Zo neemt uw brein financiële beslissingen


Emoties zijn lastig. Zeker op de beurs. Impuls aan- of verkopen kunnen uw portefeuille uit balans brengen, met alle gevolgen van dien. Benieuwd hoe u zich daartegen kan wapenen? Dan is enig inzicht in de werking van uw hersenen wanneer we financiële beslissingen moeten maken zeker niet slecht.

Beursgoeroe Warren Buffet wist het al:

"Succesvol beleggen heeft niets te maken met IQ. Wanneer je over gewone intelligentie beschikt, moet je alleen nog die impulsen in bedwang weten te houden waardoor andere mensen in de problemen komen."

Beperkt rationeel

Geld beroert de gemoederen. Dat bewijzen bizarre koersschommelingen, collectieve in-of uitstapmomenten en het bestaan van het begrip beurssentiment. Economen en gedragspyschologen sloegen de handen in elkaar en bedachten de term ‘behavioural finance'. Door de psychologische en sociale factoren die een rol spelen bij het nemen van een financiële beslissing te bestuderen en in kaart te brengen, blijkt dat beleggers onderhevig zijn aan een ‘beperkte rationaliteit’ als het aankomt op geldzaken. Tijd, emotie en informatie zijn de zaken waarvoor u moet opletten.

Kennis is macht, maar niet altijd

Hoeveel u weet, beïnvloedt uw rationaliteit. Klinkt tegenstrijdig? Toch is het zo. Bij beslissingen in het dagelijkse leven, weten we vaak niet wat de gevolgen zijn en doen we wat goed voelt, intuïtief zowaar. Bij beleggen is het helemaal anders: daar rekenen we op de informatie die voorhanden is om een gefundeerde keuze te maken. Maar de wisselwerking tussen het vooruitzicht op een beloning (winst) en een negatieve uitkomst (verlies) maken een beslissing nemen moeilijk. De kans op spijt achteraf is namelijk groot.

Spijt hebben vinden we niet leuk. Het is weten wat we hebben en vergelijken met wat we hadden kunnen hebben. Dat knagende gevoel kan ervoor zorgen dat u achteraf ineens beslist om alles te verkopen en halsoverkop in iets anders te stappen. Laat u niet vangen en zet op tijd een stapje terug.

Meer risico wanneer u zich gelukkig voelt

Ook hoe u zich voelt op het moment van uw beslissing, is cruciaal voor het resultaat van die beslissing. Uit Amerikaans onderzoek in 2005 is gebleken dat wanneer u blij bent op het moment van beslissen, u tot 30% meer risico neemt. Bent u zelf minder gelukkig, dan belegt u veiliger.

Voeg bovenstaande kennis toe aan uw stappenplan en u bent aardig op weg om een belegger te worden. 

Vragen? Onze klantenservice staat voor u klaar, 6/7.

contacteer ons open een rekening