IN 60 SECONDEN WEET U WANNEER U MOET BEGINNEN MET BELEGGEN

  • Succesvol beleggen is spreiding, lage kosten en lange termijn.
  • Hoe eerder u begint, hoe hoger de kans op een mooi rendement.
  • Hoe langer u belegt, des te meer u uw risico spreidt.
  • Zo bouwt u stap voor stap, slim aan uw vermogen.


Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.

Drie praktische vragen voor u begint

Wanneer u start met beleggen heeft u heel wat praktische vragen zoals: waar begint u, welk bedrag moet u inleggen en hoe zit het met de risico’s? Wij geven antwoord in drie korte video’s..

Hoe begin ik?


Welk bedrag legt u in, stort u maandelijks of in een keer? De verschillende opties op een rij.

Wat zijn de risico’s?


Risico’s zijn er altijd, het is tenslotte beleggen. Hoe kunt u ze beperken en waar moet u op letten?

Welk rendement kan ik verwachten?


Hoe langer u belegt, hoe meer kans op mooi rendement. Maar houd de risico’s in de hand!

Meer over langetermijnbeleggen

Als u naar de wereld om u heen kijkt is één ding wel duidelijk. Sommige dingen heeft u niet in de hand, maar u wordt wel steeds meer verantwoordelijk voor uw eigen financiële toekomst. De overheid vangt niet alles en iedereen “zomaar” meer op. Pensioenen staan onder druk. En de rente op spaargeld staat nagenoeg op nul. Dus hoe kunt u er nu voor zorgen dat u straks - nog steeds - het leven kunt leiden dat u graag wil?

Nu beginnen

Er zijn genoeg redenen om beleggen uit te stellen. Terwijl het verstandiger is om nu te beginnen. Want hoe eerder u begint, hoe langer uw beleggingshorizon is. En hoe hoger de kans op een mooi rendement. Betekent dat meteen ‘volle bak’ instappen? Nee hoor, u kunt ook beginnen met een beperkt bedrag. Daarbij is het verstandig om iedere maand in te leggen.

Lange termijn denken

De geschiedenis laat namelijk zien dat het rendement van langetermijnbeleggen hoger is dan dat van sparen. En een van de pijlers voor succes bij beleggen is langetermijndenken. Dus waarom wachten op ‘straks’? En wat is straks? Volgend jaar? Als de beurs een dip maakt? Als u er de tijd voor heeft? Zoals u nu wellicht automatisch iedere maand spaart, kunt u er dus ook voor kiezen om met een gedeelte hiervan te gaan beleggen en zo te werken aan uw financiële toekomst.

Spreiden

De eerste is spreiden. Spreiden is de manier om het risico van beleggen te verkleinen. Dus niet in 1 of een paar aandelen beleggen maar veel liever in een mandje aandelen waarin wel een paar honderd bedrijven zitten.

Tijd

De tweede tip is spreiden in de tijd. Niet al uw geld ‘in 1 keer in de markt steken’ maar dit gefaseerd doen. Hiermee voorkomt u dat u op het hoogtepunt van de markt instapt. Deze strategie wordt periodiek beleggen genoemd en hiermee vangt u de dips beter op. Want als u iedere maand koopt voor een vast bedrag, koopt u veel als de beurs laag staat en weinig als de beurs hoog staat. Gemiddeld betaalt u dus een betere prijs.

Kosten

De derde tip is lage kosten. Iedere euro kosten die u betaalt gaat ten koste van uw rendement. Bij BinckBank weten we dit ook en daarom zijn de tarieven scherp en transparant.

Beleggingshorizon

De vierde tip is lange termijn. Een jaartje gaan beleggen en weten dat u het geld volgend jaar zeker nodig hebt? Niet doen. Zet het geld gewoon op de bank. Maar als u geld beschikbaar hebt voor de lange termijn, dan is beleggen wel een mogelijkheid. En juist de rendementen op de lange termijn liggen hoger dan de langetermijnrendementen op sparen.

Kapitaalbewaking

De vijfde tip is ‘life cycle beleggen’. Een chique term voor minder risico nemen naarmate u ouder wordt. Een jong iemand kan meer risico nemen dan een ouder iemand. Waarom? Omdat er gewoon meer ‘beleggingstijd’ is. De tijd waarin belegd kan worden is gewoon langer. Daarom is het verstandig om minder risico te nemen als de beleggingshorizon korter is. Naarmate u ouder wordt, is het verstandig om uw opgebouwde vermogen beter te beschermen door minder risico te nemen. Waar het in het begin vooral ging om rendement, zal het in latere levensfases veel meer gaan over behouden van uw kapitaal. Anders gezegd, een defensiever beleggingsprofiel en dat heeft ook zijn effect op het rendement dat u mag verwachten.

Wanneer kan ik het opgebouwde bedrag het beste opnemen? Kan ik ieder moment stoppen?

Men denkt wel eens dat als u gaat beleggen u daar dan ook ‘aan vast zit’. Dit is gelukkig niet waar. Als u gaat beleggen, kunt u daar ieder moment mee stoppen. U verkoopt dan wat u in de loop der tijd heeft opgebouwd en boekt het geld van uw beleggingsrekening eenvoudig over naar uw gewone rekening. U kunt dus ieder moment stoppen en u kunt dus ieder moment bij uw geld. Ook als u uw geld laat beleggen door ons.

Wel iets om u te realiseren: beleggen is iets voor de lange termijn. Houd die ook voor ogen. Maar het is wel een prettige wetenschap dat als het echt nodig is u altijd kunt stoppen.