Als u nu vol belegd bent en u heeft last van hoogtevrees kunt u natuurlijk ook gedeeltelijk cash gaan. Als de markt verder stijgt, doet u in ieder geval nog mee en bij daling is het verlies minder groot dan bij de volledige positie.

Conclusie

Er zijn voldoende manieren om uw portefeuille als geheel, of individuele aandelen, te beschermen tegen een mogelijke daling. Denk er in ieder geval over na, zeker als de beurs voor uw gevoel op dit moment (te?) hoog staat. Immers, een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Auteur

Peter Siks

Peter Siks is met meer dan 30 jaar ervaring inmiddels gepokt en gemazeld in beleggen. Peter heeft onder meer interesse in de psychologische aspecten van beleggen en sinds 2010 is hij werkzaam bij BinckBank als beleggerstrainer.

DISCLAIMER

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van Peter Siks staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in dit artikel. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.be.

Ook interessant voor u