Voeg satellieten toe als persoonlijke touch aan uw portefeuille

5 minuten

U heeft de kern van uw portefeuille uitgebouwd? Top. Dan is het nu tijd om de satellieten van uw portefeuille op te gaan stellen. De satellieten zijn zoals de saus op uw frieten, het peper en zout dat u toevoegt aan uw maaltijd of de finale inrichting van uw woning. U voegt met andere woorden die extra touch toe die alles samenvoegt en zorgt voor een mooi geheel. Uw satellieten bouwt u uit op basis van uw eigen visie en toekomstverwachtingen. U als belegger heeft de touwtjes in handen.

Persoonlijke touch

Nadat de kern van uw beleggingsportefeuille op poten staat kan u, mits u dit zelf wilt, uw eigen persoonlijke touch aan uw portefeuille toevoegen. Dat doet u voornamelijk door te beleggen in individuele aandelen waarin u gelooft. Merkt u in uw omgeving bijvoorbeeld dat iedereen steeds meer en meer gaat winkelen bij dezelfde winkel? Of dat al uw vrienden plots een t-shirt van dat ene merk willen hebben? Het zijn interessante signalen die u opvangt als belegger en waar u mogelijks van kan profiteren.

Uiteraard kan u ook beleggen in gehele sectoren waarin u gelooft. Dat kan u doen aan de hand van trackers of Exchange-Traded Funds (ETF’s). Denkt u bijvoorbeeld dat bedrijven die bezig zijn met artificiële intelligentie een rooskleurige toekomst tegemoet gaan? Of wilt u vooral duurzaam beleggen? Er zijn dan trackers die hierop inspelen. Deze ETF’s beleggen dan uitsluitend in bedrijven die actief zijn in deze sector of niche.

Start met Zelf Beleggen van BinckBank.
Open een gratis rekening in slechts enkele minuten.
Ontdek meer

Diversificatie

Het spreekt voor zich dat de satellieten iets risicovoller zijn dan de kern van uw portefeuille. Het satellietgedeelte zal dus vaak iets harder schommelen in waarde dan de kern. Schommelingen in beurskoersen worden in het jargon de volatiliteit genoemd. Bijgevolg kan het rendement van uw satellieten heel hard meevallen, of net heel hard tegenvallen. Het is dan ook de reden waarom u doorgaans meer in de kern van uw portefeuille dan in uw satellieten belegt. Doorgaans is het dan ook nodig dat u dit gedeelte van uw portefeuille actiever opvolgt dan de kern. Net zoals een voetbalcoach moet u het verloop van de wedstrijd goed in het oog houden en bijsturen waar nodig.

In het algemeen hanteren en adviseren wij de vuistregel van 70% beleggen in de kern, en 30% beleggen in uw satellieten. Al kan u hier uiteraard van afwijken. Als belegger loopt u uw eigen marathon. Hoe ambitieuzer uw financiële doelen, hoe meer u in uw satellieten kan beleggen. Elke belegger heeft andere noden en behoeften. Zo wilt de ene belegger met een ruime gezinswagen vooral veilig op zijn eindbestemming aankomen, terwijl een andere belegger met zijn sportwagen liefst zo snel mogelijk op zijn eindpunt arriveert. U houdt rekening met uw persoonlijke voorkeuren en financiële doelen om te bepalen welke verhouding het beste bij u past. Het is hierbij belangrijk dat u zich comfortabel voelt bij de gekozen oplossing.

Diversificatie is hierbij een must. Wanneer u in individuele aandelen belegt moet u er met andere woorden voor zorgen dat u uw beleggingen spreidt over verschillende bedrijven. Zo wilt u bijvoorbeeld absoluut niet dat u slechts in twee ondernemingen hebt belegd, en bij een van hen aan het licht komt dat door fraude het bedrijf helemaal niet zo goed presteerde als u aanvankelijk dacht. Dat zou desastreuze gevolgen kunnen hebben voor uw rendement. In het algemeen is het dan ook aangeraden om wanneer u individuele aandelen belegt, een portefeuille van minstens twintig posities aan te houden.

Doe beroep op de strategie die bij u past

Wanneer u graag een deel van uw portefeuille zelf wilt beleggen, en dus enkele satellieten in uw portefeuille opneemt, is het belangrijk dat u beroep doet op een goede strategie waarmee u mogelijke marktinefficiënties kan uitbuiten. Elke belegger is uniek, en heeft dus andere noden en wensen. Er zijn dan ook verschillende strategieën waar u als belegger beroep op kan doen. Zo kan u onder andere beleggen in dividendaandelen. Deze bedrijven leveren jaarlijks een mooi dividend op dat u doorgaans in cash ontvangt op uw rekening. Daarnaast kan u ook beleggen in ondergewaardeerde aandelen. Dat wordt waardebeleggen genoemd. Wilt u beleggen in de bedrijven van morgen? Ondernemingen waarvan u verwacht dat ze zeer fors zullen stijgen in omvang de komende jaren? Groeibeleggen is dan de juiste oplossing voor u.Aan elke belegging zijn risico's verbonden, uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie vindt u onderaan deze pagina.>/p>

Belangrijke informatie:

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt. De kosten en lasten verbonden aan Laten Beleggen kan u raadplegen in de Tarievenlijst op www.binck.be.

Ook interessant voor u